Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:29 | 06/07/2015

Στις 10.00 το πρωί σήμερα συγκαλείται το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

 

 


 

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεση του να ζητήσει την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μετά την παραίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ. Σήμερα στην σύσκεψη θα συμμετέχει ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης ο οποίος ήδη από την πρώτη του δήλωση έδειξε ότι είναι πρόθυμος να κινηθεί σε περισσότερο συναινετική γραμμή από τον κ. Σαμαρά υπό την προυπόθεση βέβαια ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει λύση για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι κ.κ. Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά. Ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τους αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις καθώς και για τις προθέσεις του στο εξής ενώ θα ζητήσει και τις δικές τους απόψεις. Με την καθαρή νίκη του στην αναμέτρηση ο κ. Τσίπρας είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παχνδιού τόσο όσον αφορά τις σχέσεις του με τα άλλα πολιτικά κόμματα όσο και σε ότι αφορά τις εσωκομματικές ισορροπίες στο κόμμα του. Και οι μεν και οι δε είναι αναγκασμένοι από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού να ευθυγραμμιστούν με την ηγεσία της κυβέρνησης κάτι που ενδυναμώνει τον κ. Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις που θα επιδιώξει από σήμερα με τους εταίρους. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είναι διατεθειμένος να καταλήξει σε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή και να εμφανιστεί στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων εκφράζοντας πια το σύνολο της χώρας και του πολιτικού συστήματος -πλην ΚΚΕ και ΧΑ. 

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στην Ευρώπη καθώς συγκρούεται η γερμανική γραμμή που ήδη εκφράζεται με επιθετικές δηλώσεις των πολιτικών του Βερολίνου και με τους δορυφόρους τους στην Ευρώπη και που θέλει να εξωθήσει την Ελλάδα ακόμη και σε έξοδο από το ευρώ με την πιο ήπια γραμμή που πιέζεται να εκφράσει στο κορυφαίο επίπεδο ο πρόεδρος Ολάντ έχοντας μαζί του και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μίας συμβιβαστικής λύσης για την διατήρηση της ενότητας της ευρωζώνης. 

Το γερμανικό μέτωπο είναι εξασθενημένο στο εσωτερικό της χώρας μετά το δημοψήφισμα και την αποχώρηση του κ. Σαμαρά ωστόσο είναι βέβαιο ότι σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ θα ζητήσουν από τον κ. Τσίπρα να αντιπαρέλθει την αριστερή του πτέρυγα και να επιδιώξει έστω και έναν επώδυνο συμβιβασμό στο πλαίσιο της τελευταίας πρότασης Γιούνκερ. Ο κ. Τσίπρας ο οποίος δεν νιώθει να απειλείται είναι ο μόνος πλέον πολιτικός παράγοντας που μπορεί να πάρει μία συμφωνία και να την υλοποιήσει στο εσωτερικό της χώρας. Οι εκτός συνόρων δεν μπορούν πλέον να επιμείνουν στην ακραία γερμανική γραμμή της αποχώρησης της αριστερής κυβέρνησης αφού πλέον είναι σαφές ότι στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση και έτσι θα είναι σαν οδηγούν την χώρα σε διάλυση. 

protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis