Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:44 | 13/03/2017

Την παραπομπή συνολικά 17 κατηγορουμένων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και τα πρώην στελέχη του υπουργείου Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος και Αντώνης Κάντας, εισηγείται ο αντεισαγγελέας Εφετών, Χρίστος Μπαρδάκης, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών κατά την προμήθεια των «ιπτάμενων ραντάρ» από την εταιρεία Ericsson.

Ο εισαγγελέας, που με την πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ζητά την απαλλαγή 9 κατηγορουμένων, εισηγείται στους εφέτες να παραπέμψουν τους 17 εμπλεκόμενους, μεταξύ τους και πρώην στελέχη της σουηδικής εταιρείας, για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου, καθώς και για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στο κατηγορητήριο για την υπόθεση αναφέρεται ότι η σουηδική εταιρεία διακίνησε μέσω εταιρείας του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, μεγάλα χρηματικά ποσά, που κατευθύνθηκαν σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΘΑ, προκειμένου να επιλεγεί για την προμήθεια των ραντάρ.

Κατά την εισαγγελική πρόταση, ο κ. Λιακουνάκος φέρεται να εμπλέκεται σε «δώρα» ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, 756.291 δολαρίων και 24, 9 εκατ. κορόνων Σουηδίας, με τελικούς αποδέκτες τους Ιωάννη Σμπώκο, Άκη Τσοχατζόπουλο και σε άλλα υψηλά ιστάμενα στελέχη του υπουργείου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ.

Ο εισαγγελέας αναφέρεται εκτενώς, τόσο στον ρόλο του απόστρατου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστου Τούμπα, ο οποίος εκπροσωπούσε την εταιρεία EBRAER και φέρεται να έστειλε σε λογαριασμούς του Αντώνη Κάντα 400.000 ευρώ, όσο και σε αυτόν του επιχειρηματία Γιώργου Καμάρη.

Ο επιχειρηματίας, που έχει επιστρέψει ποσά στο Δημόσιο, εμφανίζεται ως δικαιούχος της εταιρίας Highwood, μέσα από την οποία φέρονται να «πέρασαν» τα παράνομα χρήματα.

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Καμάρης υποστηρίζει, ότι σύστησε την εταιρεία για να εξυπηρετήσει τον πεθερό του, Γιάννη Σμπώκο και ότι εξουσιοδότησε τον κατηγορούμενο, Βρετανό δικηγόρο Peter Coleridge, να διαχειρίζεται τους λογαριασμούς της και να επενδύει σε ακίνητα σύμφωνα με τις οδηγίες του πραγματικού δικαιούχου, που ήταν ο Γιάννης Σμπώκος.

Κατά τον εισαγγελέα, ο επιχειρηματίας πιθανότατα λέει αλήθεια για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της επίδικης εταιρίας και ότι επίσης δεν ζήτησε χρήματα από τις επενδύσεις σε ακίνητα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, συνολικής αξίας 32 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την υπόθεση θα εκδώσει σε λίγο καιρό την κρίση του, για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων, το Συμβούλιο Εφετών.

Διαβάστε περισσότερα στο dikaiologitika.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis