Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:44 | 04/01/2017

Της Στεφανίας Κοντογεώργη

Ιδιαίτερα αυξημένες είναι κατά την  περίοδο των γιορτών, συγκριτικά με τον υπόλοιπο χρόνο, οι κλοπές πορτοφολιών και τσαντών, που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Ο συνωστισμός κόσμου στις αγορές, σε τράπεζες, σε παζάρια, σε στάσεις, αλλά και εντός των λεωφορείων, ευνοούν την εγκληματική δραστηριότητα μεμονωμένων κακοποιών, αλλά και ομάδων.

Τελευταίο περιστατικό ήταν η κλοπή τσάντας μιας 48χρονης από νεαρό αλλοδαπό το βράδυ της Δευτέρας, σε περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ο 21χρονος δράστης μαζί με έναν συνεργό του, πλησίασαν τη γυναίκα και με χρήση βίας άρπαξαν την τσάντα και εξαφανίστηκαν. Μετά την καταγγελία, αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» εντόπισαν τον έναν εκ των δύο και τον συνέλαβαν. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Ο αριθμός των κλοπών τσαντών τον τελευταίο χρόνο εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. το πρώτο εξάμηνο του 2016 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη 128 κλοπές τσαντών και 13 ληστείες, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 οι κλοπές ήταν 39 και οι ληστείες 6.

Ο τριπλασιασμός των καταγγελλόμενων περιστατικών φανερώνει τη διάσταση που πήρε το φαινόμενο.

Οι τσαντάκηδες δρουν κυρίως σε δρόμους με μικρή κίνηση ,ώστε να μπορούν να διαφύγουν εύκολα. Εξαίρεση, ωστόσο, αποτελούν οι εορταστικές περίοδοι, όπου και οι κακοποιοί εκμεταλλεύονται την ύπαρξη του πλήθους σε κεντρικούς δρόμους, καθώς δεν γίνονται τόσο εύκολα αντιληπτοί. Τις περισσότερες φορές κινούνται σε ζευγάρια, είτε με μοτοποδήλατο, είτε με αυτοκίνητο. Πλησιάζουν το θύμα που βαδίζει στο πεζοδρόμιο αρπάζουν την τσάντα και φεύγουν με ταχύτητα. Τελευταία αναπτύχθηκε στη Θεσσαλονίκη η δράση των ληστών τσαντάκηδων. Οι κακοποιοί αυτοί κινούνται πεζοί, ενώ ένας συνεργός τους περιμένει σε κοντινή απόσταση, για να τους παραλάβει με όχημα. Οι δράστες σε αρκετές περιπτώσεις φέρουν μαζί τους ένα αιχμηρό αντικείμενο (κατσαβίδι ή μαχαίρι), με το οποίο απειλούν το θύμα τους. Σε περίπτωση αντίστασης δεν διστάζουν ακόμη και να τραυματίσουν το θύμα.

Η αστυνομία συνιστά, μεταξύ άλλων, στους πολίτες:

1. Όταν βγαίνουν στην αγορά, να παίρνουν μαζί τα απολύτως αναγκαία χρήματα, τα οποία να τοποθετούν στις εσωτερικές τσέπες των ρούχων.

2. Να βαδίζουν στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και να κρατάνε την τσάντα κλειστή και προς την πλευρά του τοίχου.

3. Αν κάποιος οδηγός σταματήσει και ζητήσει κάποια πληροφορία, να αποφύγουν να πλησιάσουν το όχημα.

4. Να μη διστάσουν να βάλουν τις φωνές, αν κάποιος τους επιτεθεί.

5. Αν δεν μπορούν να συγκρατήσουν την τσάντα, να αφήσουν τον δράστη να την πάρει.

6. Να ενημερώνουν αμέσως την Άμεση Δράση (100).


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Πηγή: makthes.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis