Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:14 | 25/03/2015
Στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης κατέθεσε σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος το σχέδιο νόμου «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ' τύπου και άλλες διατάξεις».
 
Οι νομοπαρασκευαστικές εργασίες προχώρησαν με ταχύτητα καθώς ήδη κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας και το υπουργείο Δικαοσύνης με ανακοίνωσή του τους απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν, ενώ έχουν γίνει καταλήψεις κτιρίων (Νομική, ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο» κ.ά.) από ομάδες αντιεξουσιαστών με αιτήματα «την κατάργηση των ειδικών κατασταλτικών νόμων ("κουκουλονόμος"),την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ που αποτελούν την ολοκλήρωση του καθεστώτος εξαίρεσης των πολιτικών κρατουμένων, την οριοθέτηση της χρήσης  και επεξεργασίας του DNA σαν αποδεικτικό μέσο, την άμεση απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, ο οποίος παρά το 98% αναπηρίας του εξοντώνεται συστηματικά εδώ και δεκατρία χρόνια από το κράτος και την άμεση απελευθέρωση των συγγενών των μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».
 
Το νομοσχέδιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Τρίτη, 17 Μαρτίου. Ως ιδιαίτερα σημαντική εκτιμάται η ρύθμιση για τον σχολικό εκφοβισμό αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κρατουμένων.
 
Το νομοσχέδιο ειδικότερα καταργεί τα «καταστήματα κράτησης Γ' τύπου», καθώς θεωρείται απολύτως επαρκής η αντιμετώπιση του συνόλου των κρατουμένων από το προϋφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ενώ η δημιουργία αυτού του τύπου φυλακών δημιούργησε αντί να λύσει προβλήματα.
 
Περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από ρυθμίσεις για τους ανηλίκους με στόχο τον περιορισμό στο ελάχιστο των στερητικών της ελευθερίας ποινών και την ενίσχυση των μέτρων διαπαιδαγώγησης και αρωγής.
 
Το νομοσχέδιο καθορίζει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την υπό όρο απόλυση κρατουμένων έτσι ώστε να υπάρξει η απολύτως αναγκαία και άμεση αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης, ενώ υπάρχουν ευνοϊκά μέτρα και ειδική απόλυση υπό όρους για ασθενείς, υπερήλικες και άτομα με αναπηρίες. Αυτό το σημείο έχει θεωρηθεί ως «φωτογραφική διάταξη» για τον Σάββα Ξηρό, κάτι που αρνήθηκε αμέσως ο κ. Παρασκευόπουλος.
 
Επιχειρείται επίσης η αντιμετώπιση του προβλήματος των «φιλοξενουμένων» αλλοδαπών στις φυλακές και λαμβάνονται έτρα που διευκολύνουν την επιλογή της απεξάρτησης αντί της φυλάκισης.
 
http://www.tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis