Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:23 | 21/01/2017

Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον στρατηγό ε.α. των Πεζοναυτών Τζέιμς Μάτις (James Mattis) για τον θώκο του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ.

O 66χρονος αποστρατεύτηκε ως επικεφαλής της US Central Command την άνοιξη του 2013, μετά από πάνω από 40 χρόνια στο Σώμα Πεζοναυτών. Με 44 χρόνια υπηρεσίας, ο Ματίς ήταν επικεφαλής στρατιωτικής δύναμης στο νότιο Αφγανιστάν το 2001 και ενός τάγματος πεζοναυτών την εποχή της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, το 2003.

Είναι γνωστός ως “Mad Dog” (“Τρελό Σκυλί”) και ηγήθηκε της Μάχης της Φαλούτζα, το 2004 στο Ιράκ, που υπήρξε μία από τις πιο αιματηρές στον ιρακινό πόλεμο.
Θεωρείται ως ένας από τους στρατιωτικούς ηγέτες της γενιάς του που είχαν την μεγαλύτερη επίδραση, ο οποίος συνδύαζε στρατηγική σκέψη με ενίοτε...άκομψη γλώσσα.Το 2005 προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν δήλωσε “ότι έχει πλάκα να πυροβολείς κάποιους ανθρώπους”.

O Mattis είναι σήμερα ένας διακεκριμένος συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δίνοντας διαλέξεις για την ηγεσία και τη στρατηγική. Ήταν διακεκριμένος ερευνητής στο Dartmouth (John Sloan Dickey Center for International Understanding) το 2013.

Για να αναλάβει το αξίωμα του υπουργού Άμυνας, το Κογκρέσο έπρεπε να περάσει νομοθετική ρύθμιση που  παρακάμπτει προηγούμενο ομοσπονδιακό νόμο, βάσει του οποίου πρέπει να περάσουν τουλάχιστον επτά χρόνια από τη στιγμή της απόσυρσης από την ενεργό υπηρεσία για να αναλάβει απόστρατος καθήκοντα υπουργού Άμυνας. Το Κογκρέσο προέβη σε αντίστοιχη εξαίρεση μόνο άλλη μια φορά, όταν ο στρατηγός Τζορτζ Μάρσαλ (George Marshal) ανέλαβε καθήκοντα το 1950.

Ο μέλλων επικεφαλής του Πενταγώνου, κατά την ακρόαση στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του, υποστήριξε οτι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν "προσπαθεί να διχάσει" την ατλαντική συμμαχία.
Ο πρώην στρατιωτικός "υποστηρίζει τη βούληση" του Ντόναλντ Τραμπ να ξαναρχίσει διάλογος, όμως ταυτόχρονα υπογράμμισε πως η Ρωσία "επέλεξε να είναι στρατηγικός αντίπαλος των ΗΠΑ".

Οι ΗΠΑ πρέπει να "είναι ικανές να αντιμετωπίσουν" τη Μόσχα σε κάθε περίπτωση, και να "αμυνθούν εάν τα συμφέροντά τους απειληθούν", εξήγησε ο Μάτις, διαβάζοντας από τις γραπτές απαντήσεις στις ερωτήσεις που του έθεταν οι γερουσιαστές.

Διαβάστε περισσότερα στο onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis