Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:14 | 10/09/2018

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου

Συλλέγουν αίμα, επιθηλιακά κύτταρα, CD, υπολογιστές και όλα τα ίχνη που αφήνει πίσω ένας δράστης αλλά και σάλιο, οστά, δόντια, τρίχες και αναλύουν, συγκρίνουν τα ίχνη και τα πειστήρια , οι αστυνομικοί των Ειδικών Καθηκόντων της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων DNA, του ελληνικού «CSI», ώστε να αναγνωρίσουν και να ταυτοποιήσουν δράστες και σορούς. 

Συνδράμουν καθοριστικά στην εξιχνίαση εγκλημάτων xωρίς να δικάζουν και να στέλνουν ή όχι ανθρώπους στην φυλακή . Για όλα τα παραπάνω αλλά και συνολικά για το πως αποτιμάται σήμερα μετά από 22 χρόνια λειτουργίας το έργο της Υποδιεύθυνσης DNA της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών μιλάει αποκλειστικά στο Healthweb.gr η Υποστράτηγος Δρ. Πηνελόπη Μηνιάτη – Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως αποτιμάται σήμερα μετά από 22 χρόνια λειτουργίας το έργο της Υποδιεύθυνσης DNA της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών;

Το DNA από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 έχει φέρει πραγματική επανάσταση στην εγκληματολογία . Όπως παλαιότερα τα αποτυπώματα στην δεκαετία του ‘20 και όπως αυτά αναπτύχθηκαν στη δεκαετία του ’50. Θεωρώ ότι η επόμενη επανάσταση στην εφαρμοσμένη εγκληματολογία θα είναι η εξέταση των ψηφιακών πειστηρίων, δεδομένου ότι το υλικό προς ανάλυση που λαμβάνουμε ολοένα και περισσότερο είναι σε ψηφιακή μορφή.

Τι σημαίνει αυτό ;

Αυτό σημαίνει ότι στο έγκλημα πολλά από τα πειστήρια που λαμβάνουμε είναι σε ψηφιακή μορφή. Επομένως η εξέταση των ψηφιακών πειστηρίων είναι ήδη η επόμενη επανάσταση στην εφαρμοσμένη εγκληματολογία. Να σας πω εδώ συγχαρητήρια για την αποκλειστική συνέντευξή που κάνατε Κυρία Ντάμπου με την οικονομική αστυνομία- Διαβάστε εδώ :  Μιλάει αποκλειστικά στο Healthweb: Ο Αστυνομικός της Δ.Ο.Α που εξάρθρωσε το κύκλωμα κλοπής φαρμάκων

 

 

Η Διευθύντρια Δρ. Μηνιάτη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών με την Νικολέτα Ντάμπου

 

Σε ποιες υπηρεσίες εφαρμόζεται σήμερα η εξέταση των ψηφιακών πειστηρίων ;

Εφαρμόζεται ήδη σε πολλές υπηρεσίες και όχι μόνο της αστυνομίας αλλά του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως είναι όλες οι διωκτικές αρχές της Ελλάδας. Αυτές οι αρχές χρησιμοποιούν το 7ο τμήμα της εξέτασης ψηφιακών πειστηρίων για να τεκμηριώσουν τα ευρήματα των προανακριτικών αρχών. Για παράδειγμα : Έχουμε μια υπόθεση παιδικής πορνογραφίας και κάποιον ύποπτο. Έχει κατασχεθεί ο υπολογιστή του και σε αυτήν την Διεύθυνση και συγκεκριμένα στο Τμήμα ψηφιακών πειστηρίων θα πραγματοποιγθεί η εξέταση ώστε τεκμηριωμένα πλέον να γίνει μία πραγματογνωμοσύνη.

Αφού εξετάσουμε τα ευρήματα, θα συνταχθούν οι πραγματογνωμοσύνες. Αυτές θα χρησιμοποιήσει η προανάκριση σε πρώτο βαθμό, δηλαδή είτε η Οικονομική Αστυνομία ή η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή η Πυροσβεστική ή διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων κλπ. Έχουμε συνεργασία με πάρα πολλές διωκτικές αρχές, οι οποίες μετά θα χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά πειστήρια στο δικαστήριο, προκειμένου οι δικαστές με επιστημο-νικό τρόπο και τεκμηριωμένα να βοηθηθούν στο να έχουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Πως το μικρό εργαστήριο εξελίχθηκε και έγινε τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ;

Στην αρχή η μέθοδος του DNA ήταν άγνωστη και οι υποθέσεις ήταν λίγες. Ήταν ένα μικρό εργαστήριο. Ήμασταν 4 άτομα σε ένα εργαστήριο του τμήματος χημείου της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών το 1994. Μετεξελιχθήκαμε και μεγαλώσαμε το 2003, όπου έγινε τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και στην συνέχεια το 2012 μεγάλωσε ακόμα περισσότερο και έγινε υποδιεύθυνση με 4 τμήματα.

Από ότι γνωρίζω ήταν δική σας πρωτοβουλία – πρόταση να δημιουργηθεί το τμήμα . Πολλοί λένε ότι το DNA ανήκει στην κυρία Μηνιάτη το αποδέχεστε αυτό;

Ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους.

Εσείς δεν το είχατε προτείνει όταν είχατε έρθει από την Αμερική ;

Δεν ήταν πρόταση. Προσλήφθηκα μαζί με άλλους δύο επιστήμονες, μια βιοχημικό και μια ακόμα βιολόγο το 1992 για να ξεκινήσουμε αυτό το εργαστήριο, ωστόσο και τότε δεν υπήρχαν χρήματα. Ομολογουμένως ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα αφού έπρεπε να πείσουμε για κάτι τόσο καινούργιο που δεν είχε αποδείξει την αξία του ώστε να διατεθούν χρήματα.

Τα δύο πρώτα χρόνια χρηματοδοτήθηκε το εργαστήριο από την Ε.Ε με το τότε πρόγραμμα ΣΤΡΑΙΤ με περίπου 90 εκατομμύρια δραχμές, δηλαδή κατά 50% αφού στο σύνολο το κόστος του εργαστηρίου ήταν 180 εκατομμύρια δραχμές.
Και έτσι ξεκίνησε η λειτουργία του εργαστηρίου του DNA πολύ σιγά και με πολύ λίγα χρήματα .

Οι δύο συνάδελφοι έφυγαν από την υπηρεσία το 2000. Εγώ πρότεινα το 2002 το μικρό εργαστήριο του DNA να γίνει Τμήμα και το αποδέχθηκε η ηγεσία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών αλλά και της Αστυνομίας -η φυσική και πολιτική μας ηγεσία και πιστεύω ότι από τότε απογειώθηκε κιόλας.

Πως επήλθε η ανάπτυξη ;

Το 2011 καταθέσαμε πρόταση να γίνει Υποδιεύθυνση και έγινε αποδεκτή. Στη συνέχεια από τη δουλειά μας φάνηκε η αναγκαιότητα της Υπηρεσίας. Έχουμε προσδώσει και ως DNA και ως Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στις περισσότερες υποθέσεις που είναι high profile και έχουν λάβει τεράστια δημοσιότητα, πάντα κάπου πίσω αθόρυβα σε πολύ μεγάλο ποσοστό βρίσκονται τα ευρήματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών είτε ως πρωτογενής πληροφορία διαμέσου της βάσης δεδομένων που έχουμε, είτε ως τεκμηρίωση αυτού που πιστεύει η προανάκριση. Π.χ. έχουμε έναν ύποπτο, δεν ξέρουμε όμως αν είναι ο δράστης ή όχι ή αν θα μετατραπεί σε κατηγορούμενο . Εμείς καταλαβαίνουμε από το DNA αλλά και από άλλα εγκληματολογικά στοιχεία όπως: αποτύπωμα, βαλλιστική εξέταση, ψηφιακά πειστήρια, ήχος, βιντεοκάμερα.

Το DNA είναι ένα πολύ δυναμικό στοιχείο επειδή έχει μερικά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων στοιχείων, διότι μπορεί να δώσει πληροφορίες για το φύλο, για τις συγγενικές σχέσεις, πολύτιμες προανακριτικές πληροφορίες. Μπορεί να πάμε σε ένα δωμάτιο, να φαίνεται καθαρό, να βάλουμε κάποια χημικά, κάποια αντιδραστήρια και να φανούν που είναι οι κηλίδες αίματος που έχουν καθαριστεί.

Πόσα άτομα στελεχώνετε την Διεύθυνση;

Στην Δ.Ε.Ε. της Αθήνας υπάρχουν 450 άτομα και τα 60 δουλεύουν στο DNA . Στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν 160 άτομα για όλα τα άλλα αντικείμενα . Υπάρχουν και άλλα 64 γραφεία ή τμήματα σε όλη την Ελλάδα .

Τα αποτελέσματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ;

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) είναι πιστοποιημένη και διαπιστευμένη. Η διαπίστευση έχει να κάνει με τον τρόπο που διενεργούμε τις δοκιμές μας, τις πραγματογνωμοσύνες μας, τους έλεγχους μας, τις επιστημονικές μας μεθόδους. Είναι οι επιστημονικά ενδεδειγμένοι παγκοσμίως δηλαδή έχουμε ISO 17025 και ISO 17020 άρα ελεγχόμαστε εσωτερικά αλλά και από το εξωτερικό καθώς και από το φορέα διαπίστευσης της χώρας μας.

Πραγματοποιούμε και τεστ που έρχονται από το εξωτερικό και είναι άγνωστα δείγματα τα οποία εξετάζουμε και έχουμε 100% επιτυχία αυτά τα λέμε proficiency Testing . Επομένως είναι μία διαδικασία αρκετά ελεγχόμενη.

  • «Δεν δεσμεύουμε με τα πορίσματά μας τον δικαστή. Δεν υποκαθιστούμε τη Δικαιοσύνη! Η πραγματογνωμοσύνη όμως έχει βαρύνουσα αποδεικτική αξία».

Ένα πόρισμα DNA μπορεί να αθωώσει ή να καταδικάσει;

Χαίρομαι για αυτήν την ερώτηση . Ένα πόρισμα της Δ.Ε.Ε. είναι πάντα στην ελεύθερη κρίση του δικαστή. Δεν μπορώ να δεσμεύσω με το πόρισμά μου τον Έλληνα δικαστή. Εάν αθωώσει ή καταδικάσει κάποιον κατηγορούμενο. Είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Δεν θα αντικαταστήσει την Δικαιοσύνη ένα πόρισμα ή πολλά πορίσματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ ).

Δηλαδή μπορεί ο δικαστής να μην το λάβει υπόψιν του ;

Εάν ο δικαστής δεν το λάβει υπόψιν του θα πρέπει επαρκώς να το αιτιολογήσει. Η δουλειά μας είναι να δίνουμε στοιχεία επιστημονικά τεκμηριωμένα σύμφωνα με τα ερωτήματα που μας τίθενται.

Αθωώνουν ή καταδικάζουν τα δικαστήρια της χώρας μας. Δεν αντικαθιστούμε το νομικό σύστημα της χώρας. Ωστόσο έχει βαρύνουσα αποδεικτική αξία η πραγματογνωμοσύνη.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές επιτυχίες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Διακρίνετε κάποιες;

Πρώτον, επειδή πέρα από επιστήμονες είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι, έχουμε βοηθήσει και βοηθάμε έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα, σε υποθέσεις που αφορούν στην παιδική πορνογραφία και άλλες αδύναμα κοινωνικά ομάδες.

Επίσης, μπορώ να σας πω ότι έχουμε συνδράμει και σε υποθέσεις τρομοκρατίας αλλά και ποινικές όπως, ληστείες, ανθρωποκτονίες και βιασμούς. Έχουμε σημαντικά αποτελέσματα και σε υποθέσεις ανθρωποκτονιών .

Και στις τελευταίες υποθέσεις έχουμε βοηθήσει και γενικότερα σε όποια υπόθεση έχει εξιχνιαστεί και στην οποία έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα κάπου από πίσω στο 80 % έχουμε συμβάλλει. Όποια υπόθεση μπορείτε να ανακαλέσετε στη μνήμη σας που σχετίζεται με εγκληματική πράξη, πίσω πάντα βρισκόμαστε εμείς με έναν τρόπο.

Πως αντιμετωπίσατε τις πρόσφατες φωτιές στην Αττική, όπου μετατράπηκαν σε εθνική τραγωδία;

Ενεπλάκησαν 5 τμήματά της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών . Επειδή υπήρχαν καμένες σοροί και δεν είχαμε πολλά αποτυπώματα, το DNΑ ως το πιο δυναμικό στοιχείο ταυτοποίησης, χρησιμοποιήθηκε στην αναγνώριση θυμάτων μαζικών καταστροφών. Χρειάστηκε το Τμήμα εξερευνήσεων μαζί με το φωτογραφικό μας τμήμα να βοηθήσουν το έργο της πυροσβεστικής για την συλλογή , με αξιοπρέπεια και με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο , αυτών των σορών από όπου είχαν ανευρεθεί.

Στο νεκροτομείο είχαμε δικούς μας ανθρώπους κατά τη νεκροτομή, ώστε να λάβουν τα σωστά δείγματα DNA . Ενεπλάκησαν για τα αποτυπώματα το τμήμα δακτυλοσκοπίας αλλά και το φωτογραφικό μας τμήμα που φωτογράφισε την όλη διαδικασία .

Συνδράματε και την ομάδα αναγνώρισης θυμάτων μαζικών καταστροφών παίρνοντας από τους συγγενείς το κατάλληλο βιολογικό υλικό για να γίνει η ταυτοποίηση;

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είχε ενεργοποιήσει την ομάδα αναγνώρισης Θυμάτων μαζικών καταστροφών και είχε δώσει ο επικεφαλής ο Ταξίαρχος κος Τζεφέρης του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. (Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων) στην Διεύθυνσή μας ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι . Ενεπλάκησαν 75-80 συνάδελφοί μας στην διαδικασία ταυτοποίησης . Ταυτοποιήσαμε 82 σορούς. Έγινε DNA και από προσωπικά αντικείμενα.

Σε πόσο χρονικό διάστημα ;

Σε λιγότερο από 10 μέρες είχαμε ταυτοποιήσει όλες τις σορούς. Δουλεύαμε μέρα – νύχτα ασταμάτητα .

Σε διάστημα ενός χρόνου ποιος είναι ο αριθμός των υποθέσεων που μπορεί να βγάλει εις πέρας η Δ.Ε.Ε. ;

Ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας και το πόσο μεγάλη είναι η κάθε υπόθεση. Εάν έχουμε μια υπόθεση με ένα – δυο πειστήρια τότε θα είναι πιο γρήγορη η εξέλιξή της. Για να υπάρχει μάλιστα μεγαλύτερη ταχύτητα, πλέον προσέχουμε πολύ τα πειστήρια που λαμβάνουμε να είναι στοχευμένα και όχι τυχαία.

Τι σημαίνει στοχευμένα πειστήρια ;

Σημαίνει ότι εξετάζουμε τα δέκα πρώτα πειστήρια που η προανάκριση θεωρεί ότι εκεί πλησίασε ο δράστης, έπιασε ο δράστης και στην συνέχεια ανοίγουμε λίγο την βεντάλια. Ώστε αν τα πρώτα στοιχεία απαντάνε στα ερωτήματά τους να μην χρειαστεί να κάνουμε πολλά περισσότερα πειστήρια. Σε περίπτωση που χρειαστούν σε μεταγενέστερο χρόνο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης τότε θα εξεταστούν.

Αυτό το κάνουν όλα τα εγκληματολογικά εργαστήρια σ όλο τον κόσμο. Το DNA και τα ψηφιακά πειστήρια έχουν κάποιο χρόνο αναμονής και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την σημαντικότητα των υποθέσεων, όπως και τον αριθμό των πειστηρίων για να μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο. Σ όλα τα υπόλοιπα απαντάμε σε 1- 2 μήνες .

Το 2007 στις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο θάφτηκαν λάθος άτομα ( άλλοι αντί για άλλους). Γιατί συνέβη αυτό;

Ναι, όντως το 2007 στις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο θάφτηκαν λάθος άτομα, διότι τότε είχε χρησιμοποιηθεί μόνο η μέθοδος της οπτικής αναγνώρισης, η οποία από μόνη της δεν είναι αρκετή διότι οι συγγενείς δεν έχουν την ψυχολογία να αναγνωρίσουν τα θύματα σωστά .

Φανταστείτε, οι συγγενείς έβγαιναν στα κανάλια και έλεγαν: «αφού εγώ έχω αναγνωρίσει τον άνθρωπό μου, γιατί με βάζουν στην διαδικασία του DNA;». Και ήταν οι πρώτοι που 23.00 την νύχτα δεν είχαν αναγνωρίσει τους οικείους τους . Δεν ήταν τότε κατανοητή η αξία του DNA . Σήμερα έχει αναγνωριστεί και έχουν καταλάβει όλοι ότι είναι κάτι αναγκαίο .

Δια μέσω της εθνικής ομάδας αναγνώρισης μαζικών καταστροφών όλοι οι συναρμόδιοι φορείς -γιατί δεν ήταν μόνο η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ήταν και οι προανακριτικές Αρχές αλλά και οι Υπηρεσίες Ασφάλειας καθώς και η Πυροσβεστική . Ήταν πάρα πολλές υπηρεσίες που ενεπλάκησαν όπως και οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες – η ιατροδικαστική του Πανεπιστημίου Αθηνών . Πρέπει να υπάρχει μία ολιστική προσέγγιση σ΄αυτό .

Αντίστοιχες υπηρεσίες από το εξωτερικό σας πρότειναν να βοηθήσουν στο αυξημένο όγκο δουλειάς λόγω των θυμάτων από τις φωτιές στην Αττική και το Μάτι ;

Ναι , φυσικά ήρθαν από την αντίστοιχη ομάδα Αναγνώρισης θυμάτων μαζικών καταστροφών της Γερμανίας για να μας βοηθήσουν αλλά μιλήσαμε για ένα μισάωρο και έφυγαν.

Έμειναν ενθουσιασμένοι από την μεθοδικότητα της διαδικασίας παρόλο που δεν είχε ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση, και μας έδωσαν συγχαρητήρια . Εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ που παραδέχθηκαν ότι εκείνοι κάποιες από όλες τις ενέργειες που είχαμε υλοποιήσει μπορεί να μην σκεφτόντουσαν καν να τις πραγματοποιήσουν . Αξιοσημείωτο είναι δε ότι από την πρώτη στιγμή δώσαμε ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς. Πότε συνέβη αυτό ; Μέσα στο διάστημα των δέκα ημερών;

  • «Όταν γίνεται μια εγκληματική πράξη δεν υπάρχει περίπτωση να μην αφήσει κάποιος ίχνη. Τότε εμφανιζόμαστε εμείς!»

Το Τμήμα σας μπορεί να συμβάλει στην εξάρθρωση κυκλωμάτων, όπως αυτό που έκλεβαν τα αντικαρκινικά φάρμακα από τα δημόσια νοσοκομεία ;

Σε όλα μπορεί να βοηθήσει. Όταν γίνεται μια εγκληματική πράξη δεν υπάρχει περίπτωση να μην αφήσει κάποιος ίχνη. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να τα βρούμε. Να έχει διαφυλαχθεί η σκηνή για να τα εντοπίσουμε .

Υπάρχει το τέλειο έγκλημα ;

Το τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει στην ουσία. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε εμείς να εντοπίσουμε τα ίχνη . Σημαντικό ρόλο σ΄ αυτό παίζουν οι εξερευνητές μας, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν τα ίχνη που μπορεί να είναι από ένα αποτύπωμα ή βιολογικό υλικό μέχρι ένας κάλυκας , οποιοδήποτε στοιχείο αφήσει πίσω του ο δράστης.

Επικρατεί ένας μύθος ότι μπορεί να γίνει κλωνοποίηση με το DNA; Ισχύει αυτό Κυρία Μηνιάτη;

Όχι , δεν ισχύει , όπως είπατε είναι μύθος . Δεν μπορούμε να κάνουμε κλωνοποίηση.

Οι περιοχές που εξετάζουμε είναι πολυμορφικές και έχουν χαμηλά ποσοστά μετάλλαξης δηλαδή είναι τα «σκουπίδια» του DNA που δεν κωδικοποιούνται . Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ούτε για την προδιάθεση των ασθενειών, ούτε για το χρώμα το ματιών , των μαλλιών κλπ. . Εμείς εξετάζουμε μόνο το φύλο, δλδ μπορούμε να πούμε ότι αυτή η κηλίδα αίματος προέρχεται από άνδρα ή γυναίκα. Πέρα από αυτό όμως δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω .

Αν στο μέλλον , αυτό αποτελεί σύσταση και οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάποιες από τις περιοχές βρεθεί ότι κωδικοποιούν για κάτι από όλα αυτά που σας ανέφερα, θα πρέπει όλα τα εργαστήρια στον κόσμο να τα αφαιρέσουμε και από τις βάσεις δεδομένων και από τα εργαστήριά μας.

Υπάρχει στην Ελλάδα αρχείο δεδομένων DNA ;

Υπάρχει αρχείο δεδομένων Γενετικών Τύπων . Σύμφωνα με το νόμο 200Α του κώδικα ποινικής δικονομίας όλα τα εργαστήρια DNA καθώς υπάρχει και ένα ακόμα εργαστήριο DNA στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών επιβάλεται να τα δίνουν τα στοιχεία κωδικοποιημένα .
Δηλαδή δεν αναφέρεται το ονοματεπώνυμο παρά μόνο ένας κωδικός και το φύλο .

Από ποιους εποπτεύεται το αρχείο ;

Το αρχείο εποπτεύεται από τον Εισαγγελέα Εφετών και αυτή τη στιγμή στο αρχείο υπάρχουν γενετικοί τύποι «ορφανών» δηλαδή αυτά που δεν έχουν αποδοθεί σε συγκεκριμένο άτομο . Και επίσης γενετικοί τύποι ατόμων σύμφωνα με ότι ορίζει 200 Α .

Επίσης , υπάρχει στην βάση δεδομένων ένα μεγάλο αρχείο επειδή η Υποδιεύθυνση κάνει και ένα μεγάλο ανθρωπιστικό έργο, που δεν είναι γνωστό για όλους τους μετανάστες από το 1996-97. Είχαμε μετανάστες διάμεσο της Αλεξανδρούπολης της Ορεστιάδας, του Έβρου . Το ποτάμι του Έβρου είναι δύσκολο και χάνονται άνθρωποι . Από εκεί είχαμε ξεκινήσει την αναγνώριση σορών αλλά εκείνα τα χρόνια μπορούσε να γίνει μόνο με την εξέταση των οστών, μία δύσκολη μέθοδος ταυτοποίησης . Από το 1996 ξεκινήσαμε να κάνουμε αναγνώριση σορών που δεν μπορούν να αναγνωριστούν με άλλα φυσικά χαρακτηριστικά . Σ αυτήν την βάση δεδομένων υπάρχουν παραπάνω από 700 μη ταυτοποιημένες σοροί . Επίσης υπάρχουν και περίπου 200 συγγενών και μαζί με τις παραπάνω σορούς αυτόματα φτιάχνουμε ένα φυλογενετικό δέντρο . Αυτό κάναμε και για τις πυρκαγιές στο Μάτι φτιάξαμε φυλογενετικά δέντρα και αυτό το λογισμικό μας δίνει προτεραιότητα ανάλογα της ταύτισης .

Άρα , ποιοι είναι οι λόγοι ύπαρξης του αρχείου Γενετικών Τύπων;

Οι λόγοι είναι δύο. Ο ένας αφορά στην ταύτιση. Να το εξηγήσω υπάρχει ένα ορφανό και εισάγεται ο γενετικός τύπος από στο άλλο αρχείο που λέγαμε των Ατόμων και διαπιστώνω ότι υπάρχει ταύτιση. Αυτός που περνάει τώρα και θεωρείται ύποπτος, κατηγορούμενος κ.λπ βλέπω ότι σε μία ανθρωποκτονία το 2012 να έχω γενετικό του Τύπο π.χ πάνω σε ένα μαχαίρι. Οφείλω να ενημερώσω την προανακριτική αρχή που έχει την υπόθεση για να το εξετάσουν . Επίσης υπάρχει και το αντίθετο , βάζουμε ανάμεσα στις υποθέσεις ένα γενετικό τύπο ορφανό και βλέπουμε ότι ο άνθρωπος αυτός είχε διαπράξει κλοπές το 2017 δύο φορές αλλά και το 2012 και το 2013 πρόκειται για το ίδιο άτομο σ΄όλα αυτά και έρχεται και ένα αποτύπωμα και γίνεται διασταύρωση . Οι βάσεις δουλεύουν σαν ένα Web . Το ίδιο ισχύει και με τα αποτυπώματα, περνάει κάποιος συνοδεία (δηλαδή ως κατηγορούμενος υπόκειται σε εγκληματολογική σήμανση) βάζει τα αποτυπώματα του και με το αυτοματοποιημένο σύστημα που έχουμε αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, μπορούμε μέσα σε λίγες ώρες να δούμε ότι το αποτύπωμα ταιριάζει με κάποιο από τα ορφανά αποτυπώματα που έχουμε στην βάση και έχουν βγει πολλές παλιές υποθέσεις .

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας ;

Είμαι 2,5 χρόνια Διευθύντρια όλης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και είναι η πρώτη φορά που προσωπικό αμιγώς ειδικών καθηκόντων βρίσκεται σε αυτή την θέση. Βεβαίως, η σειρά των προκατόχων μου έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην εξέλιξη αυτής της Διεύθυνσης, καθώς τα θετικά αυτά αποτελέσματα και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι αποτέλεσμα της αγάπης πολλών ανθρώπων για πάρα πολλά χρόνια .

Η θέση αυτή ήταν επαγγελματική αποκατάσταση για εμένα καθώς γυρνώντας από την Αμερική δεν ήξερα κανέναν στην Ελλάδα. Οι γονείς μου δεν είχαν σχέση με το χώρο αυτό. Όμως είχε εξελιχθεί σε μια μεγάλη αγάπη για εμένα και εμπνεύστηκα από νέους επιστήμονες που είχαν έρθει αλλά και τους ενέπνευσα καταφέρνοντας να τους πείσω και ως ομάδα να προχωρήσουμε. Η αναγνώριση δεν ήταν αυτοσκοπός. Εμείς απλά με μεράκι και πολύ επιμονή κάναμε την δουλειά μας, η οποία στην πορεία αναγνωρίστηκε και έτσι ήρθε αυτόματα και η επιτυχία. Πείσαμε για την αξία του έργου μας υπόθεση – υπόθεση . Κάθε ανακριτής, αστυνομικός και κάθε πυροσβέστης που θα μας τηλεφωνήσει για κάποια υπόθεση ξέρει ότι είμαστε εδώ. Το σηκώνουμε αμέσως, είμαστε ευγενικοί και θα του δώσουμε χρονοδιάγραμμα . Βρισκόμαστε δίπλα του καθώς αυτός ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος και στον πολίτη δεν διανοούμαι να πω είμαι στο εργαστήριο και δεν μπορώ να εξυπηρετήσω .

Ήθελα να μας εξηγήσετε  στην Διεύθυνση  Εγκληματολογικών Ερευνών πως ένας επιστήμονας γίνεται αστυνομικός και πως ένας αστυνομικός γίνεται επιστήμονας ;

Στην Διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών καταλήγουμε με τρεις τρόπους:
Α) Ο ένας είναι όπως ξεκίνησα εγώ. Τελείωσα τις πανεπιστημιακές μου σπουδές και η ΕΛ.ΑΣ. με προσέλαβε ως ειδικών καθηκόντων για να βγάλω εις πέρας ένα συγκεκριμένο έργο . Άρα έχουμε αρκετούς στην Διεύθυνση μας που είναι ειδικών καθηκόντων. Αυτοί δεν μπορούν να βγουν στον δρόμο π.χ. στην τροχαία. Δεν διαθέτουν τις γνώσεις των γενικών καθηκόντων .
Β) Υπάρχουν και οι γενικών καθηκόντων αξιωματικοί, οι οποίοι είτε έχουν τελειώσει βιολογία, χημεία, φυσική είναι αστυφύλακες και μετατίθενται στην δίκη μας διεύθυνση . Βρίσκουμε περισσότερους στην πληροφορική και λιγότερους στις θετικές επιστήμες.

Γ) Ο τρίτος τρόπος είναι τελειώνοντας την σχολή Αξιωματικών οι Αξιωματικοί να μετατίθενται σε αυτή τη Διεύθυνση και σε αντικείμενα που δεν υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές, όπως είναι τα αποτυπώματα, οι γραφολογικές εξετάσεις, η πλαστότητα εντύπων κλπ. Έχουμε ένα εσωτερικό εκπαιδευτικό σύστημα για 2 ή 3 χρόνια ανάλογα με την ειδικότητα και μετά γίνεται η απονομή της ειδικότητας μέσω κάποιων εξετάσεων που περνάνε στην Διεύθυνση μας και μετά ονομάζονται πραγματογνώμονες ή εμπειρογνώμονες .

Πόσα άτομα υπογραφούν στο DNA ;

Στο DNA υπογράφουν οι βιολόγοι και οι βιοχημικοί και είναι περίπου 28 άτομα .

Είναι αρκετοί ;

Όχι. Χρειαζόμαστε εξειδικευμένο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ. Σκεφτείτε ότι από το 2012 δεν έχουν γίνει νέες προσλήψεις για ειδικών καθηκόντων.

Αρχικά οι πρώτες ανάγκες σας θα καλύπτονταν με προσλήψεις πόσων ατόμων ;
Θα παίρναμε μία ανάσα με την πρόσληψη αρχικά 10 ατόμων .

Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Μηνιάτη για τον χρόνο που διαθέσατε για τη συζήτησή μας.  Σας ευχαριστώ και εγώ!

Πηγή:  healthweb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis