Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:44 | 29/01/2017

Με ψυχραιμία αλλά και με ιδιαίτερη προσοχή οι «κεραίες» σύσσωμου -πλέον- του κρατικού μηχανισμού παρακολουθούν και εξετάζουν λεπτομερώς όλες τις πτυχές της κίνησης των επτά νεοσυλλέκτων αλβανικής καταγωγής να φωτογραφηθούν ένστολοι με το ελληνικό εθνόσημο σχηματίζοντας με τις παλάμες των χεριών τον «αλβανικό αετό».

Με το που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο η φωτογραφία προκλήθηκαν ποικίλα σχόλια και ανάμεικτα συναισθήματα στην ελληνική κοινή γνώμη. Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας κλήθηκε να εξετάσει το περιστατικό και να απαντήσει στο καίριο ερώτημα: Πρόκειται για μεμονωμένη και αυθόρμητη κίνηση ανώριμων νέων ή για μεθοδευμένη ενέργεια ενταγμένη σε κάποιο γενικότερο σχέδιο με εθνικιστικές και αλυτρωτικές προεκτάσεις;

Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί μονολεκτικά παρά μόνο να εξαχθεί μέσα από την παρατήρηση, την ανάλυση και τον συνδυασμό των μέχρι τώρα στοιχείων και δεδομένων που διαθέτει η υπηρεσία:

 

1ο δεδομένο: Και οι επτά νεοσύλλεκτοι έχουν γεννηθεί στην Αλβανία.

2ο δεδομένο: Και οι επτά νεοσύλλεκτοι δεν έκαναν χρήση του δικαιώματος της αναβολής που είχαν από τη νομοθεσία.

Συνδυάζοντας τα δύο παραπάνω στοιχεία γεννάται ένα άλλο ερώτημα: Οι επτά νεοσύλλεκτοι είχαν σχέση μεταξύ τους ως πολίτες; Μήπως οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους ήταν μέλη εθνικιστικής ομάδας - οργάνωσης με αλυτρωτικά οράματα;

Προς το παρόν απάντηση δεν υπάρχει, αλλά αναζητείται με τη συνδρομή της ΕΥΠ και της Γενικής Ασφαλείας που ψάχνουν με όσα μέσα διαθέτουν. Επομένως, παραμένει ζητούμενο για τις Αρχές εάν ήταν αυθόρμητη νεανική απερισκεψία ή μεθοδευμένη ενέργεια!

«Μεμονωμένη» ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί;

Αρχικά έτσι χαρακτηρίστηκε, όμως στην πορεία από την έρευνα - «σερφάρισμα» στα social media διαπιστώθηκε ότι στο Διαδίκτυο φιγουράρουν δεκάδες πρώην στρατιώτες αλβανικής καταγωγής που ως ένστολοι είχαν προβεί σε παρόμοια κίνηση! Από την ίδια έρευνα εντοπίστηκε ότι και άλλος στρατιώτης αλβανικής καταγωγής -που υπηρετεί στην ΕΛΔΥΚ- από τον περασμένο Οκτώβρη στο Facebook είχε ανεβάσει παρόμοια φωτογραφία! Επομένως το συμπέρασμα είναι διπλό: Αφενός η κίνηση των επτά δεν ήταν μεμονωμένη, αφετέρου οι ελληνικές Αρχές κοιμόνταν και κάτω από τη μύτη τους θέριευαν εθνικιστικές αλυτρωτικού χαρακτήρα ενέργειες οπλιτών αλβανικής καταγωγής που έχουν λάβει ελληνική ιθαγένεια.

Μπορεί να χαρακτηριστεί γενικευμένο φαινόμενο ή «επιδημία» που πλήττει το ελληνικό στράτευμα;

Οχι! Σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, τα παραπάνω περιστατικά σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα αστάθειας, την έξαρση του εθνικισμού και τις αλυτρωτικού χαρακτήρα εμπρηστικές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα υπαγορεύουν στην ελληνική πλευρά την ανάγκη λήψης μιας σειράς προληπτικών μέτρων εντός και εκτός στρατεύματος, κυρίως σε διοικητικό επίπεδο. Συγκεκριμένα τα μέτρα εντός στρατεύματος θα είναι τα εξής:

• Λήψη πειθαρχικών μέτρων για τους επτά νεοσύλλεκτους μετά την ορκωμοσία τους. Ποινή φυλάκισης, χορήγηση άοπλης ειδικότητας και τοποθέτηση σε χωριστές παροπλισμένες μονάδες των ανατολικών συνόρων.

• Κατά την εν εξελίξει έρευνα εάν αποδειχτεί ότι η κίνηση των επτά ήταν μεθοδευμένη, θα κάτσουν στο σκαμνί του στρατοδικείου, ενώ θα τεθεί ευθέως και θέμα επανεξέτασης της ιθαγένειας με το ερώτημα της άρσης.

• «Κρησάρα» στο στράτευμα για τους αλλοδαπούς με ελληνική ιθαγένεια που θα προσέρχονται στο εξής για κατάταξη. Ελεγχος των υποψηφίων προς στράτευση.

• Ελεγχόμενη κατάταξη των αλλοδαπών. Σε κάθε ΕΣΣΟ θα καλείται συγκεκριμένος αριθμός αλλοδαπών και σε καμία περίπτωση δεν θα συνυπηρετούν στην ίδια μονάδα αλλοδαποί από την ίδια χώρα.

• Ειδική ενημέρωση σε αλλοδαπούς κατά την κατάταξή τους για τα δικαιώματα, αλλά και για τις υποχρεώσεις που θα έχουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis