Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:39 | 09/03/2015

Περίπου 210.000 ευρώ, προσημειωμένα χαρτονομίσματα των λύτρων 30.000.000 ευρώ της απαγωγής του μεγαλοεφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, εντόπισαν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής στην κατοχή της πρώην συζύγου του Παναγιώτη Βλαστού.

Από τις 25 Ιανουαρίου 2009, ημερομηνία απελευθέρωσης του εφοπλιστή, έως και πριν από μία εβδομάδα, οι διωκτικές αρχές είχαν εντοπίσει σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεμονωμένα και διάσπαρτα σε συναλλαγές, περίπου 1.500 ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής που είχαν οργανώσει τα στελέχη της Greek Mafia. Αυτή τη φορά εντόπισαν τον μεγαλύτερο αριθμό χαρτονομισμάτων αυτών των λύτρων, τα οποία σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, είχε στην κατοχή της η 44χρονη Ιωάννα Χήρα.
 
«Βρώμικα» λύτρα
 
Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ερευνών, με τον σχηματισμό της ογκωδέστατης δικογραφίας που αφορούσαν τις δραστηριότητες της ελληνικής μαφίας, τις οποίες αποκάλυψε λεπτομερώς η διαβόητη «Λίτσα», στο σπίτι της πρώην συζύγου του Παναγιώτη Βλαστού, στο Πέραμα, οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει 332.100 ευρώ. Σχεδόν άμεσα ανασύρθηκαν οι «φωτοτυπίες» των αριθμών των χαρτονομισμάτων που είχαν δοθεί ως λύτρα της απαγωγής του μεγαλοεφοπλιστή.
 
Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε πως 210.000 ευρώ, σε χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ, που ήταν ανάμεσα στα συνολικά 332.100, ταυτοποιούνται με τους αριθμούς των φωτοτυπημένων χαρτονομισμάτων των λύτρων. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής εξετάζοντας τις αναφορές της «Λίτσας», ότι από τα χέρια της πέρασαν περίπου 2.000.000 ευρώ, με το 1.650.000 από αυτά να τα έχει «θάψει» κάτω από τα πλακάκια του σπιτιού της στη Μεταμόρφωση, εκτιμούσαν ότι μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων ήταν «βρώμικα» χαρτονομίσματα της απαγωγής που δεν είχαν... ξεπλυθεί.
 
Την περασμένη εβδομάδα ο Παναγιώτης Βλαστός ισχυρίστηκε μπροστά στους δικαστές, πως η «Λίτσα» του είχε φάει 1,5 εκατομμύριο ευρώ, που ήθελε για να αγοράσει αλυσίδα... φούρνων. Σύμφωνα με τη δικογραφία, αυτά τα χρήματα τα ήθελε για να αγοράσει «μισό-μισό» ένα πλοίο, ενδεχομένως για τη διακίνηση ναρκωτικών, τσιγάρων και παράνομων μεταναστών.
 
Η «Λίτσα» είχε υποστηρίξει ότι τα τελευταία δύο χρόνια είχε δώσει 1.650.000 ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής, στην κατηγορούμενη 35χρονη δικηγόρο. Η τελευταία φορά, σύμφωνα με την προστατευόμενη μάρτυρα, ήταν στις 10 Σεπτεμβρίου 2014, όπου θα έδινε το 1,5 εκατομμύριο, ωστόσο κατά την καταμέτρηση έλειπαν 250.000 ευρώ, τα οποία η «Λίτσα» είχε υποστηρίξει ότι πιθανόν πέταξε με τα «μπάζα» εξαιτίας εργασιών στο σπίτι της. Έδωσε στη δικηγόρο το 1.250.000 ευρώ, ωστόσο η «απώλεια» των υπολοίπων χρημάτων αποτέλεσε την αφορμή σύναψης συμβολαίων θανάτου σε βάρος της και απόπειρας ανατίναξης του σπιτιού της.
 
Ημερολόγια «εσόδων-εξόδων» 
 
Η διακίνηση των χρημάτων της Greek Mafia, τα περισσότερα από τα οποία φαίνεται να ήταν λύτρα της απαγωγής, εμφανίζεται αναλυτικά στις ατζέντες της «Λίτσας» από το 2012 έως το 2014.
 
Τον Μάρτιο του 2012 η «Λίτσα» παρέλαβε από τον πατέρα ηγετικού μέλους της Ελληνικής Μαφίας, έξω από φούρνο στο Σχιστό Κορυδαλλού, 500.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 200 ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο του 2013, στο ίδιο σημείο, αυτή τη φορά από τη μητέρα του ίδιου «αρχηγού», παρέλαβε μέσα σε σακούλα... κρεάτων, 1.100.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ. Το καλοκαίρι του 2014 και πάλι στο ίδιο σημείο, παρέλαβε από τον αδερφό του «αρχηγού» άλλες 400.000 ευρώ.  
 

Ο Παναγιώτης Βλαστός είχε υποστηρίξει στη «Λίτσα» ότι είχε χάσει 4.000.000 ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής στην Ιταλία μετά το δικαστικό σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει, ενώ ένα άλλο μέρος είχε καταφέρει να «ξεπλύνει» με τη βοήθεια ενός πιλότου στο Ντουμπάι. Αυτές οι αναφορές ελέγχονται για την αξιοπιστία τους από τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, χωρίς προς το παρόν να επιβεβαιώνονται με κάποιο τρόπο. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι κάποια χρήματα ξεπλύθηκαν με «ακτοπλοϊκή» μεταφορά ή με νταλίκες σε γειτονικές χώρες.

Στην ημερολογιακή ατζέντα του 2013, η «Λίτσα» γράφει χαρακτηριστικά σε ένα σημείο της, τα συνθηματικά «Β ή ΒΡ», εννοώντας ότι αυτά τα χρήματα ήταν «βρώμικα», από τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου.

Στις τελευταίες εξελίξεις των ερευνών διαπιστώνεται μεγάλος βαθμός εμπλοκής ακόμη περισσοτέρων σωφρονιστικών υπαλλήλων και αστυνομικών, στις δραστηριότητες της Greek Mafia, σε επίπεδο παροχής πληροφοριών και «διευκολύνσεων» στα μέλη της. Τις τελευταίες ημέρες πιστοποιείται η συμμετοχή υψηλόβαθμου στελέχους υποκαταστήματος Τράπεζας στις δραστηριότητες της Greek Mafia, που εξετάζεται αν αυτές αφορούσαν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή παροχή πληροφοριών για υποψήφιους στόχους της εγκληματικής οργάνωσης.  

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis