Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:29 | 16/05/2017

Η έκδοση ή μη του 30χρόνου   πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας των Σκοπίων Ντεργιάν Βούκοβιτ, στην γείτονα χώρα, πρόκειται να συζητηθεί αύριο στον Άρειο Πάγο, αλλά λόγω της γενικής απεργίας, αναμένεται να αναβληθεί η συζήτηση.   

Ήδη, λόγω της δίκης στον Άρειο Πάγο έχει γίνει η μεταγωγή του 30χρόνου πρώην ανώτερου αξιωματικού των σωμάτων ασφαλείας των Σκοπίων, στις φυλακές Κορυδαλλού από την Θεσσαλονίκη που ήταν κρατούμενος  από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, είναι θύμα της     πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα, η οποία βρέθηκε στα όρια του εμφυλίου μεταξύ αλβανόφωνων και σλαβόφωνων.
Ο αξιωματικός, την έκδοση του οποίου ζητούν οι Σκοπιανοί, ισχυρίζεται ότι επί κυβερνήσεως Γκρουέφσκι θεωρείτο περίπου "ήρωας" στη χώρα, αλλά από την πτώση του και μετά, τα κέντρα εξουσίας που ελέγχονται από Αλβανόφωνους, αποδύθηκαν στη δίωξή του, κάτι που τον οδήγησε στην Ελλάδα.   

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο Ντεργιάν Βούκοβιτ,   ήταν γνωστός αθλητής στα Σκόπια, αστυνομικός, σερβικής καταγωγής και Χριστιανός Ορθόδοξος.
Ακόμη, ήταν επικεφαλής της ειδικής κατασταλτικής – αντιτρομοκρατικής μονάδας των Σκοπίων και  επικεφαλής της ομάδας η οποία στις 9 Μάιου 2015 στην πόλη Κουμάνοβο  συγκρούστηκε με αλβανόφωνο παρακλάδι του UCK.

Τότε,   οι Αλβανόφωνοι είχαν επιτεθεί σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις και ο ίδιος οδήγησε τα σώματα ασφαλείας των Σκοπίων σε σύγκρουση μαζί τους.
Από την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν 14 Αλβανόφωνοι και 8 αστυνομικοί. Η επιχείρηση αυτή, σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν από τον ίδιο σε υπομνήματά του στο Τριμελές Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης,   είχε ως αποτέλεσμα  να θεωρείται ήρωας στη χώρα του.
Όμως, τα πράγματα άλλαξαν κατά 180 μοίρες μετά την πτώση του Γκρουέφσκι  και την επικράτηση Αλβανόφωνων σε κεντρικά κυβερνητικά και δημόσια αξιώματα. Έτσι, μέσα σε μία νύκτα  έγινε «από ήρωας-εγκληματίας».

Αρχικά   υποβιβάστηκε και απασχολήθηκε  σε δουλειά γραφείου, ενώ στην συνέχεια  τον Σεπτέμβρη του 2016 συνελήφθη από τις Σκοπιανές αρχές καθώς, στο αυτοκίνητο του βρέθηκε "μια βόμβα Μ93 και 805 γραμμάρια μαριχουάνας".

Παρ΄  όλα αυτά, ο 30χρόνος  αξιωματικός κατάφερε να δραπετεύσει στην χώρα μας. Οι αρχές των Σκοπίων  εξέδωσαν σε βάρος του «ερυθρά αγγελία» και τελικά συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος    ισχυρίζεται ότι υπόκειται σε πολιτική δίωξη, λόγω της αναταραχής στη γειτονική χώρα και τονίζει  ότι  του «φύτεψαν» τα ναρκωτικά στο αυτοκίνητό του, λόγω της διαμάχης με τον UCK.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, αποφάσισε την  εκδώσει του, αλλά  οι δικηγόροι  του άσκησαν αναίρεση και η  υπόθεσή   αναμένεται να κριθεί αύριο   από τον   Άρειο Πάγο αλλά λόγω της γενικής απεργίας εκτιμάται ότι θα αναβληθεί.

protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis