Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:44 | 06/06/2016

Κοινό «γραφείο» ενοικιαζόμενων… freelancer αλλοδαπών εκτελεστών συμβολαίου παραδειγματισμού και θανάτου βλέπουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής πίσω από την αιματηρή επίθεση σε βάρος του 65χρονου νεφρολόγου Χρήστου Ιατρού, αλλά και την αντίστοιχη επίθεση σε βάρος του 48χρονου δικηγόρου Super League, Αργύρη Λίβα, τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παλαιό Φάληρο.

Ενδείξεις και πληροφοριακές αναφορές δείχνουν πως ενδεχομένως και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιοι δράστες με διαφορετικούς «εντολείς» και άλλα κίνητρα. Το ανησυχητικό, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς, αν αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, είναι το γεγονός πως πρόκειται για δράστες, κάποιοι από τους οποίους έρχονται από το εξωτερικό, που «νοικιάζονται» από ιδιώτες, επαγγελματικούς ανταγωνιστές, εγκληματικές ομάδες, ίσως και από τρομοκρατικές οργανώσεις για την εκτέλεση «συμβολαίων» με διαφορετικό προσανατολισμό το καθένα.

«Απολιτίκ»

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για «απολιτίκ» δράστες, που δεν έχουν κάποιο ιδεολογικό μανδύα, ωστόσο δεν αποκλείεται να έχουν μισθωθεί ακόμη και από άτομα που έχουν συμμετοχή στο εγχώριο τρομοκρατικό πεδίο. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης δεν αποκλείουν να υπάρχει «μεσίτης», ενδιάμεσος δηλαδή, που συνδέει έναν απόλυτο ποινικό πυρήνα, ο οποίος εκτελεί συμβόλαια ακόμη και για λογαριασμό τρομοκρατικών ομάδων.

Τέτοια συμβόλαια είναι για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., με μεγαλύτερη όμως ιδεολογική επαφή ποινικών που τα εκτέλεσαν και τρομοκρατών που τα σχεδίασαν, η δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη, τον Νοέμβριο του 2013, η ανατίναξη του αυτοκινήτου της τότε διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού κ. Μαρίας Στέφη στο πλαίσιο του «Σχεδίου Φοίνικας» της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», η απόπειρα ανατίναξης των φυλακών Κορυδαλλού με ταυτόχρονη απόδραση κρατουμένων στο πλαίσιο του σχεδίου «Γοργοπόταμος» τον Ιανουάριο του 2015 και η δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη, τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς.

Στην περίπτωση του 65χρονου νεφρολόγου, οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση δεν έχουν ακόμη αποκλείσει το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας με τη χρησιμοποίηση τέτοιων «ενοικιαζόμενων εκτελεστών», κάτι όμως που αποδυναμώνεται όσο δεν υπάρχει αποστολή προκήρυξης. Αν υπάρξει, θα πρόκειται για χτύπημα συμβολικού χαρακτήρα, το οποίο ενδεχομένως να σχεδιάστηκε από τρομοκράτες και εκτελέστηκε από ποινικούς, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει παρατηρηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αναζητώντας τα κίνητρα της επίθεσης, συνεχίζουν και ερευνούν τις παραμέτρους δικαστικής υπόθεσης προμήθειας μηχανημάτων αιμοκάθαρσης αξίας 250.000 ευρώ, το 2007, η εκδίκαση της οποίας είχε οριστεί για τις 23 Μαΐου, με μάρτυρα κατηγορίας τον νεφρολόγο. Οπως επίσης και υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε ως πρόεδρος επιτροπής του ΕΟΠΥΥ για την αξιολόγηση προμηθειών. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί φαίνεται να έχουν σημαντικές ενδείξεις για τον «εντολέα», όχι προς το παρόν αποδείξεις.

Οι δύο εύσωμοι -υπέρβαροι- δράστες της επίθεσης εναντίον του, όπως και η μοτοσικλέτα που χρησιμοποίησαν, έχουν ομοιότητες με εκείνους που στις 21 Δεκεμβρίου 2015 είχαν πυροβολήσει, επίσης στα πόδια, το 48χρονο δικηγόρο Αργύρη Λίβα, έξω από το σπίτι του στο Π. Φάληρο. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προβεί σε ενέργειες που ενδεχομένως αποκαλύψουν τους «εντολείς» των επιθέσεων ή τουλάχιστον τους δράστες που μισθώθηκαν από την ίδια «εταιρία εκτελεστών».

Στην περίπτωση του νεφρολόγου, οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους οπτικοακουστικό υλικό από κάμερα επιχείρησης, λίγο μετά την επίθεση, που απεικονίζει πιθανότατα την κίνηση των δύο δραστών με τη μοτοσικλέτα κατά τη διαφυγή τους. Η εικόνα δείχνει δύο εύσωμους-υπέρβαρους άνδρες να επιβαίνουν σε μηχανή Honda Varadero, η οποία, σύμφωνα με κατάθεση άνδρα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., είχε «τσαλακωμένη» πινακίδα κυκλοφορίας.

Η επίθεση εναντίον του δικηγόρου είχε κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν του νεφρολόγου, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες που τις συνδέουν χωρίς όμως προς το παρόν να έχουν επιβεβαιωθεί. Και αυτή φαίνεται να είναι «εντολή» αιματηρού εκφοβισμού και παραδειγματισμού. Ο 48χρονος βρισκόταν στα γραφεία της ΕΠΟ, όταν με τη μοτοσικλέτα του κατευθύνθηκε προς το σπίτι του στην οδό Οδυσσέως στο Π. Φάληρο. Λίγο πριν φθάσει, δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού τον προσέγγισαν, τον έριξαν κάτω και τον πυροβόλησαν στα πόδια.

Ο νεφρολόγος αλλά και ο δικηγόρος υποστήριξαν ότι δεν είχαν διαφορές με κανέναν, δεν είχαν δεχθεί απειλές, ενώ δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν το χώρο από τον οποίο εκπορεύτηκαν οι επιθέσεις εναντίον τους.

Φόβοι για αύξηση των ολιγόωρων απαγωγών στιλ… Πουλίδο

Πέρα από τα «γραφεία» ενοικίασης παντός τύπου εκτελεστών συμβολαίων, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής έχουν ενδείξεις για τη λειτουργία «συνδικάτων» διάπραξης… ολιγόωρων απαγωγών-αρπαγών ατόμων, όπως αυτή του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Αλαν Πουλίδο (φωτό), στο Μεξικό. Υπάρχουν πληροφορίες και φόβοι πως την επόμενη διετία θα αυξηθούν οι περιπτώσεις των… tiger kidnappings, χωρίς απαραίτητα την στοχοποίηση εύπορων πολιτών.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για πολλές αρπαγές, λίγων ωρών, με μικρότερη καταβολή χρημάτων. Μία τέτοια έξαρση του φαινομένου είχε καταγραφεί τη δεκαετία του ’90, όταν ο Νίκος και Θεόδωρος Γρηγοράκος είχαν προβεί σε 12 απαγωγές ατόμων, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς μάλιστα αυτές να καταγγελθούν. Τα χρήματα που αποκόμισαν φαίνεται πως δεν τους ικανοποίησαν και εφάρμοσαν το ίδιο «αμερικανικό» σύστημα στις εκβιάσεις καταστηματαρχών. «Λίγα από πολλούς» ήταν το σύνθημά τους. Ο Νίκος Γρηγοράκος και ο πατέρας του Βασίλης έπεφταν διαδοχικά νεκροί σε ενέδρες θανάτου έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και την παραλιακή λεωφόρο, αντίστοιχα. Ο Θεόδωρος Γρηγοράκος δολοφονείται μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού με… μακαρονάδα υδροκυανίου!

Αντίστοιχη έξαρση εμφανίστηκε από τη δράση επταμελούς ομάδας, η οποία σε έξι μήνες είχε διαπράξει πέντε απαγωγές ατόμων.

Μία ολιγόωρη αρπαγή που κατέληξε στη δολοφονία του θύματος εξελίχθηκε στις 16 Απριλίου 2016 με θύμα έναν 60χρονο ομογενή από το Καζακστάν, ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο τσιγάρων. Υστερα από τέσσερις ώρες, οι απαγωγείς από τις 300.000 ευρώ που ζήτησαν πήραν 40.000 ευρώ. Το θύμα φαίνεται να τους γνώριζε. Τον έδεσαν χειροπόδαρα, του έβαλαν ένα σακίδιο με πέτρες στην πλάτη και τον πέταξαν στον Μόρνο, όπου βρέθηκε μέρες αργότερα.

Μία αντίστοιχη… αρπαγή της τίγρης, αλλά αποτυχημένη, είχε εξελιχθεί στις 19 Ιανουαρίου 2015 με θύμα ένα 45χρονο γνωστό φωτογράφο νυχτερινών κέντρων διασκέδασης. Είχε αποτραπεί όταν έπειτα από καταδίωξη των δραστών από αστυνομικούς το όχημά τους συγκρούστηκε και εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Ενας από τους τρεις απαγωγείς εργαζόταν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Λ. Συγγρού, με το οποίο συνεργαζόταν ο φωτογράφος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

 

eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis