Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:47 | 12/04/2019

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή «Οι Απέναντι» των δημοσιογράφων Μαρίας Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Αναφερθήκαμε απ’την αρχή της εκπομπής στην επιχείρηση, στην μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας που’χουμε από νωρίς το πρωί σε τρία κτίρια τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη στην περιοχή των Εξαρχείων. Πάμε στην κυρία Κατερίνα Παπακώστα την οποία έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή, την Υπουργό, την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη. Κυρία Παπακώστα καλή σας ημέρα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα σας.

Δημοσιογράφος: Ξαφνικό ήταν αυτό, βέβαια είχαν ειδοποιηθεί απ’ ό,τι μάθαμε οι συντάκτες του αστυνομικού ρεπορτάζ, αλλά ήτανε τελείως ξαφνικό και πολλοί το συνδέουνε με την ιστορία του λιμενικού την προηγούμενη εβδομάδα. Το λένε δηλαδή έτσι για να πάρει και η αστυνομία τα πάνω της να’ρθούμε στα ίσα μας.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακούστε, νομίζω ότι όσοι πουν αυτό που μεταφέρατε αδικούν μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση, η οποία τήρησε απολύτως τους κανόνες του αιφνιδιασμού, της σωστής επιχειρησιακής επάρκειας και εν πάση περιπτώσει εκπλήρωσε με αποτελεσματικό τρόπο το σκοπό για τον οποίον είχε δημιουργηθεί αυτή η επιχείρηση.

Δημοσιογράφος: Είχατε καταγγελίες για τα συγκεκριμένα;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία να σας πω είναι ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν δίνει σημασία στις εντυπώσεις αλλά στην ουσία και στο περιεχόμενο της ασφάλειας τόσο της εθνικής όσο και της ασφάλειας των πολιτών. Υπό την έννοια αυτή ξέρετε πολλές φορές εμείς δεν επιτρέπεται και δεν μπορούμε και δεν το κάνουμε άλλωστε γι’αυτό κατά καιρούς, κάνω μία παρένθεση εδώ έχω κάνει έκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα να μην ασκούν σε τόσο υψηλούς τόνους όχι για πολιτική ασυλία δική μας ή προσωπικά δική μου, να μην ασκούν σε τόσο υψηλούς τόνους την κριτική τους στα ζητήματα της ασφάλειας, διότι κάθε τι το οποίο επιχειρείται από την Ελληνική Αστυνομία πρέπει να είναι καλά καμωμένο, να είναι η επιχείρηση σωστά οργανωμένη, να είναι στον κατάλληλο χρόνο και να παραδώσει στους πολίτες, ώστε να εμπεδωθεί και το αίσθημα της ασφάλειας και τους χώρους ελεύθερους προς χρήση όπως ορίζεται σ’ ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη πολιτεία με αποτελεσματικό τρόπο δίχως να έχουμε συνέπειες, προσέχουμε δηλαδή, ώστε και οι αστυνομικοί να είναι ασφαλείς και οι πολίτες και το αποτέλεσμα να είναι σωστό. Αυτό απαιτεί σύνεση, κλειστό στόμα, δουλειά και σχεδιασμό. Αυτό λοιπόν συνέβη..

Δημοσιογράφος: Το δεχόμαστε αυτό που λέτε, αλλά...

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό συνέβη και αυτό εισπράττουμε σήμερα όλοι μας θετικά.

Δημοσιογράφος: Πάντως αυτό που και ο κ. Παπαδημητρίου σχολίασε πριν ότι αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στα Εξάρχεια...

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σήμερα βρισκόμαστε σε μία επιχείρηση η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα με απόλυτη επιτυχία, κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διενεργήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, υλοποιήθηκε αυτή η επιχείρηση, καλά σχεδιασμένη και βρισκόμαστε σ’αυτό το αποτέλεσμα. Με την έννοια αυτή θέλω να πω, ότι πραγματικά όλοι μας πρέπει να εμπεδώσουμε αυτό το αίσθημα ασφάλειας στην πράξη και πρέπει η Πολιτική αλλά και η Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να είναι απερίσπαστη για να μπορούν να ασκούν αυτό το καθήκον και αυτό το φορτίο απέναντι στην Ελληνική κοινωνία.

Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω, επειδή πολλές φορές και στο παρελθόν αρκετές φορές είχαμε κάποια υπό κατάληψη κτίρια να εκκενώνονται από τις αστυνομικές δυνάμεις και μετά, μετά από κάποιες μέρες, να γίνεται επανακατάληψη. Τα κτίρια αυτά που εκκενώθηκαν τώρα θα τα φρουρείτε για να μην τα επανακαταλάβουν σε λίγες ώρες, σε λίγες ημέρες ;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι. Λοιπόν ακούστε. Εγώ, όλο το προηγούμενο διάστημα και δέχτηκα τι να σας πω, πολύ μεγάλη επίθεση, αλλά δεν με πειράζει αυτό, είμαι μαθημένη. Έλεγα ότι δεν υπάρχει άβατο στη χώρα.

Δημοσιογράφος: Ναι. Συμφωνούμε σε αυτό..

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι και πρέπει να σας πω ότι ετούτη εδώ η επιχείρηση ευτυχώς, πραγματικά, είναι στο φως της δημοσιότητας. Πριν από λίγο χρονικό διάστημα, πολύ λίγο χρονικό διάστημα, είχε γίνει επίσης μία πολύ επιτυχημένη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε κατάληψη, όπου συνελήφθησαν τριακόσια άτομα μέσα στα Εξάρχεια. Άρα λοιπόν και η Πολιτική και η Φυσική Ηγεσία όταν λέει ότι δεν υπάρχει άβατο, δεν υπάρχει άβατο. Και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε δίχως φανφάρες και δίχως εντυπώσεις, όπως είπα προηγουμένως, προστατεύοντας τη δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας, να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε.

Δημοσιογράφος: Μακάρι κ. Παπακώστα, αυτό που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με σαράντα ανθρώπους με καλάσνικοφ όμως να έρχονται...

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν αφορούσε στην Ελληνική Αστυνομία όπως ξέρετε αυτό, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και εν πάση περιπτώσει…

Δημοσιογράφος: Το λέτε επειδή ήταν άντρες του Λιμενικού.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εν πάση περιπτώσει αυτό που κάνει η Ελληνική Αστυνομία στις επιχειρήσεις της, προσπαθεί και είναι όπως βλέπετε εκ του αποτελέσματος, καλά καμωμένο. Αυτό θέλουμε, αυτή είναι η βελτίωση και η εξέλιξη, δηλαδή ποια; Πέρα από τους πολιτικούς-κομματικούς τόνους που ανεβαίνουν είτε λόγω ευρωεκλογών είτε λόγω κομματικών επιδιώξεων, σημασία έχει η ουσία. Η πολιτική μας να οδηγεί στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες που παρέχονται στον πολίτη. Όταν αυτό συμβαίνει, σημαίνει ότι υπάρχει δουλειά, υπάρχει σχεδιασμός όπως είπα δίχως εντυπώσεις. Δεν επενδύουμε στις εντυπώσεις.

Δημοσιογράφος: Κ. Παπακώστα θα’θελα να μείνουμε λιγάκι σ’αυτό που είπατε γιατί και εμένα περίπου είναι έτσι η αίσθηση που έχω, μπορεί όμως να κάνω λάθος, επειδή αρκετές φορές πηγαίνουμε στα Εξάρχεια μας έχει μείνει απ’τα φοιτητικά μας χρόνια βέβαια, δεν έχω την αίσθηση του άβατου. Απ’την άλλη μεριά όμως, υπάρχει γενικώς η αίσθηση ότι οι κάτοικοι που μένουν εκεί δεν περνάνε και την καλύτερη περίοδό τους.

Δημοσιογράφος: Σήμερα έχουνε προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα.

Δημοσιογράφος: Ναι. Ένα συντονιστικό να δουν τι θα κάνουν. Δεν περνάνε και την καλύτερη περίοδό τους.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα εμείς αυτό ακριβώς κάνουμε. Δηλαδή η πολιτική μας…

Δημοσιογράφος: Ξαναλέω θεωρώ και εγώ επειδή πηγαίνω στα Εξάρχεια δεν υπάρχει άβατο. Αλλά από την άλλη μεριά...

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πολύ σωστά το λέτε. Να προσθέσω και σε αυτό, το εξής, ότι η επισκεψιμότητα τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί σημαντικά, δηλαδή δεν επισκέπτονται…

Δημοσιογράφος: Α, έχετε τέτοια στοιχεία;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν επισκέπτονται την περιοχή μόνο αυτοί οι οποίοι κατοικούν εκεί και εδρεύουν εκεί, αλλά πάρα πολλοί, και ξένοι επισκέπτες που έρχονται αλλά και Έλληνες οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν τις γωνιές, τις όμορφες γωνιές μια όμορφης παραδοσιακής γειτονιάς την οποία θέλουμε να παραδώσουμε σε μία κανονικότητα έτσι ώστε πραγματικά να αναδειχθούν οι ομορφιές της, ο πολιτιστικός της χαρακτήρας. Εγώ την είχα χαρακτηρίσει κάποτε ως ότι η γειτονιά αυτή μου θυμίζει ότι την Μονμάρτη και πρέπει έτσι να την έχουμε...

Δημοσιογράφος: Αρκεί να την παραδώσετε στην κανονικότητα όμως.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να την έχουμε στο νου μας, στο σχεδιασμό που κάνουμε, τι θέλουμε για αυτή τη γειτονιά της Αθήνας; Το βέβαιον είναι ότι επιβεβαιώνεται ότι άβατο δεν υπάρχει, τόσο από αυτούς που την επισκέπτονται, όσο και από τη δουλειά που γίνεται από τις Αρχές, έτσι ώστε και ειδικότερα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να υπάρχει η κανονικότητα, αυτό δε σταματάει εδώ ξέρετε, συνεχίζεται, είναι μία προσπάθεια την οποία κάνουμε διαρκώς έτσι ώστε να φέρουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα για όλους και κυρίως για τους κατοίκους.

Δημοσιογράφος: Θα επιδιώξετε το ίδιο και για τα υπόλοιπα ή για κάποια απ’τα υπό κατάληψη κτίρια;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λοιπόν υπάρχουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες σχεδιάζουν, οι οποίες υλοποιούν, η πολιτική κατεύθυνση είναι αυτή, να μην υπάρχει άβατο πουθενά, το δόγμα μηδενικής ανοχής που από την αρχή έχω πει ότι μας αφορά απολύτως ως δόγμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το εφαρμόζουμε, είναι εδώ, από ‘κει και πέρα, όλο αυτό όπως είδατε επιχειρείται με αποτελεσματικό μεν τρόπο αλλά με σεβασμό, υπάρχει μια ισορροπία και στα δικαιώματα. Δεν υπάρχει δηλαδή μία άκρατη καταστολή η οποία παίρνει αμπάριζα όποιον βρίσκει μπροστά. Είναι στοχευμένη η επιχείρηση, κάθε επιχείρηση που γίνεται.

Δημοσιογράφος: Αλίμονο αν ήταν το αντίστροφο, έχετε δίκιο σ’αυτό.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δε νομίζω όμως ότι αυτό είναι σύνηθες. Αν δείτε την εικόνα αντίστοιχων επιχειρησιακών δράσεων των αστυνομιών και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, θα δείτε ότι δεν είναι πάντοτε έτσι όπως ήτανε η σημερινή ή η προ ολίγων ημερών επιχείρηση, όπου χωρίς να ανοίξει ρουθούνι όπως λέμε, έκανε η Ελληνική Αστυνομία τη δουλειά της, προστατεύοντας τους κατοίκους και τους πάντες, ως προς την ισορροπία που πρέπει εμείς και θέλουμε ως πολιτική κατεύθυνση να έχουμε ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Δημοσιογράφος: Να συμφωνήσουμε σε αυτό, νομίζω ότι όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτό το οποίο λέτε, λέτε από την άλλη μεριά όμως έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν μερικά πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Δηλαδή. Στην επιχείρηση του Λιμενικού φυγαδεύτηκε εισαγγελέας. Εγώ δεν το περίμενα να το δω αυτό.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μη με βάζετε σ’αυτή τη λογική, είναι μακριά από τη δική μου λογική και από τη λογική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Δημοσιογράφος: Συνέβη όμως κ. Παπακώστα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα ρωτήσετε... Ακούστε, ακούστε. Αυτό συνέβη, καταγράφηκε, από ‘κει και πέρα σημασία έχει, ότι το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο έχει μια πολιτική κατεύθυνση η οποία κατεβαίνει στις αρμόδιες Υπηρεσίες οι οποίες είναι εξαιρετικά έμπειρες και κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση και παράγει πολύ συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Δημοσιογράφος: Εγώ άλλο ήθελα να σας ρωτήσω. Είστε έμπειρος πολιτικός. Γιατί τόσα χρόνια καμία κυβέρνηση δεν έλυσε το πρόβλημα των Εξαρχείων εντός εισαγωγικών το βάζω, αν υπάρχει πρόβλημα Εξαρχείων, γι’αυτό λέω ότι το βάζω εντός εισαγωγικών. Θέλω να πω δηλαδή ότι μας συμφέρει που υπάρχει το θέμα των Εξαρχείων;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση, ειλικρινά, αυτό που μπορώ εγώ να σας πω, είναι ότι εμείς κάνουμε την πολιτική μας δουλειά έτσι όπως νομίζουμε ότι πρέπει να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη πολιτεία, σε μία δημοκρατική κοινωνία, σε μία Ευρωπαϊκή χώρα. Γίνεται η δουλειά αυτή με περίσσευμα να το πω έτσι διάθεσης της πολιτικής ηγεσίας να αποδώσει στους πολίτες ως κοινωνικό δικαίωμα την ασφάλεια, στην πράξη, καθημερινά, υλοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία, θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δε θα μπω εγώ τώρα σε μία λογική παρελθοντολογίας ξέρετε, σε μία λογική να πω ότι… Κρίνονται και οι πολιτικοί προϊστάμενοι που είναι, κατά πόσον είναι αποτελεσματικοί σε κάθε πόστο το οποίο αναλαμβάνουν, κρίνονται και οι επιχειρησιακοί παράγοντες κατά πόσον μπορούν να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς εκ του αποτελέσματος.

Άρα, να καταλήξουμε ότι όλοι θέλουμε την κανονικότητα, όλοι θέλουμε την ασφάλεια του πολίτη και την ασφάλεια της χώρας και να κάνω έκκληση για μία ακόμη φορά, να κατανοήσουμε όλοι ότι δεν είναι απλό το πεδίο και είναι πολύ λεπτή η δουλειά που κάνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην κατεύθυνση και της εθνικής ασφάλειας και της ασφάλειας του πολίτη, δεν είναι πρόσφορο το έδαφος θεωρώ πολιτικά για να γίνεται εύκολα ο σάκος του μποξ και κάνω για μία ακόμη φορά έκκληση διότι γίνεται δουλειά, γίνεται προσπάθεια, υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και επιτέλους αυτό κάποτε ας το αναγνωρίσουμε όλοι και να πάμε παρακάτω.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis