Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:33 | 11/01/2017

Μετά τη βιαστική εκτίμηση της κυβέρνησης ότι με τη σύλληψη Ρούπα «ξεδοντιάστηκαν» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν «οι ουρές της τρομοκρατίας» ένα αιματηρό χτύπημα στην καρδιά της Αθήνας, την ώρα μάλιστα που τα στοιχεία από το διευθυντήριο της Ηλιούπολης δείχνουν ότι η 48χρονη και η ομάδα της είχαν προχωρήσει σε παρακολουθήσεις ακριβείας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ακόμα και του πρωθυπουργού, ανατρέπει τα δεδομένα και προκαλεί συναγερμό στις αρχές. Είναι τέτοια δε η πίεση των αξιωματικών που ακόμη και προτάσεις για αναβολή των επικείμενων κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων στην τρομοκρατία έπεσαν στο τραπέζι με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά. Γιατί μπορεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να υποβαθμίζουν τις σημειώσεις με τις παρακολουθήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά όταν όμως ο ίδιος ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. μεταβαίνει άρον - άρον στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας για να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Όταν μάλιστα προκύπτει ότι η ομάδα της Ρούπα παρακολουθούσε συνεχώς τους δύο πολιτικούς με τέσσερις συνεργούς της και από την άλλη η κυβέρνηση προσπάθησε πέντε ημέρες να κρύψει και να υποβαθμίσει το γεγονός παρόλο που όφειλε από την πρώτη στιγμή να ενημερώσει τα πολιτικά πρόσωπα.

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής, μετά την επίθεση στο λεωφορείο των ΜΑΤ χθες τα ξημερώματα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ επανεξετάζοντας τα δεδομένα εκφρά
ζουν πλέον φόβους για νέο αιματηρό χτύπημα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εναντίον «εύκολου» στόχου καθώς δεν υπάρχει χρόνος και επιχειρησιακή ικανότητα να οργανώσουν κάτι εξαιρετικά δύσκολο.



Το σημείο έξω από την είσοδο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ όπου εντοπίστηκαν οι κάλυκες

inner

Τα παραπάνω έχουν σημάνει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. που αναπροσαρμόζει τα σχέδια φύλαξης στόχων και ξεκινά επιχειρήσεις εκκαθάρισης στα Εξάρχεια προκειμένου να αναγκάσει τους ένοπλους να λουφάξουν και να κερδίσει χρόνο. Και αυτό γιατί, τις τελευταίες ημέρες αναζητά τη γιάφκα με τα όπλα που εκτιμά ότι διαθέτει ο βραχίονας της Πόλας Ρούπα χωρίς όμως μέχρι στιγμής τα δεκάδες τηλέφωνα που έχει πάρει από πολίτες να έχουν οδηγήσει σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής πιστεύουν ακράδαντα πως ο οπλοφόρος που χτύπησε με τρεις ευθείες βολές την κλούβα κρύβεται σε διαμέρισμα των Εξαρχείων καθώς κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν άκουσε μοτοσικλέτα ή αυτοκίνητο να απομακρύνεται από το σημείο της επίθεσης ενώ ούτε και οι κάμερες κατάφεραν να «συλλάβουν» κάποιο ύποπτο όχημα να κινείται στην ευρύτερη περιοχή πριν και μετά την επίθεση.

 

Σε στενό κλοιό Κυριάκος - Σαμαράς

Αξιωματικός της Αστυνομίας που έχει γνώση των ερευνών, μιλώντας στο protothema.gr αναφέρει πως «Ξεσκονίζουμε τα εκατοντάδες ευρήματα κυρίως από το διαμέρισμα της Πόλας Ρούπα στην Ηλιουπολη. Η ύπαρξη των σημειώσεων για τα επτά πολιτικά πρόσωπα ανάμεσα τους, του Αλέξη Τσίπρα, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αντώνη Σαμαρά, του Γιώργου Παπανδρέου, του Ευάγγελου Βενιζέλου, Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Ρουμελιώτη, δείχνει ότι κάτι ήθελε από αυτούς η Ρούπα και η ομάδα της. Εκτιμάται ότι στην περίπτωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασχολούνταν τέσσερα άτομα, πολλές ώρες για να μάθουν λεπτομέρειες από το καθημερινό του πρόγραμμα και τις κινήσεις του. Δεν θα το έκαναν απλά για να αναφέρουν το όνομα του σε μια προκήρυξη. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποιο επιχειρησιακό πλάνο, δείχνει ότι ενδεχομένως δεν πρόλαβαν να το εκπονήσουν ή ότι βρίσκεται κωδικοποιημένο σε κάποιο μυστικό αρχείο στα δεκάδες στικάκια που κατέσχεσε η Αντιτρομοκρατική από το διαμέρισμα της οδού Ζαΐμη».



Κανένα σήμα για καταδίωξη και έρευνα

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής και της Κρατικής Ασφάλειας, εκτιμούν ότι οι δράστες της χθεσινής επίθεσης ενήργησαν πρόχειρα εκμεταλλευόμενοι το άβατο που τους παρέχουν τα Εξάρχεια. Μια ζώνη την οποία γνωρίζουν καλά καθώς τους παρέχει επιχειρησιακή ευελιξία και φυσικά καταφύγιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά το χτύπημα και ενώ υπήρξε τραυματισμός, κανένας αστυνομικός δεν κυνήγησε τους δράστες αλλά ούτε και από το κέντρο υπήρξε σήμα στην Άμεση Δράση να κινηθεί προς τα Εξάρχεια αν και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου υπήρχαν διαθέσιμες δυνάμεις που θα μπορούσαν άμεσα να μεταβούν στο σημείο και να καταδιώξουν τους δράστες. Ο μαυροφορεμένος ψηλόλιγνος άνδρας με την κουκούλα, αφού σημάδεψε και έριξε με απόλυτη ψυχραιμία εναντίον του στόχου χωρίς να πει το παραμικρό, έβαλε στη συνέχεια το καλάσνικοφ κάτω από το μπουφάν και χάθηκε ανενόχλητος στα στενά της περιοχής. Όπως λένε μάχιμοι αστυνομικοί, η μόνη ομάδα που θα μπορούσε να επιχειρήσει στο άβατο των Εξαρχείων είναι η ομάδα ΔΕΛΤΑ όπως είχε γίνει στο παρελθόν όμως αυτή καταργήθηκε. Πλέον, όπως επισημαίνει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.: «Περιμένουμε την εξέταση στους τρεις κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο, την προκήρυξη που θα στείλουν οι δράστες για να δώσουν το στίγμα τους και θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει να κάνει με τη σύλληψη της Ρούπα και την ταλαιπωρία που πέρασε το εξάχρονο παιδί της. Τότε ίσως βγάλουμε περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά τους».

Ο αντιπρόσωπος στην ΠΟΑΣΥ, Δημήτρης Καραγιαννόπουλος, που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων μιλώντας στο protothema.gr επισημαίνει πως «Ζητάμε από την Πολιτική μας ηγεσία να κινητοποιήσει άμεσα την ηγεσία του Σώματος ώστε να αναθεωρήσει και να επανασχεδιάσει τα μέτρα ασφαλείας των διμοιριών, να καταργήσει την παράνομη φύλαξη σταθερών στόχων από διμοιρίες της ΥΑΤ, -οι διμοιρίες είναι για να αποκαθιστούν την τάξη και όχι για την φύλαξη στόχων-,με πρωταρχικό στόχο την προστασία της ζωής των αστυνομικών των διμοιριών όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες αστυνομίες της Ευρώπης. Επίσης πρέπει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να αναθεωρήσει και να επανασχεδιάσει τα μέτρα ασφαλείας, για σταθερούς στόχους αντικαθιστώντας τις περισσότερες σκοπιές με αποτελεσματικότερες ασφαλέστερες και σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους επιτήρησης και ασφάλειας όπως και από σχεδιασμένες περιοδικές περιπολίες περιπολικών, μηχανών και συμβατικών αυτοκινήτων της Ασφάλεια».

Πηγή: protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis