Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:59 | 05/03/2016

Ένα παιχνίδι για γερά νεύρα παίζεται μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης με την Ελλάδα να βρίσκεται για ακόμα μία φορά στην μέση της ίδιας διένεξης του 2012 σε επανάληψη.

Τα μέτρα δεν αποδίδουν

Αφορμή της αυτής της αντιπαράθεσης είναι και πάλι το ύψος της ελάφρυνσης χρέους που ζητάει το ΔΝΤ αλλά δεν θέλουν να δώσουν οι Ευρωπαίοι. Η αιτία όμως που κρύβεται πίσω από αυτόν τον καβγά είναι ταυτοχρόνως και το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης που τον περασμένο Ιούλιο προσυπέγραψε ένα τρίτο μνημόνιο του οποίου οι αριθμοί - με απλά λόγια -δεν βγαίνουν. Όπως δεν έβγαιναν και οι αριθμοί των προηγούμενων μνημονίων με την Τρόικα να ζητά διαρκώς νέα και νέα μέτρα από την Ελλάδα. Σήμερα όμως τα πράγματα τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την πλευρά του ΔΝΤ, οι αξιωματούχοι του Ταμείου είναι πλέον όχι απλά υποψιασμένοι αλλά έχουν γνώση των ορίων εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί  η ελληνική οικονομία. Αν τα προηγούμενα τέσσερα ή πέντε χρόνια, όπου και πάλι τότε οι αριθμοί των στόχων που είχαν τεθεί δεν έβγαιναν, η απάντηση ήταν ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή η αύξηση της φορολογίας μπορούσε να οδηγήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων, σήμερα το Ταμείο δεν πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συμβεί.

Με άλλα λόγια το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προσδοκά μεγαλύτερα έσοδα για την δημοσιονομική της προσαρμογή από τον τομέα της φοροδιαφυγής ή την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Για την ακρίβεια πιστεύει ότι τέτοια μέτρα δεν αρκούν πλέον καθώς η κατάσταση της οικονομίας τον τελευταίο έναν χρόνο βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη. 

Αναθεώρηση θα φέρει νέο μνημόνιο

Τι προτείνει λοιπόν; Λέει ότι αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να επιμείνουν στους στόχους που έχουν τεθεί -και να μην τους αναθεωρήσουν προς τα κάτω γιατί αν συμβεί αυτό θα σημαίνει νέο μνημόνιο και επιπλέον χρήματα για την Ελλάδα και μακρύτερη επιτήρηση για τουλάχιστον ακόμα μία εξαετία- τότε δύο εναλλακτικές υπάρχουν: είτε να σφίξει ακόμα περισσότερο το "ζωνάρι"  η Ελλάδα με τον κίνδυνο όμως να πεθάνει από ασφυξία- όπως λένε αξιωματούχοι του Ταμείου - είτε η Ευρώπη να δώσει μία γενναία ελάφρυνση χρέους προς την χώρα μας με ταυτόχρονη αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων που έχουν τεθεί και πιθανότατα επιπλέον χρήματα προς την Ελλάδα στο μέλλον. Σημειωτέον ότι και οι δύο αυτές εναλλακτικές που υπάρχουν στο τραπέζι- και συζητούνται αυτήν την στιγμή σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον προϋποθέτουν το πολύ βαθύ μαχαίρι στο ασφαλιστικό. Σε αυτό, τόσο το ΔΝΤ όσο και  ηΕυρώπη έχουν συμφωνήσει ότι είναι αναπόφευκτο. 

Αέναος κύκλος αποτυχίας

Το ΔΝΤ παίζει μία πολύ έξυπνη στρατηγική αυτήν την στιγμή λέγοντας προς την Ελλάδα ότι δεν είναι εκείνο που ζητάει τα μέτρα αλλά την υλοποίηση των στόχων που η ίδια η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε το περασμένο καλοκαίρι, για τους οποίους σε τελική ανάλυση η Αθήνα είναι αυτή που φέρει την πολιτική ευθύνη που τους αποδέχτηκε. Η ουσία όλων αυτών που περιγράφονται παραπάνω είναι μία και πολύ βασική: ότι οι αριθμοί για ακόμα μία φορά δεν βγαίνουν. Και ότι η Ελλάδα καλείται να τρέξει πάλι πίσω από φιλόδοξους στόχους και άπιαστους αριθμούς που άλλοι της έθεσαν, η ίδια όμως αποδέχτηκε ως ρεαλιστικούς. Η διαφορά όμως τώρα είναι ότι το Ταμείο και η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν ξανά πλάτη σε κάτι που βλέπουν ότι είναι ένας ανατροφοδοτούμενος κύκλος αποτυχίας, τον οποίον οι Ευρωπαίοι για χρηματοδοτικούς και η Αθήνα για πρόσκαιρους πολιτικούς λόγους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συντηρούν. 

Εκπληξη για την στάση Τσακαλώτου

Όπως έλεγε αξιόπιστη πηγή του Ταμείου στο TheToc, "αν δεν λυθεί εδώ και τώρα ο γόρδιος δεσμός του χρέους και δεν πάρει η Ελλάδα μία ανάσα που θα της επιτρέψει να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά υλοποιώντας ανεμπόδιστη πλέον στόχους και προαπαιτούμενα, τότε αργά ή γρήγορα μία νέα κρίση θα αναδυθεί χωρίς ίσως να είναι πλέον διαχειρίσιμη για την ίδια την χώρα αλλά και την Ευρώπη". Και ενώ το Ταμείο είναι κατ' ουσίαν ο μόνος από την πλευρά των δανειστών που πιέζει για ελάφρυνση χρέους, οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του απορούν με τις επιθέσεις που εξαπολύει συχνά πυκνά ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Χαρακτηριστικό είναι ότι πηγή του Ταμείου από την Ουάσινγκτον έλεγε χθες "ότι αυτές οι επιθέσεις το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δυσκολεύει η Αθήνα τον εαυτό της από μόνη της...".

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis