Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:44 | 22/07/2015

Δυναμική «αυλαία» ή αποσυμπίεση της έντασης λόγω χρονικής μετάθεσης της ψήφισης των συνταξιοδοτήσεων και του αγροτικού ζητήματος στις 5 Αυγούστου; Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., σχετικά με τις σημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και μάλλον η απάντηση θα δοθεί στο… πεζοδρόμιο! Ο αστυνομικός σχεδιασμός είναι παρόμοιος με εκείνον που εφαρμόστηκε την προηγούμενη Τετάρτη, ο οποίος απέτρεψε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., την προσπάθεια εισβολής στη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών, και τη γενίκευση των επεισοδίων με μεγαλύτερες καταστροφές. Οι μικρές «αλλαγές» που έχουν γίνει σε αυτόν αφορούν την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε χαρακτηρισμένους στόχους περιμετρικά της πόλης, υπό τον φόβο εκδήλωσης επιθέσεων κατά τη διάρκεια επεισοδίων, που μπορεί να λειτουργήσουν ως αντιπερισπασμός. 

            Από χθες εξελίσσονται συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την τελευταία να προγραμματίζεται για σήμερα το πρωί όπου θα κατατεθούν οι τελευταίες εκτιμήσεις και πληροφορίες βάση των οποίων θα τεθεί σε εφαρμογή ο τελικός σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας. Παρότι έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο ηπιότερης εκδήλωσης επιθετικών κινήσεων εξαιτίας της χρονικής μετάθεσης κρίσιμων θεμάτων, στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου δήλωνε χαρακτηριστικά: «αυτό ισχύει για τους λογικούς, αλλά δεν είναι όλοι λογικοί». Στην επικίνδυνη εκδοχή επεισοδίων συνηγορούν και τα καλέσματα αναρχικών ομάδων για απευθείας συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, ενδεχομένως για να αποφύγουν την πιθανότητα «μπλοκαρίσματος» ή προελέγχων και προληπτικών προσαγωγών, που θα τους αποδυναμώσουν.

            «Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Πρέπει να αποφύγουμε την όποια ενδεχόμενη επιδίωξη κάποιων να υπάρξει θύμα, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις από αυτές του 2008. Μη ξεχνάμε ότι τότε υπήρχε μία σχετική οικονομική ευδαιμονία, έστω και επίπλαστη, και είχαμε αυτά που είχαμε. Υπό τις παρούσες κοινωνικές συνθήκες, κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο και καταστροφικό με ακαθόριστες συνέπειες» επισημαίνει υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.. Η ίδια πηγή αναφέρει την προσπάθεια πρωταγωνιστών της νεοτρομοκρατίας να στρατολογήσουν νέα μέλη στις τάξεις τους, όπως είχε γίνει και το 2008, «να δημιουργήσουν μία τεράστια τρομοκρατική ‘λεκάνη’».  

            Και σήμερα οι αστυνομικοί φόβοι σχετίζονται με ενδεχόμενες ακτιβιστικές ή τρομοκρατικές ενέργειες, εισβολές και καταλήψεις κτιρίων, επιθέσεις συμβολικού χαρακτήρα σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, και σε κτίρια, εγκαταστάσεις και διπλωματικές αποστολές. Η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας την περασμένη Τετάρτη επιχείρησε την κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλ. Κουμουνδούρου, η οποία αποφεύχθηκε μετά τη σχετική αξιοποίηση πληροφοριών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που οδήγησε στην προσαγωγή τεσσάρων ατόμων. Μέλη της ίδιας ομάδας, προέβησαν χθες, σε «παρεμβάσεις» στα γραφεία της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας όπου εδρεύει το εργοδοτικό σωματείο Union, και στα γραφεία της εταιρίας Ολυμπία Οδός στο Χαλάνδρι.

            Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενεργοποιηθεί το πληροφοριακό δίκτυο, πολλών ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, οι οποίες βρίσκονται σε εγρήγορση για τυχόν ενδεχόμενο μετεξέλιξης των εξτρεμιστικών-ακτιβιστικών πράξεων σε τρομοκρατικές ενέργειες. Για άλλη μία φορά υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν αφήνουν εκτός των κινδύνων, το φυλακισμένο μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει ξεκινήσει μια «επιστολική» επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και μια εναγώνια προσπάθεια στρατολόγησης νέων μελών για την εκδήλωση μιας μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης, που θα έχει ως στόχο την περαιτέρω κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση. Προς το παρόν αυτές οι εκκλήσεις δεν έχουν βρει ανταπόκριση συμμετοχής σε μία τρομοκρατική ενέργεια, ενώ και 1-2 ασύλληπτα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα «έχουν ‘καεί’, γιατί ξέρουν ότι… ξέρουμε και έχουν αποσυρθεί» σημειώνει υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., συμπληρώνει όμως πως «πρέπει να είμαστε ανήσυχοι και να κοιτάμε τα πάντα. Όποιος πει ότι κοιμάται ήσυχος, κοιμάται βαθιά…».

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis