Ο αρμόδιος υπουργός μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του MEGA ανέφερε πως χρειάζεται 5ετές-10ετές πρόγραμμα «καθαρισμού» της περιοχής με τη συμμετοχή και συναίνεση όλων των φορέων. Αναφορικά με τις καταλήψεις, υποστήριξε πως από τις 145 καταλήψεις κτιρίων -εκ των οποίων οι 20 έγιναν για τον Νίκο Ρωμανό-, που καταγράφηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι περισσότερες ήταν «συντεχνιακές». Αναρωτήθηκε επίσης, γιατί φορείς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήγγειλαν την κατάληψη της πρυτανείας αλλά το «δικό τους υπουργείο, τον δικό τους υπουργό, τη δική τους κυβέρνηση».

Όταν ρωτήθηκε για το μήνυμα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, που καταφερόταν εναντίον του και προέτρεπε στη συλλογή υπογραφών για την παραίτησή του, ο κ. Πανούσης απάντησε: «Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ σκέφτηκα απλώς ποιος εκλέγει τέτοιους ανθρώπους. Τι εννοούν όταν λένε "αριστερή" αστυνομία και "αριστερή" δικαιοσύνη; Έχουμε κοινοβουλευτική ή λαϊκή δημοκρατία; Θα μαζεύουν υπογραφές και θα έχουμε λαϊκή δημοκρατία; Δεν έχω καταλάβει τι θέλουν, να αφοπλίσουμε τους αστυνόμους;».

Η εισβολή στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ

Σχετικά με την επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη της πρυτανείας, δήλωσε: «Πώς μπορεί να λέει κάποιος ότι παραβιάστηκε το άσυλο; Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι έκαναν ελεύθερη διακίνηση ιδεών; Πώς, μεταξύ των 49 συνολικά συλληφθέντων κατά τις 20 μέρες της κατάληψης, αναζητούμε το εάν υπάρχει κάποιος φοιτητής;».

Αντίθετα, όπως εξήγησε, μεταξύ τους ήταν ένας Πολωνός υπήκοος διεθνώς καταζητούμενος, ένας συνεργός του Παλαιοκώστα, ένας 50χρονος «γνωστός» των Εξαρχείων, αλλά και οι δύο Αλγερινοί υπήκοοι που έμεναν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», οι οποίοι, όπως τόνισε ο υπουργός «δεν ήταν και τόσο αθώοι, όσο παρουσιάστηκαν».

«Δεν μπορούν να πάνε οι μετανάστες και να κάθονται μέσα στο πανεπιστήμιο, το άσυλο δεν σημαίνει ασυλία. Είμαστε σε παράκρουση για το άσυλο» , συμπλήρωσε ο κ. Πανούσης.

Διαφωνία για το νομοσχέδιο των αποφυλακίσεων

Σχετικά με την διάταξη για την αποφυλάκιση κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και του Σάββα Ξηρού, ο κύριος Πανούσης εξέφρασε τη διαφωνία του με τον χειρισμό της κατάστασης: «Δεν χρειαζόταν νομοθετική παρέμβαση για τις περιπτώσεις αποφυλακίσεων για ανθρωπιστικούς λόγους... Aυτά μπορεί να τα κρίνει η Δικαιοσύνη, θα μπορούσε να τα λύσει (με χάρη) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας... Δεν μπορεί να καταθέτουμε νομοθετικές ρυθμίσεις που να λένε βγαίνουν όλοι».

Όταν ρωτήθηκε για τις «σχέσεις» του με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, απάντησε σχετικά: «Τον ξέρω πολλά χρόνια. Είναι καλό παιδί ο Παρασκευόπουλος αλλά διαφωνώ σε πάρα πολλά πράγματα μαζί του. Συζητήσαμε εκτενώς και μπορεί να επηρρεάστηκε από κάποια πράγματα που του είπα. Είναι δικό του το υπουργείο και αυτός είναι ο επισπεύδων που θα βρει τον τρόπο».

http://www.parapolitika.gr