Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:36 | 08/11/2015

Οι Αρχές παρακολουθούσαν στενά τους οπαδούς του Ολυμπιακού, του Ερυθρού Αστέ-ρα, του Παναθηναϊκού και της Ντιναμό, αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το «ραντεβού θανάτου» που έδωσαν στο αεροδρόμιο. Συνεχίζουν τις έρευνες και ψάχνουν απαντήσεις που θα αποτελέσουν «οδηγό» για τα μελλοντικά σχέδια των φανατικών

Αστυνομικά... μυστήρια περιβάλλουν το σκηνικό πολέμου μεταξύ Ελλήνων, Σέρβων και Κροατών χούλιγκαν που στηνόταν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, με αφορμή τον αγώνα Ολυμπιακού-Ντιναμό Ζάγκρεμπ, για το Τσάμπιονς Λιγκ. Αν και ο συναγερμός προς το παρόν έχει λήξει, οι αστυνομικοί συνεχίζουν την έρευνα, προκειμένου να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν σχέση με τα γεγονότα που σημειώθηκαν, από τη μετακίνηση των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα μέχρι το «πέσιμο» στο αεροδρόμιο. Οι αξιωματικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας εκτιμούν ότι οι απαντήσεις θα αποτελέσουν «οδηγό» για τα μελλοντικά σχέδια των ακραίων οπαδών. Η ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούσε στενά το «ραντεβού θανάτου» που είχαν δώσει οπαδοί του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα με αυτούς του Παναθηναϊκού και της Ντιναμό, και πραγματοποίησε εφόδους σε συνδέσμους και ξενοδοχεία, προχωρώντας σε 98 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 49 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ωστόσο, μακριά από την «τσιμπίδα» της αστυνομίας έμειναν αρκετοί, που θέλησαν να προκαλέσουν επεισόδια αργότερα. Πού διέμεναν αυτοί οι οπαδοί και ποιοι τους φιλοξενούσαν είναι δύο από τα κρίσιμα ερωτήματα.

Παροχή «βοήθειας»
Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς, οι οπαδοί της Ντιναμό είχαν έρθει σε επικοινωνία με αυτούς του Παναθηναϊκού και η συμφωνία προέβλεπε παροχή «βοήθειας» προς τους Κροάτες. Για κάθε έναν Κροάτη που θα ερχόταν στην Ελλάδα για να συμπλακεί με οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα και του Ολυμπιακού, οι Παναθηναϊκοί θα «διέθεταν» δύο άτομα ως «ενίσχυση». Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι Κροάτες αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, ως πράξη αντεκδίκησης στη Θύρα 7 του Ολυμπιακού. Οι ειδικοί αναζητούν στα οργανωμένα μέλη των ομάδων τους ανθρώπους που φιλοξένησαν τους «διεθνείς» χούλιγκαν.

Οι Κροάτες χούλιγκαν έκαναν... περίπατο την Τρίτη στο Μοναστηράκι.

Οι Κροάτες χούλιγκαν έκαναν... περίπατο την Τρίτη στο Μοναστηράκι.

Τα χειρότερα πριν και κατά τη διάρκεια του ματς αποφεύχθησαν. Ωστόσο, την επόμενη μέρα, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, σημειώθηκε... σερβοκροατική σύρραξη. Eξι τραυματίες ήταν ο απολογισμός της άγριας συμπλοκής μεταξύ Σέρβων και Κροατών οπαδών, ενώ από τις αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν συνολικά 36 άτομα από τον χώρο μέσα και έξω από το αεροδρόμιο. Οπως φάνηκε, Σέρβοι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα επιτέθηκαν σε ομάδα περίπου 30 Κροατών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που είχαν μεταβεί στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσουν αεροπορικώς μετά το χθεσινό αγώνα μεταξύ της ομάδας τους και του Ολυμπιακού για το Τσάμπιονς Λιγκ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η συμπλοκή.

Χωρίς διακριτικά
 Εδώ τίθεται και το πιο βασικό ερώτημα για την ΕΛ.ΑΣ. Οι Κροάτες δεν φορούσαν διακριτικά της χώρας ή της ομάδας τους. Επίσης, δεν έφευγαν με πτήση για Ζάγκρεμπ, αλλά μέσω Ιταλίας (Μιλάνο). Πού έμαθαν οι Σέρβοι χούλιγκαν για τη μέρα και την ώρα της πτήσης; Δεδομένου ότι είχε τηρηθεί σιγή ιχθύος και ούτε καν η Ασφάλεια του αεροδρομίου δεν γνώριζε για την επιβίβασή τους, ποιος ενημέρωσε τελικά τους αιώνιους εχθρούς τους για το γεγονός;

Πολλοί ήταν οι τραυματίες που άφησε πίσω της η συμπλοκή Σέρβων και Κροατών στο αεροδρόμιο.

Πολλοί ήταν οι τραυματίες που άφησε πίσω της η συμπλοκή Σέρβων και Κροατών στο αεροδρόμιο.

Το φαινόμενο των «εισαγόμενων» χούλιγκαν δεν είναι πρωτόγνωρο για τους έμπειρους αξιωματικούς, καθώς έχουν υπάρξει παρόμοια περιστατικά και στο πρόσφατο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης, σε μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στα Τέμπη, εντοπίστηκαν 41 Σέρβοι και Βόσνιοι, οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα, που ταξίδευαν με πούλμαν αλλά και ιδιωτικά οχήματα. Στην κατοχή τους βρέθηκαν 11 πτυσσόμενα κλομπ, 3 φωτοβολίδες, σιδερόβεργες και μαδέρια. Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίδειξη δύναμης από το μπλοκ των Σέρβων και Ελλήνων, όταν περίπου 200 άτομα πραγματοποίησαν πορεία στο Μοναστηράκι, φωνάζοντας συνθήματα. Την ίδια ώρα, στο αντίπαλο στρατόπεδο παρατηρούνταν έντονη κινητικότητα.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
[email protected]

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΡΚΡΑΤΙ ΣΤΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Οι Ρώσοι έκαναν την αρχή, οι Σέρβοι πήραν τη «σκυτάλη»

Το πρώτο κρούσμα συμμετοχής ξένων ταραξιών σε επεισόδια στη χώρα μας συνέβη στις 14 Ιανουαρίου 2006 στο Παγκράτι, όταν οπαδοί του Παναθηναϊκού συνεπλάκησαν με χούλιγκαν του Ολυμπιακού και της ΤΣΣΚΑ Μό

Το πρώτο κρούσμα συμμετοχής ξένων ταραξιών σε επεισόδια στη χώρα μας συνέβη στις 14 Ιανουαρίου 2006 στο Παγκράτι, όταν οπαδοί του Παναθηναϊκού συνεπλάκησαν με χούλιγκαν του Ολυμπιακού και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Οι Σέρβοι και οι Κροάτες χούλιγκαν, που ήρθαν στην Αθήνα όχι για να παρακολουθήσουν τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αλλά για να δοκιμάσουν τις... δυνάμεις τους, δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτονται την ελληνική πρωτεύουσα. Δεν είναι... ανάδελφοι, μηδέ άγνωστοι στους Ελληνες ταραξίες των γηπέδων. Εχουν αποκτήσει, όπως και άλλοι αλλοεθνείς, δεσμούς... αίματος με τα ταραχοποιά στοιχεία των ελληνικών γηπέδων. Οι «συμμαχίες» τους έχουν σφυρηλατηθεί σε μάχες που έχουν δώσει σε διάφορες πόλεις και έδρες γηπέδων, ενώ ουκ ολίγες φορές, στα fora των χούλιγκαν, ανταλλάσσουν απόψεις και περιγράφουν σκηνές βίας, που για εκείνους αποτελούν στιγμές υπερηφάνειας.

Η αθλητική Ελλάδα, λοιπόν, από το 2006 ξεκίνησε την εισαγωγή χούλιγκαν κι έκτοτε, με σταθερούς ρυθμούς, η έλευσή τους ανάλογα με την κρισιμότητα κάποιων αγώνων συνεχίζεται. Οπως, βέβαια, υπάρχουν και Ελληνες χούλιγκαν οι οποίοι εκδράμουν σε πόλεις των οποίων οι ομάδες έχουν αδελφοποιηθεί με ελληνικούς συλλόγους για να συμπαρασταθούν στους... συναδέλφους τους, παρέχοντας τις «υπηρεσίες» τους.

Η «αδελφοποίηση» των οπαδών του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, που στον περσινό αγώνα μπάσκετ μεταξύ των δύο ομάδων, οι Σέρβοι φώναζαν συνθήματα σε άπταιστα ελληνικά...

Η «αδελφοποίηση» των οπαδών του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, που στον περσινό αγώνα μπάσκετ μεταξύ των δύο ομάδων, οι Σέρβοι φώναζαν συνθήματα σε άπταιστα ελληνικά...

Το πρώτο κρούσμα συμμετοχής αλλοεθνών ταραξιών σε επεισόδια που έγιναν στη χώρα μας έχει καταγραφεί στις 14 Ιανουαρίου 2006. Τότε, στο Μετς, μετά τη λήξη ενός αγώνα βόλεϊ ανδρών Παγκρατίου-Παναθηναϊκού που αποτελούσε... προπόνηση εν όψει ντέρμπι «αιωνίων» που θα διεξαγόταν σε μερικά 24ωρα, χούλιγκαν του Ολυμπιακού, ενισχυμένοι με Ρώσους ταραξίες, οπαδούς της ΤΣΣΚΑ, είχαν στήσει καρτέρι στους φίλους του Παναθηναϊκού. Οι τελευταίοι, οπλισμένοι επίσης, αλλά και και άριστα πληροφορημένοι για το σχέδιο δράσης των αντιπάλων, πήραν το... αίμα τους πίσω για μια χαμένη μάχη στην Ηλιούπολη, λίγες μέρες πριν, σε ένα από τα πολλά ραντεβού θανάτου.

Εκτιμάται δε ότι τα επεισόδια του Παγκρατίου αποτέλεσαν την αφορμή για να σημειωθεί, δεκατρείς μήνες αργότερα, το θανατηφόρο συμβάν της Λαυρίου με τη δολοφονία του οπαδού του ΠΑΟ, Μιχάλη Φιλόπουλου, καθώς, σύμφωνα με κατάθεση ενός εκ των συμμετασχόντων στο θανατηφόρο συμβάν, «το παιδί από τον Κολωνό που σκοτώθηκε στην Παιανία το είχαμε σταμπάρει από τότε. Ηταν γνωστός και είχε χτυπήσει δικούς μας στο Παγκράτι».

Στο πλευρό των Σέρβων «αδελφών»
 Ο ίδιος, ένας 38χρονος τοξικομανής, οπαδός του Ολυμπιακού, στην ίδια κατάθεση ομολογεί ότι «μαζί μας στην Παιανία ήταν και 50 Σέρβοι από τον Ερυθρό Αστέρα», ομάδα με την οποία οι φίλοι των «ερυθρολεύκων» πρωτοέδειξαν τα φίλαθλα αισθήματά τους το 1986. Τότε, σε αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ, περισσότεροι από 200 οπαδοί των «ερυθρολεύκων» στάθηκαν στο πλευρό των Σέρβων «αδελφών» τους. Στην Ελλάδα του... μεταφερόμενου χουλιγκανισμού συμμετέχουν σκληροπυρηνικοί και άλλων ομάδων, καθώς ο Παναθηναϊκός έχει αδελφοποιηθεί (και) με τη Ραπίντ Βιέννης, ο ΠΑΟΚ με την ομόχρωμή του Παρτιζάν Βελιγραδίου, η ΑΕΚ με τη Μαρσέιγ και τη Λιβόρνο, ο Ηρακλής με τη Μάιντς...

Στο προ τριετίας διακοπέν ντέρμπι των «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ, τηλεοπτικές κάμερες καθώς και φωτογραφικές μηχανές κατέγραψαν στα επεισόδια τη συμμετοχή Αυστριακών ultras, οπαδών της Ραπίντ Βιέννης, τους οποίους ένωσε με τους φίλους του ΠΑΟ το κοινό πράσινο χρώμα, αλλά πρωτίστως η δίψα για επεισόδια, για μάχες μέχρι τελικής πτώσης. Επίσης πέρυσι, στη Λεωφόρο, εμφανίστηκαν οπαδοί που φορούσαν ρούχα με τα διακριτικά της Ραπίντ Βιέννης, ωστόσο δεν αποσαφηνίστηκε αν επρόκειτο για... Αυστριακούς επισκέπτες ή για οπαδούς του ΠΑΟ που απλώς είχαν επιλέξει... βιεννέζικο ενδυματολογικό κώδικα. Πριν από περίπου δύο χρόνια φίλοι του ΠΑΟ πήγαν στην αρκαδική πρωτεύουσα για να ενώσουν τη φωνή τους με τα «αδέλφια» τους τους οπαδούς της Ραπίντ Βιέννης στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης.

Οπως, βέβαια, λέγεται ότι και στην Τούμπα, στον αγώνα ΠΑΟΚ-Ραπίντ Βιέννης, που εξαιτίας επεισοδίων ο «Δικέφαλος» τιμωρήθηκε το 2012 με αποκλεισμό της έδρας για τρεις αγώνες, μονοετή αποκλεισμό από την Ευρώπη με τριετή αναστολή και πρόστιμο 150.000 ευρώ, υπήρχαν και οπαδοί του Παναθηναϊκού.

Ομως, πολύ ισχυροί δεσμοί... αίματος υπάρχουν μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟΚ και της Παρτιζάν Βελιγραδίου. Μάλιστα, ήρθαν... πιο κοντά από τον Δεκέμβριο του 2006. Τότε σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια πριν από την έναρξη αγώνα μπάσκετ Ερυθρού Αστέρα-ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα η «Χάλα Πιονίρ» να μετατραπεί σε αρένα. Λέγεται ότι τους χούλιγκαν του Ερυθρού Αστέρα συνέδραμαν οπαδοί του Ολυμπιακού που είχαν ταξιδέψει στο Βελιγράδι και τους οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ υποστηρικτές της Παρτιζάν Βελιγραδίου.

Τον Νοέμβριο του 2007, πριν από τον ποδοσφαιρικό αγώνα Αρη-Ερυθρού Αστέρα, άγνωστοι επιτέθηκαν και τραυμάτισαν με μαχαίρι Σέρβους που έπιναν τον καφέ τους σε μπαρ-ρεστοράν ιδιοκτησίας του Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς.

Η έχθρα και η αντιπαλότητα «τυφλώνει» και τους παράγοντες. Πέρυσι, μετά τη δολοφονία του οπαδού του Ερυθρού Αστέρα, Μάρκο Ιβκοβιτς στην Τουρκία, σε αγώνα με τη Γαλατασαράι, ο Ολυμπιακός ζήτησε από τον πρόεδρο της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς, σε αγώνα που έγινε δύο μέρες μετά τη δολοφονία, να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Πρόταση που απορρίφθηκε από τον παλιό μεγάλο άσο, ενώ την ίδια μέρα οπαδοί της Παρτιζάν εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον... μισητό ?για εκείνους? Ερυθρό Αστέρα αναρτώντας και πανό για τον Μάρκο Ιβκοβιτς.

Η «αδελφοποίηση» των οπαδών του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα, όπως και του ΠΑΟΚ με τους υποστηρικτές της Παρτιζάν έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, που οι Σέρβοι, και οι μεν και οι δε, φωνάζουν συνθήματα σε άπταιστα ελληνικά. Οπως έγινε πέρυσι, όταν στην κατάμεστη Kompank Arena, στη διάρκεια του αγώνα μπάσκετ Ερυθρού Αστέρα-Ολυμπιακού, 20.000 οπαδοί φώναζαν το «Είσαι στο μυαλό, κάτι μαγικό...». 'Η όταν, προ διετίας, στη Βαρκελώνη, μέσα σε τρένο, οπαδοί της Παρτιζάν είχαν μετατρέψει ένα βαγόνι σε... Τούμπα, καθώς κυριαρχούσε, στα ελληνικά, το σύνθημα «ΠΑΟΚάρα, έχω τρέλα...». Τρέλα πολλή...

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ

http://www.ethnos.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis