Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:19 | 23/03/2015
Μια από τις πλέον πολυσυζητημένες υποθέσεις, αυτή των επισφαλών δανείων της Proton Bank ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μπαίνει σήμερα στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης.
 
Στο εδώλιο θα κάτσουν -εκτός του επιχειρηματία-  άλλα 42 άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν σωρεία κακουργηματικών πράξεων που ανά περίπτωση αφορούν σε συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και ένταξη σε αυτή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απάτη και απιστία. Σε κάποιους από τους κατηγορουμένους η κατηγορία αποδίδεται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι ακόμη και με τα ισόβια.
 
Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, αλλά και εταιρειών που ανήκαν στον άλλοτε κραταιό όμιλο Λαυρεντιάδη. Μεταξύ εκείνων που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες είναι οι Τρύφων Κολίντζας, Δημήτρης Αραμαντής, Αντώνης Αθανάσογλου, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου αλλά και ο φυγόδικος επιχειρηματίας και στενός συνεργάτης του κ. Λαυρεντιάδη, Πέτρος Κυριακίδης. Για την υπόθεση είναι καταζητούμενοι τόσο οι επιχειρηματίες Πέτρος Κυριακίδης και ο γιος του, Γιώργος όσο και η δικηγόρος Ελένη Σκούρα αλλά και ο σύζυγός της Περικλής Λίβας.
 
Η ογκώδης δικογραφία που έχει σχηματιστεί αποδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος τον Δεκέμβριο του 2012 και παρέμεινε επί 18 μήνες προσωρινά κρατούμενος. Ο επιχειρηματίας, αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2014, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριο και την ταυτότητα του, τού απαγορεύτηκε η μετακίνηση ακόμη και εκτός του νομού Αττικής ενώ στους περιοριστικούς όρους προβλέπεται ρητά ότι μπορεί να διανυκτερεύσει μόνο στο σπίτι του. 
 
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι έδρασαν με κοινό δόλο στο πλαίσιο οργανωμένης και με κατανεμημένους ρόλους ομάδας. Από τα στοιχεία της έρευνας του Εισαγγελέα Ι.Δραγάτση και της ανακρίτριας Ι.Χατζάκη που παρέλαβε τον φάκελο μετά την άσκηση ποινικών διώξεων, φαίνεται να προκύπτει ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης και συνεργάτες του, σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούσαν εταιρίες με μόνο στόχο να δεχθούν τα χρήματα των δανείων από την Proton Bank. Αντίστοιχα το κατηγορητήριο θεωρεί πως τα μέλη της διοίκησης της τράπεζας και των αρμόδιων υπηρεσιών της, σκοπίμως αγνόησαν τους πιστωτικούς κινδύνους που αναλάμβανε η τράπεζα, εγκρίνοντας χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις τα επίμαχα δάνεια. Στα πορίσματα που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία για την υπόθεση, γίνεται ειδική αναφορά στις διαδρομές που ακολουθούσαν τα χρήματα κάποιων εκ των δανείων ,από εταιρία σε εταιρία ώστε να είναι δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.
 
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, πάντως, φέρεται να αμφισβητεί τα ποσά των αποκαλούμενων επισφαλών δανείων επισημαίνοντας ότι κάποια από αυτά εκταμιεύτηκαν ενώ ο ίδιος δεν ήταν καν μέτοχος. Όπως ισχυρίζεται. μέρος των δανείων για τα οποία καλείται να δώσει εξηγήσεις έχουν μεταφερθεί στην «καλή Proton Bank» ενώ επισημαίνει πως έχει επιστρέψει χρήματα στην τράπεζα και πρόθεση του είναι να επιστρέψει και άλλα.
 
Η δίκη αναμένεται πολύμηνη καθώς έχουν κληθεί για να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορητηρίου 53 άτομα. Επιπλέον οι μάρτυρες υπεράσπισης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 100.
 
Η υπόθεση αυτή δεν είναι η μόνη που βαρύνει το Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αφού είναι κατηγορούμενος και για ηθική αυτουργία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδριαδάκη, στις 15 Ιουνίου 2012. Η συγκεκριμένη υπόθεση αναβλήθηκε αορίστως - ενώ ήταν σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία- λόγω προβλήματος υγείας ενός εκ των συγκατηγορουμένων του επιχειρηματία.
 
zougla.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis