Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:10 | 15/04/2015

Το γεγονός προκάλεσε ικανοποίηση στο Ισραήλ, την οποία κι εξέφρασε σήμερα μέσω του υπουργού του Πληροφοριών Γιουβάλ Στάινιτς

Ο Μπαράκ Ομπάμα ήρε χθες την αντίθεσή του απέναντι σε σχέδιο νόμου το οποίο είχε ψηφιστεί ομόφωνα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και συμφώνησε να υπογράψει το νομοσχέδιο που εκχωρεί στο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο το δικαίωμα να απορρίψει την όποια μελλοντική συμφωνία με το Ιράν.

Ο Ομπάμα ήρε τις αντιρρήσεις του έπειτα από αλλαγές που διαπραγματεύτηκαν μέλη του Δημοκρατικού Κόμματός του στο επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο είχε εξασφαλίσει ισχυρή υποστήριξη από αμφότερα τα κόμματα.

Η νέα συμφωνία μειώνει από 60 σε 30 ημέρες το χρόνο κατά τον οποίο το Κογκρέσο μπορεί να εξετάσει την όποια οριστική συμφωνία κι αίρει την απαίτηση από τον Ομπάμα να πιστοποιήσει ότι το Ιράν δεν υποστηρίζει τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των ΗΠΑ. Αντίθετα, απαιτεί από την κυβέρνηση να καταθέτει τακτικά στο Κογκρέσο λεπτομερείς εκθέσεις για μία σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένης της σχέσης του Ιράν με την τρομοκρατία, τους βαλλιστικούς πυραύλους και το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η συμφωνία-πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ελήφθη στις αρχές του μήνα έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Οι 5+1 και το Ιράν όρισαν καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου για τη σύναψη οριστικής συμφωνίας, η οποία θα προβλέπει τη χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τους περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί καταφέρθηκαν εξαρχής εναντίον της συμφωνίας με το επιχείρημα ότι έγιναν υπερβολικές παραχωρήσεις προς όφελος του Ιράν.

Εξαρχής ζήτησαν να έχουν λόγο αν η όποια συμφωνία συνεπάγετο άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, τις οποίες είχε εγκρίνει το Κογκρέσο.

"Είμαστε αναμφισβήτητα χαρούμενοι σήμερα το πρωί, πρόκειται για επίτευγμα της ισραηλινής πολιτικής...Η ομιλία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο...ήταν καθοριστική στην επίτευξη αυτού του νομοσχεδίου, ενός πολύ σημαντικού στοιχείου για την αποφυγή μίας κακής συμφωνίας ή τουλάχιστον για τη βελτίωση της συμφωνίας προς το λογικότερο", δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Israel Radio ο Στάινιτς.

"Αυτή είναι επιπλέον πίεση κι ένα ακόμη εμπόδιο ενώπιον μία κακής συμφωνίας κι επομένως η κυβέρνηση και η διαπραγματευτική ομάδα θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να καλύψουν τα κενά και να επιτύχουν μία καλύτερη συμφωνία ή τουλάχιστον πιο λογική κι έτσι θα ψηφιστεί στο Κογκρέσο", συμπλήρωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Οι Νετανιάχου και Ομπάμα διαφωνούν σε ό,τι αφορά την όποια συμφωνία με το Ιράν, η οποία σύμφωνα με το Ισραήλ κινδυνεύει να μην είναι αρκούντως αυστηρή και να επιτρέψει στην Τεχεράνη την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Η εξασφάλιση των κατάλληλων επιθεωρήσεων είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ και για άλλες δυτικές δυνάμεις ώστε να εξασφαλιστεί μία οριστική συμφωνία με το Ιράν, η οποία θα είναι αποτελεσματική και θα τους επιτρέπει να πείσουν το επιφυλακτικό Κογκρέσο και το Ισραήλ να την υποστηρίξουν.

http://www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis