Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:22 | 27/06/2015

Οι "εξωπραγματικές υπερβάσεις στην προμήθεια επιθεμάτων", αλλά και η "ανεξέλεγκτη" και "αλόγιστη" κατανάλωσή τους, που κόστισαν στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από... 1,7 εκατομμύρια ευρώ, φέρνει ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης τέσσερις διοικητές του Νοσοκομείου "Ασκληπειό" Βούλας, οι οποίοι θα καθίσουν στο εδώλιο, αντιμέτωποι με το κακούργημα της απιστίας σε βάρος της υπηρεσίας.

 
 
 

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας είναι πλέον αρμόδιο να αποφανθεί εάν πρόκειται για ακόμη μία υπόθεση κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, αφού τόσο οι τέσσερις πρόεδροι του νοσοκομείου κατά την πενταετία 2006 - 2011, όσο και έξι στελέχη του "Ασκληπιείου", έχουν παραπεμφθεί σε δίκη.

Η ελληνική Δικαιοσύνη πάντως, θεωρεί και τους δέκα υπαίτιους για ζημία, η οποία υπολογίζεται στα 1.792.240 ευρώ, κι έτσι σήμερα κατηγορούνται κατά περίσταση για κακουργηματική απιστία και απλή συνέργεια σε αυτή.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 786/2015 παραπεμπτικό βούλευμα το Συμβουλίου Εφετών, που δημοσιεύει σήμερα το news247.gr, δεν έπραξαν το καθήκον τους. Αντίθετα επέτρεψαν την παραγγελία υπερβολικής κατανάλωσης επιθεμάτων, χωρίς καν να ερευνήσουν τυχόν ευθύνες.

"Συνεχείς παραγγελίες, καθ' υπέρβαση συμβάσεων"

Αποτέλεσμα -κατά το δικαστικό συμβούλιο- ήταν "η κατανάλωση επιθεμάτων να γίνεται πλέον ανεξέλεγκτα και αλόγιστα, χωρίς μάλιστα η εν γένει χρήση τους να δικαιολογείται από τον αριθμό των περιστατικών, με συνέπεια να πραγματοποιούνται συνεχείς παραγγελίες καθ' υπέρβαση των ορισμένων από τις συμβάσεις που είχαν καταρτιστεί για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, μεταξύ των οποίων και επιθεμάτων προστατευτικών δέρματος".

Πώς όμως, η ελληνική Δικαιοσύνη κατέληξε να ερευνά το "Ασκληπιείου";

Όπως καταγράφεται στο βούλεμα, όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2010, όταν ο Συντονιστής Διευθυντής του Ρευματολογικού Τμήματος του νοσοκομείου διαπίστωσε την ύπαρξη σημαντικού αριθμού επιθεμάτων κατακλίσεων σε αποθηκευτικό χώρο του τμήματός του, ενώ την ίδια ημέρα "προς μεγάλη του έκπληξη" κατέφθασε στο Τμημα και νέα παραγγελία μεγάλης ποσότητας των ιδίων επιθεμάτων.

Όμως, κατά το συμβούλιο Εφετών, δεν υπήρχε καμία ανάγκη για τη νέα αυτή παραγγελία, "καθότι η χρήση τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη στο εν λόγω Τμήμα, αφού οι νοσηλευόμενοι ασθενείς δεν αναπτύσσουν, πλην σπανίων εξαιρέσεων, κατακλίσεις, άλλωστε υπήρχε ήδη σημαντικός αριθμός τέτοιων επιθεμάτων στην αποθήκη της κλινικής".

Ετσι, ο Συντονιστής Διευθυντής ανέπεμψε την παραγγελία στο γραφείο διαχείρισης υλικού, ενώ με συνάδελφό του υπέβαλαν και σχετική αναφορά στον τότε διοικητή του νοσοκομείου (και νυν κατηγορούμενο), ο οποίος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Από την ΕΔΕ προέκυψαν ποινικές ευθύνες μίας νοσηλεύτριας (σ.σ. σε βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη), η οποία εμφανιζόταν να παραγγέλνει επιθέματα από εταιρία, "χωρίς οι ποσότητες να είναι αναγκαίες για τους ασθενείς, ενώ κατά την καταμέτρηση της αποθήκης, έλειπε αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός  των επιθεμάτων".

Στη συνέχεια, το πόρισμα της διοικητικής έρευνας διαβιβάστηκε στο Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας, που διενήργησε ευρύτερο έλεγχο, σύμφωνα με τον οποίο υπήρξαν "εξωπραγματικές υπερβάσεις στην προμήθεια των εν λόγω υλικών".

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται την κατηγορία. Η πλειοψηφία τους μάλιστα, ισχυρίζεται ότι δεν ενέπιπτε στην αρμοδιότητά τους ο έλεγχος των επίμαχων προμηθειών.

http://news247.gr/

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis