Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:44 | 02/05/2021

Συνέντευξη στην Φανή Γιαννιώτη

Είναι πλέον βέβαιο πως η πανδημία δοκίμασε, και συνεχίζει να δοκιμάζει, τις αντοχές όλων μας. Η καθημερινότητα μας άλλαξε άρδην, αφού ακόμα και μια απλή μετακίνηση στο σούπερ μάρκετ, μετατράπηκε σε δύσκολη ”πίστα”, η οποία απαιτεί ειδική άδεια.

Σ’ όλη αυτή την κατάσταση, η Αστυνομία δέχθηκε μεγάλες πιέσεις, για την ορθή τήρηση των μέτρων αλλά και την αποφυγή συνωστισμού.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας κ. Αστέριος Μαντζιώκας μιλάει στο ilarissa.gr  για το πως διαχειρίστηκε η πανδημία από τους αστυνομικούς της περιοχής μας, για τις σχέσεις μεταξύ πολιτών και Αστυνομίας, αλλά και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει από μια τόσο καίρια θέση.

– Ποιος είναι ο απολογισμός σας όσον αφορά στο έργο της αστυνομίας στην περίοδο που διανύουμε;

Διανύουμε μία περίοδο, κατά την οποία η ασφάλεια της κοινωνίας μας στο σύγχρονο γεωπολιτικό χάρτη δέχεται όλο και πιο σοβαρές απειλές με προκλήσεις τέτοιες που αναγάγουν την ασφάλεια, ως ουσιαστική παράμετρο σταθερότητας και ισορροπίας. Είναι πλέον απολύτως σαφές ότι η εθνική ασφάλεια αφορά την προστασία, τόσο της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους, όσο και της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των πολιτών του. Υπό αυτή την προοπτική, η ασφάλεια του Κράτους και η ασφάλεια του Πολίτη, η «ανθρώπινη ασφάλεια», είναι έννοιες και δράσεις αλληλένδετες και αλληλοϋποστηριζόμενες.
Η Αστυνομία, ως σώμα ασφαλείας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και διαφύλαξη της ειρήνης και της έννομης τάξης και γενικά στην ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας. Τούτο επιτυγχάνεται μέσω της πρόληψης και εξιχνίασης του εγκλήματος, της σύλληψης και προσαγωγής των παρανομούντων ενώπιον της Δικαιοσύνης και γενικά της προστασίας του πολίτη και της περιουσίας του από παράνομες πράξεις. Πέραν της προαγωγής της ασφάλειας, η σημερινή Αστυνομία καλείται όπως παρέχει και κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, επιδεικνύοντας παράλληλα με τις ευθύνες και αρμοδιότητές της και την ανθρωπιστική της φύση.

– Τον τελευταίο χρόνο ο κόσμος “κουράστηκε” από τα μέτρα. Είστε πιο ελαστικοί στη αντιμετώπιση περιστατικών χαλάρωσης;

Η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο περιβάλλον με πολλές και ποικίλες προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα. Με ρόλο ευρύ και με κοινωνία χαρακτηριζόμενη από αυξημένες προσδοκίες εξαιτίας της υφιστάμενης κοινωνικής αλλαγής, επιδιώκει την παροχή υπηρεσίας που να είναι διαφανής και δίκαιη και να εξισορροπεί τα προσωπικά δικαιώματα με την ανάγκη για προστασία της κοινωνίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση του κορωνοϊού δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα Υπηρεσιών του Κράτους μεταξύ των οποίων και της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αντιμετωπίζουν το αναπάντεχο. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις πρωτόγνωρες για τον τόπο μας εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα που συνεχώς ανακοινώνονται από την Κυβέρνηση, γι’ αυτό και καλούμαστε όλοι σε πλήρη συμμόρφωση για να συμβάλουμε το ταχύτερο δυνατό σε θετική κατάληξη.
Από τους αστυνομικούς όλων των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των δραστικών μέτρων που έλαβε η Πολιτεία χάρη της αποφυγής και του περιορισμού διάδοσης του κορωνοϊού.
Επιτρέψτε μου να τονίσω με όση έμφαση μπορώ «πως κανένα μέτρο, όσο αυστηρό και αν είναι, δεν αρκεί για την πρόληψη ή προστασία του συνόλου αν δεν υπάρξει και η ανάληψη ατομικής και συλλογικής ευθύνης, αν δεν επιδειχθεί πειθαρχία στα μέτρα αλλά και αλληλοσεβασμός».
Τώρα, τουλάχιστον για την περιοχή της Θεσσαλίας, αυτό που παρατηρείται είναι ότι η κατάσταση στους δημόσιους χώρους έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Οι πολίτες είναι ενημερωμένοι και εφοδιασμένοι με τα σχετικά έγγραφα που απαιτούνται για τις μετακινήσεις τους. Στις περιπτώσεις που δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για την μετακίνηση των πολιτών βεβαιώνονται πρόστιμα. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι τα πρόστιμα αυτά δεν έχουν τιμωριτικό χαρακτήρα, αλλά προστατευτικό. Σκοπός μας είναι πρώτα απ’ όλα να ενημερωθεί ο πολίτης ότι η συμπεριφορά του αυτή δεν είναι σωστή και να προστατευτεί τόσο ο ίδιος όσο και το γενικό κοινωνικό σύνολο. Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε και να προστατεύσουμε τον κόσμο και όχι να τον τιμωρήσουμε.

– Θεωρείτε ότι η πανδημία του κορονοϊού “διόγκωσε”, ίσως προβλήματα στις σχέσεις των πολιτών με την αστυνομία; Και ποια είναι η θέση σας όσον αφορά περιστατικά που καταγγέλλονται για βία

Συμμορφωμένοι με τα διεθνή πρότυπα, και συγκεκριμένα με τον Κώδικα Δεοντολογίας του Αστυνομικού, οι αστυνομικοί των Υπηρεσιών μας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους λειτουργούν, ρητά χωρίς διακρίσεις και μεροληπτικούς ελέγχους ταυτότητας των πολιτών, εφαρμόζοντας τους νόμους κατά των διακρίσεων, παρέχοντας αστυνόμευση σύμφωνα με τις κατάλληλες οδηγίες, πρωτόκολλα, αλλά και την εκπαίδευση που έχουν λάβει στις Αστυνομικές Σχολές. Προσφεύγουν δε στη χρήση βίας μονάχα στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο, ανάλογο της περίστασης και αποβλέποντας στην ικανοποίηση ενός νόμιμου σκοπού. Πάνω σ’ αυτό θέλω να τονίσω ότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί λογοδοσίας βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα προκειμένου να διαβεβαιώσουν την ταχεία, αμερόληπτη και διεξοδική έρευνα ισχυρισμών σχετικών με την υπερβολική χρήση βίας από τις αστυνομικές αρχές.

– Σταδιακά απελευθερώνονται πολλές δραστηριότητες και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας, ως Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, για την επόμενη μέρα;

Σταθερά προσηλωμένες οι Υπηρεσίες της ΓΕ.Π.Α.Δ. Θεσσαλίας είναι εδώ παρούσες με στόχο τη διαχείριση και εφαρμογή των μέτρων που αποφασίζει η πολιτεία, την προστασία και διαφύλαξη της περιουσίας των πολιτών και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειάς τους, με υψηλό αίσθημα αποστολής, ανθρώπινο δυναμικό πρόθυμο να βρεθεί κοντά στον πολίτη, να μιλήσει μαζί του, να λύσει προβλήματα που μπορεί να έχει, να μετριάσει την ανησυχία του και να ανταποκριθεί απέναντι σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη την Ελληνική Αστυνομία.

– Υπήρξε κάποια στιγμή στην καριέρα σας που δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

Ο Έλληνας αστυνομικός έχει μία βαθιά πίστη ως προς την αποστολή του στην κοινωνία. Είναι παρών για να αντιμετωπίσει το έγκλημα, να αποκαταστήσει την τάξη όταν αυτή διασαλεύεται και να στηρίξει τον συμπολίτη του στις δύσκολες στιγμές της ζωής του, να στηρίξει τα θύματα αλλά και τους συγγενείς τους…..
Στα 37 χρόνια υπηρεσίας μου ένα “mix” υποθέσεων ανθρωποκτονιών και θανατηφόρων ατυχημάτων, γνωστών ή και όχι τόσο γνωστών, που δεν είχαν πάρει δημοσιότητα ή που πήραν και μετά ξεχάστηκαν από την κοινωνία, συχνά ανακαλούνται στη μνήμη μου σαν κινηματογραφικό σκηνικό με επίκεντρο όχι μόνο τα θύματα αλλά και αυτούς που έμειναν πίσω, τους συγγενείς. Είναι υποθέσεις που δεν μπορεί ποτέ του να ξεχάσει ο αστυνομικός.

Πηγή:  ilarissa.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis