Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:14 | 22/10/2018

– Ενάμισι θέλει ε;

– Μην το ρισκάρουμε, θα το φτιάξει σίγουρα το χαρτί.

– Εντάξει αφού θέλει ενάμισι, ενάμισι.

– Aμα ρωτήσεις και εκεί τα παιδιά, θα σου πούνε αυτές είναι οι τιμές.

Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών για τη δράση σπείρας που διακινούσε χασίς και συνθετικά ναρκωτικά σε κλαμπ της πρωτεύουσας αποκάλυψε την εμπλοκή δικηγόρων, ψυχιάτρων και δικαστικών πραγματογνωμόνων σε παράνομες αποφυλακίσεις κρατουμένων μέσω πλαστών βεβαιώσεων τοξικομανίας. Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Μάιο και απέκτησε νέο ενδιαφέρον μετά την «υπόθεση Φλώρου» και την πρόσφατη δημοσιοποίηση στοιχείων που αποκαλύπτουν αύξηση, την τελευταία τριετία, των αποφυλακίσεων κρατουμένων για λόγους υγείας.

[custom:google-ads]

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Απρίλιο και οδήγησε στον σχηματισμό δικογραφίας εις βάρος αρχικά 17 κατηγορουμένων. Πρόκειται για Ελληνες και Αλβανούς «dealers» που εισήγαγαν από την Ολλανδία συνθετικά ναρκωτικά και από την Αλβανία χασίς, τα οποία στη συνέχεια διακινούσαν στην Αττική. Στα σπίτια τους βρέθηκαν ειδικές κρύπτες για την αποθήκευση ναρκωτικών και μίνι εργαστήρια για την καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και την επεξεργασία της κεταμίνης, την οποία εισήγαγαν σε υγρή μορφή και μετέτρεπαν σε σκόνη.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αθηνών προχώρησαν σε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων και κατέγραψαν τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες. Ετσι, αποκαλύφθηκαν και επαφές τους με δύο ψυχιάτρους - πραγματογνώμονες του Πρωτοδικείου και μία δικηγόρο με αντικείμενο την έκδοση πλαστών ιατρικών γνωματεύσεων τοξικομανίας. Στις επίσημες αναφορές τους οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι μέσω των πλαστών πιστοποιητικών τοξικομανίας, οι φερόμενοι ως διακινητές ναρκωτικών είτε πετύχαιναν την αποφυλάκισή τους είτε προσδοκούσαν σε μικρότερες ποινές, όταν η υπόθεσή τους θα έφτανε στο ακροατήριο.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα συνομιλίας μεταξύ δύο κατηγορουμένων, που είχαν μόλις αποκτήσει πλαστή γνωμάτευση με τη συνδρομή του ενός από τους ψυχιάτρους: «Τα έχει γράψει καλά, ότι δεν μπορείς να τα αποβάλεις με δικές σου δυνάμεις αλλά χρειάζεσαι ένταξη σε πρόγραμμα». Η ταρίφα για την έκδοση μιας πλαστής ιατρικής γνωμάτευσης ανέρχονταν σε 1.500 ευρώ και τα χρήματα της αμοιβής δίνονταν στους γιατρούς χέρι με χέρι και ποτέ μέσω τραπεζικών λογαριασμών. «Στην τράπεζα δεν βάζεις τίποτα σ’ αυτούς, τα δίνεις στο χέρι» ακούγεται να λέει μέσω τηλεφώνου μία εκ των κατηγορουμένων σε συνομιλητή της. Στον φάκελο της δικογραφίας υπάρχουν φωτογραφίες από τη φυσική παρακολούθηση των υπόπτων, τη στιγμή που επισκέπτονται τα ιατρεία των κατηγορούμενων ψυχιάτρων.

Προέκυψε επιπλέον ότι ορισμένοι από τους εμπλεκομένους κατέβαλλαν χρήματα ώστε να εξασφαλίζουν τη μεταγωγή ή την επί μακρόν παραμονή τους στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου οι συνθήκες είναι καλύτερες συγκριτικά με τις υπόλοιπες πτέρυγες της φυλακής. Η μητέρα ενός από τους κατηγορουμένους για διακίνηση ναρκωτικών ακούγεται να λέει σε τηλεφωνικές της επικοινωνίες: «Κάθε μήνα δίνω 500 ευρώ, τα πάω σε αυτόν (σ.σ. αναφέρεται σε διωκόμενο ψυχίατρο - πραγματογνώμονα) και τα δίνει στον αρχιφύλακα. Το έχω κανονίσει το ενοίκιό σου, μην ανησυχείς».

Η κύρια ανάκριση για την υπόθεση των πλαστών γνωματεύσεων ανετέθη σε ανακρίτρια, εξειδικευμένη σε υποθέσεις ναρκωτικών. Η τελευταία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εις βάρος των γιατρών και της δικηγόρου, ενώ διεύρυνε τον κύκλο των εμπλεκομένων ασκώντας δίωξη εις βάρος ενός ακόμα ψυχιάτρου, που τυγχάνει να είναι και αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Ο τελευταίος ήταν «χρεωμένος» με την ιατρική παρακολούθηση του Αριστείδη Φλώρου, το διάστημα που ο 39χρονος έγκλειστος επιχειρηματίας κρατείτο στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, πριν δηλαδή θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο πρόωρης αποφυλάκισής του, με πλαστή ιατρική γνωμάτευση αναπηρίας. Στο κατηγορητήριο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο ένας από τους ψυχιάτρους, γιατρός των φυλακών Κορυδαλλού, εισέπραξε 2.000 ευρώ προκειμένου να βεβαιώσει ότι ο ένας από τους φερόμενους ως διακινητές ναρκωτικών έπασχε από «καταθλιπτική συνδρομή» και άρα εδικαιούτο την άρση της προσωρινής κράτησής του.

Αρνείται τις κατηγορίες

Απολογούμενος ενώπιον της ανακρίτριας ο ένας εκ των πραγματογνωμόνων αρνήθηκε εμφατικά τις κατηγορίες και χαρακτήρισε «ψευδείς» τις αναφορές των διακινητών ότι του κατέβαλαν 1.500 ευρώ προκειμένου να συντάξει πλαστές πραγματογνωμοσύνες. Στη συνέχεια, ωστόσο, έκανε ονομαστική αναφορά σε συναδέλφους του, λέγοντας ότι χρηματίζονται: «Ηξερα παλιά για τον κ. Ν... ότι χρηματίζεται, και αυτά από φήμες, για τον κ. Π... είχα ακούσει φήμες επίσης ότι χρηματίζεται (...) Είχα ακούσει για τον κύριο Κ... από άλλο ανακριτή ότι αναφέρθηκε το όνομά του σε συνομιλίες Αλβανών ότι ήθελε ένα ποσό και τότε αποκλείστηκε από το γραφείο ναρκωτικών».

Λίγο καιρό αργότερα, μάλιστα, κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έγγραφη αναφορά κατά της ανακρίτριας, κατηγορώντας την για κατάχρηση εξουσίας και ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την άμεση απόσυρσή της από την υπόθεση. Στην αναφορά του ο ψυχίατρος ισχυρίστηκε ότι η ανακρίτρια ήταν «οιονεί ασθενής του» και, ανάμεσα στ’ άλλα, απέδωσε την απόφασή της να ασκήσει δίωξη κατά του ψυχιάτρου - αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., στο γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι δυο τους διατηρούσαν ερωτικό δεσμό. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, η υπόθεση άλλαξε «χέρια» και ανετέθη στον 1ο τακτικό ανακριτή, ενώ ο ψυχίατρος της αστυνομίας κατέθεσε με τη σειρά του αίτηση ακυρότητας όλης της ανακριτικής διαδικασίας. Η εξέταση του αιτήματός του παραμένει σε εκκρεμότητα, όπως και η κλήση των κατηγορουμένων σε συμπληρωματική απολογία.

Η θρυαλλίδα Φλώρου και η νέα έρευνα

Ερευνα για κύκλωμα με πλοκάμια μέσα στις φυλακές που χορηγεί πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά για την πρόωρη αποφυλάκιση κρατουμένων διεξάγει η Εισαγγελία Διαφθοράς. Ξεκίνησε μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση αποφυλάκισης του 39χρονου Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος τον Αύγουστο αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Χαλκίδας κάνοντας χρήση πλαστών γνωματεύσεων, σύμφωνα με τις οποίες έπασχε από αναπηρία σε ποσοστό άνω του 67%. Μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι οι εισαγγελείς εντόπισαν νέα περίπτωση αποφυλάκισης με πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά βαρυποινίτη καταδικασμένου για ανθρωποκτονία. Στα χέρια των εισαγγελέων βρίσκονται 340 φάκελοι αποφυλακίσεων για να ελεγχθούν, ενώ η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ήδη ζητήσει την τροποποίηση του νόμου ώστε να μπορούν να ανακαλούνται οι παράνομες αποφυλακίσεις. Στην παραδοχή ότι τα τελευταία τρία χρόνια εξαπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία ο αριθμός των αποφυλακίσεων για λόγους «αναπηρίας» προέβη το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντώντας στην ερώτηση βουλευτών του Ποταμιού.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis