Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:09 | 06/10/2016

Ηράκλειο: Αρχισε χθες η δίκη για το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη αρχιπυροσβέστης από τη χρήση ακατάλληλης αναπνευστικής συσκευής

Ενάμιση χρόνο μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Espresso» για τις αναπνευστικές μάσκες του Πυροσβεστικού Σώματος, που, σύμφωνα με σοβαρότατες καταγγελίες, μοιάζουν με «τοξικές βόμβες» για τους ήρωες πυροσβέστες, άρχισε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου η δίκη για το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη ο αρχιπυροσβέστης Χριστόφας Τζαναβάρης σε άσκηση στο Ηράκλειο τον Δεκέμβριο του 2012.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

Στο εδώλιο κάθονται τέσσερις αξιωματικοί από την Κρήτη, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ με βάση τα καταγγελλόμενα ο εισαγγελέας χαρακτήρισε «ρώσικη ρουλέτα» τη χρήση των αναπνευστικών συσκευών που χορηγεί το Σώμα! Οι συνάδελφοι του Τζαναβάρη από την 3η ΕΜΑΚ Κρήτης κατηγορούνται για σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο επειδή «παρέλειψαν να μεριμνήσουν για τη συντήρηση και τη διενέργεια περιοδικών ελέγχων στις αναπνευστικές συσκευές», σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο που είχε φέρει στο φως η «Espresso». Παράλληλα κατηγορούνται ότι δεν τηρούσαν βιβλία μητρώων, ώστε να διαπιστώνεται ο χρόνος ελέγχου των συσκευών που χρησιμοποιούσαν τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ στο νησί.

Οπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, αποτέλεσμα των παραλείψεων ήταν κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΠΥΡΑΣΦ» το 2012 να εισπνεύσει τοξικά αέρια ο 41χρονος Χριστόφας Τζαναβάρης, ο οποίος παρουσίασε ισχαιμική καρδιοπάθεια. Στη δίκη περιέγραψε πώς έφθασε ένα βήμα πριν από τον θάνατο, όταν του δόθηκε να φορέσει ακατάλληλη αναπνευστική συσκευή: «Εγώ έχω πια καταστραφεί. Για να μην καταστραφούν άλλοι συνάδελφοι αγωνίζομαι!»

Ο άτυχος αρχιπυροσβέστης έχει ποσοστό αναπηρίας 90% και έχει επιδοθεί σε έναν επίπονο αγώνα για να δικαιωθεί αλλά και για να εξασφαλίσει την προστασία των συναδέλφων του. «Οι πυροσβέστες κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους όχι λόγω κάποιας δύσκολης φωτιάς, αλλά γιατί στην κρίσιμη φάση της επιχείρησης η ζωή τους εξαρτάται από αναπνευστικές συσκευές που έχουν μετατραπεί σε τοξικές βόμβες» επισήμανε.

Ο Μάντζιος

Για την υπόθεση υπάρχει σωρεία καταγγελιών ακόμη και από υψηλά ιστάμενους αξιωματικούς! Μάλιστα και για τον αρχιπυροσβέστη Ματθαίο Μάντζιο, ο οποίος πέθανε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε διαμέρισμα στο Π. Φάληρο στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για σειρά λαθών στη διαχείριση του περιστατικού, τα οποία αφορούσαν τη χρήση των φιαλών οξυγόνου.
Σημειώνεται ότι μετά το δημοσίευμα της «Espresso» στις 26 Ιουνίου του 2015 εκδόθηκε εγκύκλιος με την οποία δινόταν διαταγή να ελεγχθούν εκατοντάδες φιάλες σε πυροσβεστικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα.

 

 www.espressonews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis