Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:29 | 04/03/2016

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε εχτές, Πέμπτη 03 Μαρτίου 2016, συνέντευξη στην ΕΡΤ, στη διάρκεια της εκπομπής « Aθήνα – Θεσσαλονίκη» και στους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Χρήστο Γιαννούλη:

 

Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

 

Δημοσιογράφος, Μιχελιδάκη : Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κυρία Μιχελιδάκη, καλημέρα κύριε Γιαννούλη και καλημέρα στους τηλεθεατές σας.

Δημοσιογράφος, Μιχελιδάκη: Να ευχηθούμε ότι θα έχουμε και καλές μέρες κ. Υπουργέ. Αλλάζουν λίγο τα δεδομένα. Κάποιοι τα περιγράφουν και πιο δραματικά, δηλαδή τα όσα ακούμε από δηλώσεις Υπουργών. Φαίνεται ότι η εικόνα στην Ελλάδα λόγω των πιέσεων που δεχόμαστε και λόγω της αρνητικής στάσης διαφόρων χωρών, μας οδηγούν στο να αντιμετωπίσουμε και την κατάσταση διαφορετικά.

Πολύ γρήγορα να πούμε αυτά που διαβάζουμε, ότι αναζητούνται πολύ περισσότεροι χώροι για να στηθούν κέντρα φιλοξενίας και σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα κέντρα μπορεί να πρέπει να φιλοξενήσουν ανθρώπους, όχι για λίγες ημέρες έτσι όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά για κάποια χρόνια, δύο ή τρία χρόνια όπως είπε ο Υπουργός. Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αυτή την στιγμή για αυτόν τον αριθμό που ημέρα με την ημέρα βλέπουμε ότι πολλαπλασιάζεται;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κυρία Μιχελιδάκη, αναμφισβήτητα είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση, στην οποία όμως το κράτος, η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ότι δυνάμεις έχει. Έχει ενεργοποιηθεί ο Στρατός, η Αστυνομία, όλος ο κρατικός μηχανισμός, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και μπορώ να πω ότι συντεταγμένα βοηθούν αυτήν την στιγμή.

Υπάρχει πολύ καλός σχεδιασμός σε ότι αφορά τις ροές που έρχονται από τα νησιά, πηγαίνουν στην ηπειρωτική χώρα και στην συνέχεια κατευθύνονται ακόμα πιο βόρεια, δυστυχώς, γιατί δεν έχουν πειστεί αυτοί οι άνθρωποι ότι ουσιαστικά τα σύνορα έχουν κλείσει. Χθες, μπήκαν στα Σκόπια γύρω στα 500 άτομα, αλλά στην συνέχεια σήμερα το πρωί έκλεισαν πάλι τα σύνορα. Τις προηγούμενες ημέρες ήταν πολύ μικρός ο αριθμός όσων είχαν γίνει αποδεκτοί.

Δημοσιογράφος, Μιχελιδάκη: Η Ειδομένη, κύριε Υπουργέ, και το βλέπετε, μέρα με την ημέρα γίνεται ένας τεράστιος καταυλισμός. Αυτό πως μπορεί να αντιμετωπιστεί, γιατί κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί μία έκρηξη;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κυρία Μιχελιδάκη, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εκεί, γιατί απελπισμένοι άνθρωποι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ότι δυνατότητες υπάρχουν για να φύγουν προς τα βόρεια. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε με πολλούς καταυλισμούς που έχουμε φτιάξει και στην Β. Ελλάδα και στο εσωτερικό της χώρας και εδώ κοντά στην Αθήνα.

Βλέπετε ότι δεν έχει επηρεαστεί η ζωή των κατοίκων στις πόλεις και στην Εθνική οδό, εκτός από μία ημέρα που παρουσιάστηκαν τα προβλήματα και βελτιώθηκε πολύ γρήγορα η κατάσταση.

Επομένως, διατηρούμε και τις αρχές του ανθρωπισμού και την τάξη που πρέπει να υπάρχει και την οργανωμένη αντιμετώπιση. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι αφομοιώσεις των ροών δεν επιτρέπουν μια καλή εκτίμηση. Η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει κόσμο, το προηγούμενο εικοσιτετράωρο 2.200 άνθρωποι μπήκαν στα ελληνικά νησιά. Κάνουμε ότι μπορούμε και πιστεύω ότι γίνεται μια συστηματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δημοσιογράφος, Γιαννούλης: Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μας την διακοπή για κάτι πολύ συγκεκριμένο το οποίο ξεκίνησε πριν λίγο η Μάριον. Στην Ειδομένη είναι 10.000 άνθρωποι. Είναι σε συνθήκες αφόρητης πίεσης και έντασης. Είναι σχεδόν άθλιες οι συνθήκες που περνούν τις ώρες τους. Μας περιέγραψαν ακόμα 1.500 ανθρώπους, που διανυκτέρευσαν κάτω από την βροχή χωρίς την δυνατότητα μίας σκηνής.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανθρώπινες εκρήξεις. Δεν μιλάω για οργανωμένα επεισόδια, αλλά εκρήξεις, εντάσεις. Υπάρχει κάποιο σχέδιο σε αυτό το ενδεχόμενο; Δεν εισηγούμαστε αστυνομική βία ή αστυνομική επέμβαση.

Κάποιον τρόπο έτσι ώστε να προλάβουμε καταστάσεις και να μην ερχόμαστε μετά να λειτουργούμε πυροσβεστικά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στα 10 χιλιόμετρα από την Ειδομένη υπάρχει οργανωμένος καταυλισμός και στα 20 χιλιόμετρα υπάρχει άλλος καταυλισμός. Και θα φτιάξουμε και άλλον έναν. Σε αυτούς τους καταυλισμούς, δεν μένουν αυτοί οι άνθρωποι γιατί τρέχουν στην Ειδομένη να προφτάσουν να μπουν στα Σκόπια και να φύγουν προς τα βόρεια.

Επομένως, τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν στέγη και τροφή, αλλά δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί για αυτό που είπα πριν, ότι ουσιαστικά τα σύνορα έχουν κλείσει και τρέχουν να εκμεταλλευτούν τις τελευταίες ευκαιρίες.

Το κράτος έχει κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει αυτή την κατάσταση. Από εκεί και πέρα πρέπει να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι. Προσπαθούμε να περάσουμε όλα τα μηνύματα και στις χώρες τους. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνει ενέργειες με σποτάκια προς αυτούς τους πληθυσμούς. Δεν είναι εύκολο, ακόμη έχουν την ελπίδα ότι μπορούν να φύγουν προς τα βόρεια, αλλά θα πρέπει να πειστούν ότι δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες.

Δημοσιογράφος, Μιχελιδάκη: Είναι μεγάλο θέμα, κ. Υπουργέ, γιατί πραγματικά αυτά είναι και κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας, έτσι όπως καταλαβαίνουμε. Δηλαδή, ουσιαστικά δεν εμποδίζονται αυτοί οι άνθρωποι. Πληροφορούνται ενδεχομένως, το ξέρουν όλοι ότι τα σύνορα είναι κλειστά, αλλά πάνε με την ελπίδα ότι αυτοί θα είναι από τους τυχερούς, που θα περάσουν. Παρόλα αυτά, στον σχεδιασμό τον δικό σας, φαντάζομαι βάζετε και το ενδεχόμενο για το οποίο συζητάμε ότι κάπως έτσι θα πρέπει να υπάρχει μία ανάσχεση αυτού του πληθυσμού.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μπορούμε να αντέξουμε έναν τέτοιο αριθμό, αλλά ξέρετε κάτι, ούτε οι πρόσφυγες έχουν διάθεση να μείνουν στη χώρα μας, έχουμε τα προβλήματα ανεργίας, έχουμε τις δυσκολίες εύρεσης δουλειάς επομένως και αυτοί θέλουν να φύγουν, είτε να πάνε σε χώρες που υπάρχει μικρότερη ανεργία.


Δημοσιογράφος, Μιχελιδάκη: Δεν θέλουμε να μην θίξουμε και το θέμα της αισχροκέρδειας και των κερδοσκόπων πάνω σε αυτήν την διαδικασία που βλέπουμε να τους πουλάνε προϊόντα πολύ επάνω από την τιμή τους, εάν εσείς που φαντάζομαι είναι μέρος της δική σας δουλειάς και αυτό μπροστά στα μάτια όλων. Μπορεί να ελεγχθεί; Και πώς θα το ελέγξετε;


Δημοσιογράφος, Γιαννούλης: Και όχι μόνο προϊόντα, ακόμα και ελπίδα μέσω υποσχέσεων ότι θα πάνε από άλλες διόδους στα Σκόπια, στην Αλβανία. Δεν είναι μόνο τα προϊόντα.


Δημοσιογράφος, Μιχελιδάκη: Βεβαίως και αυτό είναι και το μεγάλο.


Δημοσιογράφος, Γιαννούλης: «Δώσε μου 500 € να σε πάω στα Σκόπια.»


Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μακριά από εμένα κάθε ωραιοποίηση της κατάστασης όταν έχουμε τέτοιες συσσωρεύσεις. Υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Αλλά να είναι σίγουροι όσοι προσπαθούν να κάνουν τέτοιες ενέργειες ότι δεν πρόκειται να μείνουν ατιμώρητοι. Θα ενταθούν οι έλεγχοι στις περιοχές που έχουν συγκεντρωθεί και να το πω απλά, θα την πληρώσουν.


Δημοσιογράφος, Γιαννούλης: Κύριε υπουργέ, με συγχωρείτε αλλά μένουν. Πριν δυο μέρες, σας μεταφέραμε από ρεπορτάζ γνήσια διασταυρωμένο, ότι στην πλατεία Βικτωρίας πλησιάζουν αυτούς τους δυστυχείς ανθρώπους και τους λένε τόσο για να σε βάλω στα Σκόπια. Η πλατεία Βικτωρίας δεν είναι κάποιο κακοτράχαλο σημείο που δεν μπορεί να υπάρχει μία αστυνομική επιτήρηση για αυτό το ζήτημα που σας περιγράφουμε.


Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Γιαννούλη, θυμάστε πώς ήταν η πλατεία Βικτωρίας πριν από ένα χρόνο; Νομίζω ότι η κατάσταση παρά το τεράστιο βάρος που έχει πέσει στους ώμους της χώρας αυτή τη στιγμή, παρά το τεράστιο βάρος του προσφυγικού που έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός των προσφύγων αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι πάρα πολύ καλύτερη και την έχουμε συζητήσει και με τον Δήμαρχο τον κύριο Καμίνη και προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και την πλατεία Βικτωρίας και στο κέντρο της Αθήνας. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από την αστυνομία και νομίζω ότι είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι και θα γίνει ακόμη καλύτερη.


Δημοσιογράφος, Γιαννούλης: Δεν σας ρώτησα αυτό, με όλο τον σεβασμό. Σας ρώτησα, αν μπορεί να υπάρχει ένα σχέδιο εντοπισμού μιας παραβατικότητας που είναι προκλητική, την ώρα που όλη η παγκόσμια κοινή γνώμη βλέπει με οδύνη αυτές τις εικόνες και την περιπέτεια αυτών των ανθρώπων στην Ελλάδα να φύονται και να παραμένουν σε ισχύ αυτά τα κυκλώματα. Αν μπορούν να πιαστούν σας ρωτάω.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όταν έχουμε ένα τέτοιο τεράστιο κύμα προβλημάτων με το μεταναστευτικό, κυνηγάμε και τα προβλήματα των κερδοσκόπων, κυνηγάμε και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους διακινητές, αλλά θα πρέπει να το δείτε σε ένα συνολικό πλαίσιο και όχι σαν μεμονωμένα περιστατικά τα οποία -δυστυχώς δεν ζούμε σε κοινωνία αγίων.

Δημοσιογράφος, Γιαννούλης: Επειδή στο Λιμενικό υποκλίνονται με σεβασμό και ευαισθησία όλοι οι Έλληνες πολίτες και η παγκόσμια κοινή γνώμη θα προσέθετα. Αυτοί οι άνθρωποι όμως, εδώ και μήνες διαμαρτύρονται ότι αυτό που κάνουν το κάνουν με πολλές δυσκολίες, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, αλλά το κάνουν με πολλές δυσκολίες λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό, μέσα και υποδομές. Επ’ αυτού υπάρχει κάποια απάντηση κύριε Τόσκα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και το Λιμενικό το οποίο ανήκει βέβαια στο Υπουργείο Ναυτιλίας, του κυρίου Δρίτσα, αλλά και η Αστυνομία που ανήκει στο Υπουργείο το δικό μου, καταβάλλουν μια τεράστια προσπάθεια.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες αυτών των ανθρώπων που ούτε διαφημίζονται, ούτε καθημερινά ανακοινώνουμε πόσος κόσμος σώθηκε στη θάλασσα ή πόσοι άνθρωποι βοηθήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας. Να πω ένα μπράβο σε όλους αυτούς που προσπαθούν καθημερινά καταβάλλοντας τόσο μεγάλη προσπάθεια και είναι οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητας. Έχουν προβλήματα, υπάρχουν τεράστια προβλήματα και τεχνικά προβλήματα, προβλήματα απασχόλησης για πάρα πολλές χώρες. Κοιτάζουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει αλλά, ξέρετε κάτι, με πατριωτική αντίληψη αυτή τη στιγμή δουλεύει όλος αυτός ο κόσμος, καταλαβαίνουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα και βοηθούν αγόγγυστα. Αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να αναγνωριστεί για όλο αυτό το προσωπικό. Και του Λιμενικού και της Αστυνομίας.

Δημοσιογράφος, Μιχελιδάκη: «Κύριε Τόσκα, εγώ ήθελα να επανέλθω στο κομμάτι που έχετε αναφέρει πολλές φορές, όση ώρα συνομιλούμε για το κομμάτι των Ευρωπαίων, των αποφάσεων και αν θα διατηρηθεί ή εν πάση περιπτώσει θα πατήσουμε σε αυτό που λένε αλληλεγγύη στην Ευρώπη και αν βοηθηθεί και η Ελλάδα μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Είναι μία κρίσιμη Σύνοδος τις επόμενες μέρες, υπάρχει ένας διπλωματικός πυρετός. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να φθάσει μέχρι τα άκρα, δηλαδή πρέπει να διεκδικήσει και με τρόπους βάζοντας ενδεχομένως ένα βέτο αυτό που συζητείται εδώ και κάποιοι το θεωρούν μια ενδεδειγμένη λύση αν απαιτηθεί και κάποιοι άλλοι όμως στέκονται αρνητικά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω ότι τα διαπραγματευτικά όπλα δεν πρέπει να ανακοινώνονται. Από κει και πέρα πιστεύω ότι η Ευρώπη επιτέλους -αν και δεν μιλάω για όλες τις χώρες της Ευρώπης γιατί ένα μέρος της Ευρώπης το έχει καταλάβει και η υπόλοιπη Ευρώπη που δεν έχει κατανοήσει τη βάση του προβλήματος ως τώρα- θα πρέπει να καταλάβει και τον ανθρωπισμό με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, αλλά και την ορθή λύση.

Αυτή τη στιγμή λείπει η λογική από ορισμένες χώρες και φυσικά κάποιες χώρες δεν έχουν αντιληφθεί τις ευρωπαϊκές αξίες, στις οποίες στηρίζεται ο πολιτισμός της Ευρώπης εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Επομένως, είναι η ώρα τώρα αν δεν αντιληφθούν τον ανθρωπισμό, να αντιληφθούν τουλάχιστον την ανάγκη ορθολογικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Δημοσιογράφος, Μιχελιδάκη: Πόσο πιεστικά μπορούμε όμως να το θέσουμε για να επιμείνω λίγο παραπάνω, κύριε Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή τη στιγμή υπάρχει το πρόβλημα, το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος στη χώρα μας, όμως δε μπορεί να βλέπουν από μακριά και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Θα πρέπει άμεσα να δεχτούν μέρος του προβλήματος, να δεχτούν μέρος των προσφύγων με μια αναλογική κατανομή, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική τους δυνατότητα, όπως και η Τουρκία να δεχτεί τις επιστροφές, που απαιτούνται και προβλέπουν τα σχέδια, αν θέλετε και τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε εμείς η μαύρη τρύπα της Ευρώπης.

Αυτό δεν πρόκειται να γίνει είτε το θέλουν κάποιοι Ευρωπαίοι ή δήθεν Ευρωπαίοι είτε όχι.

Δημοσιογράφος, Γιαννούλης: Θα πρότεινα Μάριον, αν έχουμε λίγο χρόνο πάντα με την αίρεση ότι μπορεί να συνδεθούμε απευθείας για να παρακολουθήσουμε τις δηλώσεις του κυρίου Τσίπρα και του κυρίου Τουσκ, να ρωτήσουμε τον κύριο Τόσκα για τα ασυνόδευτα παιδιά, που συζητούσαμε νωρίτερα αφού προηγουμένως όμως και ίσως ακροβατήσουμε ή πάρουμε το ρίσκο του χρόνου, να δούμε αποκλειστικές εικόνες που ήρθαν πριν από λίγο κύριε Τόσκα, με την ιστορία μιας μητέρας, που αν δεν κάνω λάθος, μετά από πέντε μήνες, μπορούμε να δούμε τις εικόνες, είναι η επανένωση εδώ και προσέξτε το σας παρακαλώ, αν μπορούμε να το έχουμε και με φυσικό ήχο, η επανένωση μιας οικογένειας μετά από πέντε μήνες.

Πέντε παιδιά και η μάνα που βλέπετε, χρειάστηκαν πέντε μήνες για να ξανασυναντήσει τα πέντε παιδιά της. Είναι από το λιμάνι της Μυτιλήνης, αν δεν κάνω λάθος .

Δημοσιογράφος, Μιχελιδάκη: Και αυτοί είναι από τις τυχερές περιπτώσεις παρά το γεγονός, Χρήστο, όπως λες ότι χρειάστηκαν πέντε μήνες, βρίσκει τα παιδιά της, γιατί δυστυχώς πολλά παιδιά έχουν χαθεί μέσα στη μετακίνηση είτε στο Αιγαίο.

Αυτά τα θλιβερά περιστατικά που έχουμε δει είτε εν πάσει περιπτώσει ιστορίες που δεν ξέρουμε τι έχουν απογίνει κάποια παιδιά. Τουλάχιστον αυτή είναι μια πολύ συγκινητική στιγμή, μέσα από μια Οδύσσεια ξαναβρίσκεται μια οικογένεια .

Δημοσιογράφος, Γιαννούλης: Θα διορθώσουμε μόνο το χρόνο, το διαβάζω τώρα, επειδή είναι περίπου 20 μέρες που προσπαθούσε να βρει τα παιδιά της, πέντε μήνες διαρκεί η περιπέτεια της οικογένειας.

Ζητούμε την κατανόηση, γιατί αυτές είναι πληροφορίες που έρχονται αυτή την ώρα, 20 μέρες αναζητούσε τα παιδιά της στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μια περιπέτεια όμως που διαρκεί πέντε μήνες.

Είναι οι εικόνες που πήραμε πριν από λίγο και μεταδίδονται για πρώτη φορά κύριε Τόσκα και εδώ υπάρχει και πεδίο δόξης. Μπορούμε να τις βλέπουμε και στη συνέχεια. Πεδίο δόξης και για τις Ελληνικές Αρχές να βοηθήσουνε στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, των επανενώσεων αυτών των οικογενειών.

Δημοσιογράφος, Μιχελιδάκη: Η κυρία Παππά από τη «Μετάδραση» που ήταν λίγο νωρίτερα κοντά μας, κύριε Υπουργέ, μας είπε, μας κατέθεσε την εμπειρία της, ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η περίπτωση των ασυνόδευτων παιδιών, το οποίο φαντάζομαι ότι ηχεί λίγο παράξενα στα αυτιά όλων, διότι ένα παιδί είναι το πιο απροστάτευτο από οποιονδήποτε. Ένα παιδί ανήλικο να ταξιδεύει μόνο του.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κυρία Μιχελιδάκη δεν βλέπω τις εικόνες, δεν έχω ανοιχτή τηλεόραση μπροστά μου.Αλλά, μπορώ να

φανταστώ και θα έλεγα ότι αυτοί οι οποίοι φτιάχνουν φράχτες στην Ευρώπη και αυτοί οι οποίοι λίγο πολύ μου λένε βουλιάξτε τις βάρκες, δεν το λένε ανοιχτά αλλά θα το ήθελαν, ας δούν τα μάτια αυτών των παιδιών και μετά ας πούν αυτά που λένε.

Σε ο,τι αφορά τις προτεραιότητες και το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, γίνεται προσπάθεια και από το κράτος και από την Αστυνομία και από τις ΜΚΟ και δεν είναι η ώρα ούτε των ανταγωνισμών ούτε είναι ποιος κάνει καλύτερη δουλειά. Είναι η ώρα της συλλογικής προσπάθειας και του κράτους και των ΜΚΟ και όσων θέλουν να βοηθήσουν και των τοπικών κοινωνιών και μόνο μία τέτοια συλλογική προσπάθεια με πατριωτική αντίληψη μπορεί να μας βγάλει από αυτή τη μεγάλη κρίση, που έρχεται υπενθυμίζω να συμπληρώσει ή να μπει επιπλέον της οικονομικής κρίσης, που αντιμετωπίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια.

Αυτά θα πρέπει να τα εκτιμήσει η Ευρώπη. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Το πρόβλημα δεν είναι καν ευρωπαϊκό. Είναι παγκόσμιο το θέμα και σαν τέτοιο πρέπει να το δούμε και να το αντιμετωπίσουμε.

Δημοσιογράφος, Μιχελιδάκη: Μάλιστα.

Δημοσιογράφος, Γιαννούλης: Πάντως κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε επειδή παρατηρώ τις απαντήσεις σας όλο αυτό το διάστημα εδώ, σας ασκείται και έντονη κριτική από την αντιπολίτευση ότι με αφορμή το επιχείρημα ότι η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, προσπαθούμε κι εμείς να καλύψουμε τα δικά μας κενά.

Πρέπει να έγιναν και λάθη από τη δική μας πλευρά και από την ελληνική Κυβέρνηση. Δεν μπορεί να είναι μόνο η αδυναμία της Ευρώπης .

Δημοσιογράφος, Μιχελιδάκη: Όπως για παράδειγμα τα κονδύλια πάνω σ’ αυτό που λες, Χρήστο. Ότι δεν υπήρχε, αναφέρουν ότι δεν υπήρχε η διαχειριστική αρχή, άργησε πολύ να λειτουργήσει ώστε να γίνει η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων κύριε Υπουργέ, δηλαδή συζητούσαμε για 500 εκατομμύρια και μέχρι αυτή την ώρα αν δεν κάνουμε λάθος ή αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, ό,τι είχε βγει να χρησιμοποιηθεί ήταν τα 50 από τα 500. Έτσι; Δηλαδή προφανώς θα πρέπει να υπήρξαν καθυστερήσεις.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς έχουν υπάρξει και λάθη. Προφανώς έχουν υπάρξει και καθυστερήσεις, αλλά είναι φανερό ότι το κράτος αυτή τη στιγμή καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ως σύνολο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Δεν τα ρίχνουμε όλα στους Ευρωπαίους, αλλά, ξέρετε, γραφειοκρατία πέρα από ελληνική υπάρχει και ευρωπαϊκή και καθυστερήσεις υπάρχουν και ευρωπαϊκές.

Θυμάστε πριν ένα χρόνο τι έλεγαν στην Ευρώπη, ότι είναι πρόβλημα εδώ των Νοτίων, είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας; Τι λένε τώρα; Και τι προσπαθούν να κάνουν;

Δημοσιογράφος, Γιαννούλης: Πάντως κύριε Τόσκα, για να σας προβοκάρω εγώ, θυμάμαι και κάτι πιο πρόσφατο, θυμάμαι και δηλώσεις σχετικά πρόσφατες του προκατόχου σας, του κύριου Πανούση, που έλεγε ότι εγώ τα έλεγα. Ήταν Υπουργός της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και έλεγε ότι τα έλεγα θα έρθουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι και θα βρεθούν σε αδιέξοδο και με θεωρούσαν καλοπερασάκια. Είναι δήλωση του κυρίου Πανούση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εντάξει, προφητικές δηλώσεις μπορούμε να κάνουμε όλοι μας. Κι εγώ να σας πω για κινδύνους στην ανθρωπότητα μετά από δέκα χρόνια, αλλά το θέμα είναι τί κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα τωρινά προβλήματα και τί κάνουμε για να σχεδιάσουμε και αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των επόμενων ετών, όχι στο τί λέμε και τί προφητεύουμε.

Δημοσιογράφος, Γιαννούλης: Σε αυτό το συλλογισμό ακουμπάει η κριτική, σε αυτό το συλλογισμό ακουμπάει, ότι αναδεικνύονται τα προβλήματα, εντοπίζεται η κριτική για να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη. Εκεί είναι η ανησυχία για το αν έχει γίνει απολύτως κατανοητό από την Κυβέρνηση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω ότι εμείς αυτομαστιγωνόμαστε μερικές φορές περισσότερο από όσο πρέπει και κάνουμε κριτική περισσότερο σκληρή από όση κάνει οποιαδήποτε αντιπολίτευση για τα λάθη μας. Αλλά, προσπαθούμε να τα διορθώσουμε πολλές φορές με λίγα μέσα, με λίγες δυνατότητες, με χρήματα ακόμη και από τον εθνικό προϋπολογισμό, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Αυτό το ξέρουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή τη στιγμή βοηθούν οι περισσότερες χώρες και βοηθά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δυστυχώς μην κλείνουμε και τα μάτια. Ένα μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βλέπε πρώην Ανατολικές Χώρες συν Αυστρία, προτιμούν να δουν το δικό τους εθνικό συμφέρον και να κοιτάξουν με παρωπίδες τα προβλήματα .

Δημοσιογράφος, Μιχελιδάκη: Μάλιστα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό δεν είναι καλό, όχι για μας, αλλά για όλη την Ευρώπη.

Δημοσιογράφος, Μιχελιδάκη: Κύριε υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε πολύ. Την καλημέρα μας.

Δημοσιογράφος, Γιαννούλης: Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δημοσιογράφος, Μιχελιδάκη: Καλή δουλειά γιατί θα χρειαστεί πολλή δουλειά, όπως το καταλαβαίνουμε.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis