Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:35 | 27/10/2019

Στο αντιτορπιλικό "Βέλος" που βρίσκεται αγκυροβολημένο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, ξεναγήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων.

Ο κ. Παυλόπουλος έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί στο Βέλος, όπου και ξεναγήθηκε από τον κυβερνήτη του πλοίου, Αντιπλοίαρχο Σωτήρη Χαραλαμπόπουλο. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε για λίγο με τα μέλη του πληρώματος.

"Το αντιτορπιλικό Βέλος κλείνει μέσα του μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας του πολεμικού μας Ναυτικού αλλά και των Ενόπλων μας Δυνάμεων γενικότερα, διότι το Βέλος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μέσα από το κίνημα του Ναυτικού αποδεικνύει κάτι το οποίο γνωρίζουμε και ισχύει διηνεκές. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι αφοσιωμένες στη δημοκρατία, υπερασπίζονται τη δημοκρατία, υπερασπίζονται τους δημοκρατικούς θεσμούς" σημείωσε στη συνέχεια στις δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος.

pr 1.jpg

pr 5.jpg

"Εκείνες οι παρεκβάσεις του παρελθόντος ιδίως κατά την 7χρονη δικτατορία δεν είναι παρά διαλείμματα επίορκων αξιωματικών, που σε καμία περίπτωση δεν εξέφρασαν την πλειοψηφία των Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα, την ώρα που είναι οι ένοπλες δυνάμεις, το πολεμικό μας Ναυτικό όχι απλώς στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, αλλά υπερασπίζονται την πατρίδα και το έθνος μας στον ύψιστο βαθμό, είμαστε ευγνώμονες για τις ένοπλες δυνάμεις και δείχνουν πόσο υπηρετούν αυτήν την βασική αρχή την οποία τόνισα προηγουμένως" πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε σημειώνοντς ότι "η Ελλάδα ήταν κοιτίδα της δημοκρατίας και σήμερα παραμένει να υπερασπίζεται τη δημοκρατία όχι μόνο στον τόπο μας αλλά στην Ευρώπη και διεθνώς έτσι και οι ένοπλες δυνάμεις είναι εκείνες οι οποίες συμπαρατάσσονται στον μεγάλο αγώνα".

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε από τα χέρια του κυβερνήτη μια τιμητική πλακέτα, με την εικόνα του Βέλους.

 

pr 4.jpg

pr 3.jpg

pr 2.jpg

Η ιστορία του Βέλους

Το Βέλος, αντιτορπιλικό τύπου Fletcher, καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου 1942 στα ναυπηγεία της Βοστώνης και περίπου έναν χρόνο αργότερα, στις 18 Μαΐου 1943, μπήκε σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Συμμετείχε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο θέατρο επιχειρήσεων του Ειρηνικού Ωκεανού συνοδεύοντας αεροπλανοφόρα ενώ συμμετείχε στις περισσότερες συμμαχικές επιχειρήσεις κατά των Ιαπώνων.

Το 1958 εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία του Long Beach στην Καλιφόρνια και στις 15 Ιουλίου 1959 παραλήφθηκε από το Πολεμικό μας Ναυτικό στο πλαίσιο της αμερικανικής βοήθειας, με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Γ. Μόραλη.

Στην Ελλάδα κατέπλευσε στις 15 Οκτωβρίου 1959 ενώ κατά την 32χρονη υπηρεσία του στο ελληνικό ναυτικό διένυσε συνολικά 320.000 ναυτικά μίλια.

www.thestival.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis