Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:07 | 27/07/2015

Τον δρόμο για τη βουλή θα πάρουν πιθανότατα την Τρίτη οι δύο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί σε βάρος του Γιάννη Βαρουφάκη, από τον Απόστολο Γκλέτσο και τον δικηγόρο Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Ο πρόεδρος του κόμματος Τελεία, ζητεί την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο για απιστία και ο δικηγόρος για εσχάτη προδοσία, αδικήματα που για τους μηνυτές σχετίζονται με τους χειρισμούς του κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η εμπλοκή σε μηνυτήρια αναφορά ονόματος υπουργού, «δένει» τα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία δεν μπορεί να διεξάγει προκαταρκτική έρευνα, καθώς βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών οφείλει να τις διαβιβάσει χωρίς αξιολόγηση αμελλητί) στη Βουλή.

Το τοπίο όμως είναι λίγο θολό, όσον αφορά στα δημοσιεύματα για το «plan B» έτσι όπως το περιέγραψε σε οικονομικό forum στις 16 Ιουλίου ο Γιανης Βαρουφάκης. Τα όσα είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις αλλά και ανακοινώσεις του πολιτικού κόσμου οι οποίοι ζητούν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Νομικοί κύκλοι πάντως εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και την ομιλία του κ. Βαρουφάκη ενώ σημειώνουν ότι δεν μπορούν να στείλουν ένα δημοσίευμα χωρίς μηνυτήρια αναφορά στη βουλή.

Εκτός και εάν, υπάρξει τελικά αναφορά στην Εισαγγελία που να σχετίζεται με τα επίδικα δημοσιεύματα, ή αν τελικά η ίδια η βουλή αποφασίσει να παρέμβει, όπως προβλέπεται μέσω συλλογής υπογραφών ικανού αριθμού βουλευτών. Ουδείς ωστόσο μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί και άλλη νομική φόρμουλα που να επιτρέπει στη δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος, τουλάχιστον ως προς κάποιο σκέλος της υπόθεσης.


http://www.iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis