Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:55 | 16/09/2019

Δείτε του υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών Πειραιά:

Κύριε Γενικέ,

Στα πλαίσια των επισκέψεων στις Αστυνομικές Υπηρεσίες που διενεργεί η Ένωσή μας, με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση των συναδέλφων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς και της δια ζώσης διαπίστωσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπηρετούντες συνάδελφοι σε αυτές, αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου επισκέφτηκε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες στα γεωγραφικά όρια αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιώς και διαπίστωσε προβλήματα μείζονος σημασίας που χρήζουν άμεσης επίλυσης. Ειδικότερα:

Το προσωπικό που υπηρετεί στις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιώς, Α.Τ. κλπ, υπολείπεται σε ποσοστό κατά 40% - 50%  περίπου από το ελάχιστο προβλεπόμενο, με βάση τις οργανικές θέσεις των Υπηρεσιών, ήτοι 1050 άτομα περίπου Οργανική δύναμη και παρούσα 600 με 680 άτομα, περίπου. Τονίζουμε, ότι για να καλυφθούν οι βασικές και πάγιες υπηρεσιακές ανάγκες καθημερινά, χωρίς να υπολογίζονται οι Ημερήσιες Αναπαύσεις και οι κανονικές άδειες, η εν λόγω παρούσα δύναμη είναι αμελητέα και δεν επαρκεί. Για να γίνουμε πιο σαφείς και να αντιληφθείτε τη σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί στα Αστυνομικά Τμήματα του Πειραιά, αυτό που θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε είναι ότι για να λειτουργούν υποδειγματικά όλες οι Υπηρεσίες  του Πειραιά, χρειάζονται 1050 Αστυνομικούς ενώ διατίθενται περίπου 680, από τους οποίους οι 567 ανήκουν στα χερσαία Τμήματα (συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών που υπηρετούν στην Σαλαμίνα) της Δ/νσης Αστυνομίας Πειραιά.

Το προσεχές διάστημα η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, αφού περί 80 Αστυνομικοί, επιθυμούντες και μη, θα μετατεθούν εκτός Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά.

Παραπλήσια κατάσταση, επικρατεί και στις Υπηρεσίες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά, με τα Τμήματα Ασφαλείας να υπολειτουργούν, τα περισσότερα τη νύχτα να είναι κλειστά, λόγω της μόνιμης έλλειψης δύναμης, καθώς παρούσα δύναμη εμφανίζουν ολιγομελή, έκαστο, αλλά με μεγάλο όγκο δικογραφιών. Τρανταχτά παραδείγματα της έλλειψης αστυνομικού προσωπικού, το Τ.Α. Περάματος με οργανική δύναμη 18 άτομα και παρούσα δύναμη 7, το Τ.Α. Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη με οργανική δύναμη 34 άτομα και παρούσα δύναμη 19, του Τ.Α. Μοσχάτου-Ταύρου με οργανική δύναμη 40 άτομα και παρούσα δύναμη 21 κ.λ.π

Εννοείται, σε συνέχεια των ανωτέρω ότι, η κατάσταση επιδεινώνεται και γίνεται ακόμη πιο δραματική, αν προσθέσουμε τις συνεχείς διαταγές για μέτρα τάξης, συνοδείες, διάθεση προσωπικού σε εκδηλώσεις, δικαστήρια κλπ., την πληθώρα αποσπάσεων, προσωρινών μετακινήσεων και διαθέσεων του προσωπικού σε υπηρεσίες εκτός διεύθυνσης, την φύλαξη ευπαθών στόχων με την καταστρατήγηση του Π.Δ. 141/1991 και την αδιαφορία για την εφαρμογή του Π.Δ. 45/2008.

Επιπλέον και το προσωπικό από τα Τμήματα Τροχαίας του Πειραιά, Α΄, Β΄ και Γ΄ (που είναι πιο αποδυναμωμένα όσο ποτέ!), συνδράμει καθημερινά σε υπηρεσίες εκτός Πειραιά και αλλότριες των καθηκόντων του.

Αποτέλεσμα της ανωτέρω κατάστασης είναι, να δημιουργούνται προβλήματα ως προς την αστυνόμευση της περιοχής, την ασφάλεια των πολιτών και των συναδέλφων αλλά και καταστρατήγησης του Π.Δ. 394/2001 «Χρόνος εργασίας προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. (Φ.Ε.Κ. 274/Α/3-12-2001)» με πληθώρα καταγγελιών από συναδέλφους μέλη μας, για μη χορήγηση Ημερησίων Αναπαύσεων του προσωπικού, διάθεση σε διπλή νυχτερινή εργασία, ενώ οι Υπηρεσίες δεν τηρούν τις διατάξεις του Π.Δ. 394/2001 όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ.173/2013 για υποχρεωτική ανακοίνωση της εβδομαδιαίας υπηρεσίας.

Επίσης, μείζον θέμα αποτελεί η μη τήρηση των διατάξεων σχετικά με τους κανόνες υγιεινής στις Αστυνομικές Υπηρεσίες ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των συναδέλφων, των πολιτών που τις επισκέπτονται αλλά και των υπεράριθμων (με βάση την χωρητικότητα) κρατουμένων που φιλοξενούνται στα κρατητήρια.

Επιπλέον, θα θέλαμε να τονίσουμε την έλλειψη ή  ακαταλληλότητα - επικινδυνότητα των υπηρεσιακών οχημάτων.

Αναγκαζόμαστε για μία ακόμη φορά να απευθύνουμε την ερώτηση: Άραγε ως πότε ο όρχος που στεγάζεται η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά θα κρύβεται κάτω από μια γέφυρα με τη χρήση κοντέινερ, εικόνες που παραπέμπουν σε προσφυγικό καταυλισμό; Και μάλιστα με ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας! Συνεχίζοντας, για την ίδια υπηρεσία (ΔΙΑΣ Πειραιά), τονίζουμε την επιτακτική ανάγκη για αλλαγές σε βασικό εξοπλισμό που έχει φθαρεί με την χρήση όπως, τα κράνη, οι μπότες, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις την χορήγηση ειδικών στολών μηχανής.

Άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία είναι και οι συνθήκες στέγασης του Α.Τ. Αίγινας & Α.Τ. Κυθήρων που είναι ετοιμόρροπα, του κτηρίου Α.Τ & Τ.Α Περάματος, αλλά και του κτιρίου της Δ/νσης Αστυνομίας Πειραιά που σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του, παρουσιάζει πρόβλημα στατικότητας και παραπέμπει σε εγκαταλελειμμένο κτίριο.

Ακόμη, επαναφέρουμε το σοβαρό ζήτημα των ασυρματικών επικοινωνιών, απαιτώντας επιτέλους την κατάργηση του αναλογικού συστήματος και την αντικατάστασή του με ψηφιακό, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ασφάλεια των επικοινωνιών που απαιτείται, αλλά και την λειτουργία.

Τέλος, τονίζουμε ότι, πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο, οι διαταγές από το Τμήμα επιχειρήσεων της Γ.Α.Δ.Α προς τις υφιστάμενες Υπηρεσίες, για μέτρα τάξης σε διάφορες εκδηλώσεις, συναθροίσεις ακόμη και για ενίσχυση άλλων Υπηρεσιών στο Λεκανοπέδιο Αττικής, να αποστέλλονται τελευταία στιγμή, ακόμη και μετά τις 14:00 ώρα της προηγούμενης ημέρας, για την επόμενη!

Κύριε Γενικέ,

Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων αστυνομικών που υπηρετούν στα γεωγραφικά όρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιώς, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την σοβαρότητα της κατάστασης που δημιουργείται από τα  ανωτέρω σημαντικά προβλήματα λειτουργίας των Αστυνομικών Υπηρεσιών αρμοδιότητάς σας και ιδιαίτερα αυτών που οφείλονται στην τεράστια έλλειψη προσωπικού, των συνθηκών υγιεινής και του εξοπλισμού. Γι’ αυτό οφείλουμε να σας τονίσουμε για ύστατη φορά:

·        Πώς και για πόσο οι συνάδελφοί μας θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις εξοντωτικές διαθέσεις της Υπηρεσίας καθημερινά, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς ημερήσιες αναπαύσεις, χωρίς προσωπικό;

·        Πώς οι διοικητές των υπηρεσιών θα ανταπεξέλθουν στην αστυνόμευση της περιοχής  και πώς θα διασφαλίσουν τα δικαιώματα των υφισταμένων τους;

·        Πώς οι υπηρετούντες Αστυνομικοί σε Υπηρεσίες του Πειραιά και για πόσο θα προστατεύσουν τους συμπολίτες και τους εαυτούς τους κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Είμαστε υποχρεωμένοι να σας μεταφέρουμε την κραυγή αγωνίας των συναδέλφων μας, αξιωματικών και χαμηλόβαθμων από όλες τις Υπηρεσίες, να αναδείξουμε τα προβλήματα, να σας τα εκθέσουμε επιτακτικά και να ζητήσουμε την αρωγή σας.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε άλλο την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μελών μας, αλλά αντιθέτως θα αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά τους, καθώς επίσης και για να υπηρετήσουμε αποτελεσματικά την κοινωνία που οφείλουμε να προστατεύουμε πάντα.

Αιτούμαστε σθεναρά, την ενίσχυση με προσωπικό των υπηρεσιών του Πειραιά, ειδικά με ικανό αριθμό νεοεξερχόμενων Αστυφυλάκων τον προσεχή Οκτώβριο (τουλάχιστον 50 Αστυφύλακες), τον εξορθολογισμό των δυνάμεων και την απεμπλοκή των υπηρεσιών από διαθέσεις, μέτρα τάξης, αποσπάσεις και ενισχύσεις υπηρεσιών εκτός Πειραιά (π.χ. Μηνιαίες αποσπάσεις στο Μεταγωγών και Αλλοδαπών).

Είμαστε βέβαιοι ότι θα εγκύψετε με ζήλο στα προβλήματα που σας αναδείξαμε, με σκοπό την άμεση επίλυσή τους.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

ΛΙΟΤΣΟΣ Σπυρίδων

Η Γεν. Γραμματέας

ΜΑΛΑΧΙΑ Αργυρώ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis