Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:29 | 30/07/2018

Για τις 30 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στα Σκόπια για την έγκριση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως αποφάσισε η Βουλή της πΓΔΜ με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος και των αλβανόφωνων κομμάτων. 

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε στη συνέχεια να υπερισχύσει η ψήφος υπέρ του «ναι» και να υπάρξει χρόνος για την υλοποίηση αυτών που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών και αφορούν σε συνταγματικές αλλαγές αλλά και σε θέματα αλυτρωτισμού.  

[custom:google-ads]

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, οι βουλευτές κλήθηκαν να αποφασίσουν στο ερώτημα: «Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και αποδέχεστε τη συμφωνία για το όνομα μεταξύ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Ελλάδας;»

Το «ναι» υπερίσχυσε με 68 ψήφους, ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO δεν ήταν παρόντες στη διαδικασία.

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο Ζάεφ επιδιώκει την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών και καλεί το αντιπολίτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE να συνδράμει στην αύξηση της συμμετοχής., ενώ το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. 

Πάντως, η αντιπολίτευση αλλά και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ κατηγορούν την κυβέρνηση Ζάεφ για «προδοσία». Σε αυτό το πλαίσιο, καλούν τους πολίτες να καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis