Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 09/12/2016

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με τη σημερινή απόφαση, η οποία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Μη λησμονούμε ότι βρισκόμαστε στον τόπο που γέννησε την έννοια του ασύλου, όπως σωστά είπε σήμερα και ο εισαγγελέας. Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα επικρατήσει η Δικαιοσύνη. Εμείς και οι οικογένειές μας ευχαριστούμε όλους τους Ελληνες πολίτες για τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή τους».

Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκαν την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου που είπε «όχι» στην έκδοση των δύο τελευταίων αξιωματικών οι 8 Τούρκοι εκζητούμενοι, οι οποίοι τώρα στρέφουν το βλέμμα στον Αρειο Πάγο για την τελική κρίση.

Χθες, το Δικαστικό Συμβούλιο, με άλλη σύνθεση, αφού άκουσε τους δύο αξιωματικούς και τους συνηγόρους τους, αντιτάχθηκε στο τουρκικό αίτημα, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι Φιράντ Μεσούντ και Ουγκούρ Οκάν. Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, ωστόσο άγνωστο παραμένει εάν η Εισαγγελία Εφετών, διά του προϊσταμένου της, Αντώνη Λιόγα, θα ασκήσει έφεση σε βάρος της απόφασης, ζητώντας από τον Αρειο Πάγο την τελική λύση για το καυτό αυτό θέμα, όπως άλλωστε έγινε και με την πρώτη απόφαση.

 

Οι 8 εκζητούμενοι πάντως -οι οποίοι κατηγορούνται στη γείτονα για 4 αδικήματα, μεταξύ των οποίων και για απόπειρα δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν- βρίσκονται σε κατάσταση «σκοτσέζικου ντους», αφού για τους 3 πρώτους αξιωματικούς το Συμβούλιο είπε όχι στην έκδοση, ακολούθησε διαφορετική κρίση για τους άλλους 3 με άλλο Συμβούλιο, ενώ χθες το δικαστήριο αρνήθηκε την έκδοση για τους υπόλοιπους δύο.

«Αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Οι βασανισμοί συνεχίζονται συστηματικά» είπε ο εκζητούμενος Φιράτ Μεσούτ. «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει δίκαιη εκδίκαση των υποθέσεων. Τρεις χιλιάδες πρόεδροι και εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους. Ενας δικαστής την ώρα της διαδικασίας μπορεί να συλληφθεί. Πώς μπορούμε να περιμένουμε μια δίκαιη δίκη; Εγκατέλειψα τη χώρα γιατί φοβήθηκα. Φοβήθηκα όταν είδα τον αποκεφαλισμό στρατιωτικού στον Βόσπορο... Δεν συμμετείχα στο πραξικόπημα, αλλά δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας» κατέληξε.

Και ο Ουγκούρ Οκάν συνέπλευσε με τον συνάδελφό του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υποστεί βασανιστήρια εάν εκδοθεί. «Θα υποστώ πράξεις κατά της αξιοπρέπειάς μου» είπε με νόημα ο εκζητούμενος αξιωματικός. 40.000 κρατούμενοι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στις φυλακές, 30 μέσα σε κάθε κελί.

Εκκληση εισαγγελέα
Στο έλλειμμα δημοκρατίας που αντιμετωπίζει η Τουρκία εστίασε την αγόρευσή του ο εισαγγελέας Γ. Βούλγαρης, καλώντας τους συναδέλφους του δικαστές να μην εκδώσουν τους 8 αξιωματικούς.

«Η χώρα μας έχει διδάξει πολλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ασχολήθηκε με το άσυλο, χωρίς να κοιτάξει εάν πρόκειται για φίλο ή για εχθρό. Αντικειμενικά, εάν αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε. Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του Τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας... Σας καλώ, σας παρακαλώ, να απορρίψετε το αίτημα» είπε ο κ. Βούλγαρης. 

Τα σχέδια με τη θανατική ποινή

Οι συνήγοροι των 8 Τούρκων, κ. Μυλωνόπουλος και Ζέλιος, προσκόμισαν σειρά εγγράφων σχετικών με τις δηλώσεις Ερντογάν για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι αυτές θέτουν αυτομάτως την Τουρκία εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης φοβάται πως η τυχόν επαναφορά της θανατικής ποινής δεν θα έχει εφαρμογή στο μέλλον, αλλά θα έχει και αναδρομική ισχύ».

 

ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ

 

www.ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis