Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:29 | 31/01/2020

Τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας κ. Κωνσταντίνο Σμυρνή επισκέφτηκε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 ο Πρωταθλητής Ευρώπης Παγκρατίου Αθλήματος, Αστυνομικός ΕΛ.ΑΣ κ. Σταύρος Κοκκινάκης, μαζί με τον Πρόεδρο της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Συλλόγου Νεολαίας και Άθλησης Νέας Φιγαλείας και μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Νέων αλλά και συντάκτη του #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24 κ. Θάνο Χουλιάρα συζητώντας θέματα που αφορούν το άθλημα του Παγκρατίου το οποίο έχει στενή σχέση με την Αρχαία Φιγάλια και το Αρχαίο Λέπρεο.


Το Παγκράτιον ήταν ένα θεαματικό και δημοφιλές αγώνισμα των αρχαίων Ελλήνων, βασικό άθλημα σε όλους τους πανελλήνιους αγώνες ( Ολύμπια, Πύθια, Νέμεα, Ίσθμια), ένας συνδυασμός πάλης, λακτισμάτων και πυγμαχίας, που εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ. στην 33η Ολυμπιάδα. Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις παν + κρατείν, δηλαδή νικητής γινόταν αυτός που "κατέχει την κυρίαρχη δύναμη" ή αυτός που "κυριαρχεί απόλυτα", ενώ οι αθλητές ονομάζονταν παγκρατιαστές. Η μυθολογία θέλει το άθλημα να προέρχεται από το Θησέα, που επιστράτευσε συνδυασμό πάλης και πυγμής για να καταβάλει τον Μινώταυρο. Σύμφωνα με άλλη ανάλογη εκδοχή, ο Ηρακλής κατέβαλε με τον τρόπο αυτό το λιοντάρι της Νεμέας.


Με τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου το Παγκράτιο διαδόθηκε στην Ινδία. Πιστεύεται πως από εκεί έφτασε στις χώρες της Άπω Ανατολής και αποτέλεσε τον πρόγονο όλων των ανατολικών πολεμικών τεχνών.

Διάσημοι αρχαίοι παγκρατιαστές ήταν ο Θεαγένης ο Θάσιος, ο Λύγδαμης ο Συρακούσιος, ο Δωριεύς ο Ρόδιος, ο Σώστρατος ο Σικυώνιος και ο Πολυδάμας από τη Σκοτούσσα. Ο Σωκράτης και ο Πλάτων αναφέρονται ως αθλητές του Παγκρατίου. Ο Πλάτων υπήρξε δύο φορές Ισθμιονίκης και μία Πυθιονίκης, κερδίζοντας μία νίκη στο παγκράτιο και δύο στην πάλη.

Στη σύγχρονη εποχή το Παγκράτιο αναβίωσε επίσημα το 1977, οπότε, πρωτοστατούντος του -μετέπειτα διάσημου- δάσκαλου πολεμικών τεχνών, Σίμου Ζαχόπουλου (1948-2013) από την Καβάλα, έγιναν οι πρώτες κινήσεις για την ίδρυση Ομοσπονδίας Παγκρατίου αθλήματος, ενώ αργότερα άρχισαν προσπάθειες ένταξής του στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Για την συμπερίληψη στο Ολυμπιακό πρόγραμμα τέθηκε ως προϋπόθεση η διάδοση του αθλήματος σε πλάτος, αφού η Παγκόσμια Ομοσπονδία αριθμεί μόλις 28 κράτη-μέλη. Η Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος (ΕΟΠΑ) ιδρύθηκε το 1996. Στη χώρα μας υπάρχουν (στοιχεία του 2009) περίπου 2000 ενεργοί αθλητές οργανωμένοι σε 127 σωματεία.

«Άρξασθε» εκφωνεί ο Ελλανοδίκης. Οι σύγχρονοι παγκρατιστές αρχίζουν έναν αγώνα όχι έως τελικής πτώσεως, όπως, ίσως, φαντάζεται κάποιος, αλλά έως ότου κάποιος εγκαταλείψει ή έως ότου παρέλθει ο χρόνος των τριών λεπτών (ή δύο για τους παίδες) και ο Ελλανοδίκης εκφωνήσει «παύσασθε», διαβάζουμε σε ένα άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Πώς συνδέεται, όμως, το άθλημα αυτό με την Επαρχία Ολυμπίας;

Μα, από τον τρεις φορές Ολυμπιονίκη στο άθλημα (52η Ολυμπιάδα 572 π.Χ, 53η Ολυμπιάδα 568 π.Χ. και 54η Ολυμπιάδα 564 π.Χ.), τον Αρριχίωνα ή Αρραχίωνα από την Φιγαλεία. Ο Αρριχίων ή Αρραχίων ο Φιγαλεύς ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του παγκρατίου. Σκοτώθηκε το 564 π.Χ. κατά τη διάρκεια του τελικού του αθλήματός του. Παρά το θάνατό του, κατάφερε να επικρατήσει του αντιπάλου του και να αναδειχτεί, έστω και μετά θάνατον, για τρίτη φορά ολυμπιονίκης.

Επίσης από άλλον έναν Ολυμπιονίκη του Παγκρατίου, τον Αντίοχο από το Λέπρεο Ολυμπίας (5ος/4ος αιώνας π.Χ.) ο οποίος ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης και στέφθηκε νικητής στο άθλημα του Παγκρατίου στους 95ους (400 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες και ο ανδριάντας του στην Αρχαία Ολυμπία ήταν έργο του γλύπτη Νικόδαμου.

 

Πηγή: #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis