Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:14 | 08/09/2015

Στο 5ο Ψυχιατρικό Τμήμα Εισαγωγών στο Δαφνί βρίσκεται και πάλι έπειτα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας στο Σωτηρία, ο 30χρονος ψυχικά ασθενής που φέρεται υπαίτιος για την πυρκαγιά στο Δαφνί που προκάλεσε τον θάνατο τριών ασθενών και τον τραυματισμό άλλων δύο νοσηλευόμενων.
 
Προς ώρας ο ασθενής φυλάσσεται σε θάλαμο του 5ου Τμήματος από δύο αστυνομικούς, ωστόσο ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί το θέμα της φύλαξης και της νοσηλείας του. Σύμφωνα με πηγές του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) αναμένεται η εισαγγελική απόφαση ως προς το αν θα συνεχίσει να νοσηλεύεται φυλασσόμενος ή όχι.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος ασθενής του ΨΝΑ είναι ένας από τους περίπου 90 ασθενείς που έχουν διαπράξει κάποια εγκληματική πράξη, αλλά νοσηλεύεται στο Δαφνί βάσει του άρθρου 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακατλόγιστου. Το άρθρο ορίζει ότι όποιος λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος προβλέπει ποινή ανώτερη από έξι μήνες, τότε μπορεί να φυλαχθεί σε δημόσιο σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, εφόσον κριθεί ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.


 

Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία: Δισεπίλυτο πρόβλημα η θεραπεία και η φύλαξη

Με αφορμή το τραγικό συμβάν της πυρκαγιάς και του θλιβερού απολογισμού των τριών νεκρών ασθενών, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία (ΕΨΕ) επισημαίνει ότι το θέμα των ασθενών με ποινική εμπλοκή (άρθρο 69), που απαιτούν μέτρα φύλαξης και περιορισμού, αποτελεί δισεπίλυτο ζήτημα για τα ψυχιατρεία και το σωφρονιστικό σύστημα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΨΕ, μόνο στα διάφορα τμήματα του  Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής νοσηλεύονται περί τους 90 ασθενείς  με  σοβαρές παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα  που έχουν κριθεί ως ακαταλόγιστοι  και με  δικαστική εντολή έχουν μεταφερθεί  στο ΨΝΑ προς φύλαξη  (άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα). Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται σε ειδικό τμήμα.
 
« Έχει επανειλημμένα τεθεί  το ζήτημα  αυτών των ασθενών  που  απαιτούν  μέτρα φύλαξης και περιορισμού  που  δεν πρέπει όμως  να ακυρώνουν την θεραπευτική λογική και με αυτό το σκεπτικό έχει προκριθεί και η νοσηλεία τους μαζί με τους άλλους ασθενείς. Εδώ τίθεται και πάλι, άμεσα,  το ζήτημα του επαρκούς σε αριθμό  προσωπικού» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΨΕ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για πρόβλημα άμεσης προτεραιότητας για τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας.

 

http://www.protothema.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis