Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:12 | 13/03/2017

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έχει αρχίσει ο διάλογος για τα υπό αναθεώρηση άρθρα με βάση σχετικό ερωτηματολόγιο στο οποίο περιλαμβάνονται σαφή ερωτήματα ως προς την επέκταση ή μη του δικαιώματος της απεργίας και στα Σώματα Ασφαλείας.

Η Ομοσπονδία μας εκφράζει κατ' αρχήν την ικανοποίησή της για το γεγονός αυτό, σημειώνοντας ότι από πέρυσι, ευθύς μόλις είχε γνωστοποιηθεί η πρόθεση της Κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είχε υποβάλλει σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις της στον τότε υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η διαβούλευση γίνεται μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου (http://www.syntagma-dialogos.gov.gr) όπου στο σχετικό κεφάλαιο «Συλλογικές Ελευθερίες και Κοινωνικά δικαιώματα», μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Δεδομένης της νομοθετικής πρόβλεψης προσωπικού ασφαλείας, θεωρείτε ότι πρέπει να αποκλείονται κάποιες κατηγορίες εργαζομένων από το δικαίωμα στην απεργία; Ναι ή Όχι ή Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ.

Αν ναι, ποιες για ποια από τις παρακάτω κατηγορίες θα πρέπει να απαγορευτεί το σχετικό δικαίωμα;

α. Για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις

β. Για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας

γ. Για τους Δικαστικούς Λειτουργούς.

δ. Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ

Το δικαίωμα της απεργίας θα πρέπει να κατοχυρώνεται υπέρ των εργαζομένων μόνο για τη διαφύλαξη των άμεσων οικονομικών και εργασιακών τους συμφερόντων ή για τη διαφύλαξη πάσης φύσεως συμφερόντων τους. Το Σύνταγμα θα πρέπει να απαγορεύει ρητά το δικαίωμα στην ανταπεργία (lock out) ή να επιτρέπει το δικαίωμα στην ανταπεργία (lock out).

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι συλλογικές συμβάσεις, το περιεχόμενό τους και ειδικότερα ο μισθός, πρέπει να κατοχυρώνονται ρητά στο Σύνταγμα; Ναι ή Όχι ή Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ.

Είναι σαφές, ότι η θετική αυτή εξέλιξη, αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα δικαιώνοντας διαχρονικά όσους έχουν αγωνιστεί για την τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 23 παρ. 2 του Συντάγματος, ώστε να αρθεί ο απόλυτος περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας των Ελλήνων Αστυνομικών. Ωστόσο, απαιτείται ακόμα πολλή προσπάθεια δεδομένου ότι το αίτημα αυτό δεν έχει υιοθετηθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και άρα η απαιτούμενη υπερψήφιση των προτεινόμενων προς αναθεώρηση άρθρων καθίσταται έωλη.

Εναπόκειται σε μας επομένως να αναδείξουμε το αίτημά μας αναλύοντας διεξοδικά τα επιχειρήματά μας έτσι ώστε να πείσουμε και τους πλέον δύσπιστους ότι οι καιροί έχουν ωριμάσει και το συνδικαλιστικό μας κίνημα είναι σε θέση να διαχειριστεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά και αυτό το αναφαίρετο συνταγματικό μας δικαίωμα.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis