Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:59 | 21/01/2021

Του Κώστα Αλατζά

H νέα δομή δυνάμεων και η ανανέωση της θητείας των αρχηγών των Επιτελείων θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται η ανανέωση της θητείας των αρχηγών των επιτελείων. Όλοι οι αρχηγοί συμπληρώνουν έναν χρόνο στις θέσεις τους, με εξαίρεση τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Γιώργο Μπλιούμη που συμπληρώνει το δεύτερο χρόνο θητείας του στη θέση του αρχηγού.

Οι κρίσεις των Αρχηγών Επιτελείων

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες θέλουν τους αρχηγούς να παραμένουν για άλλον έναν χρόνο στις θέσεις τους, καθώς αναμένεται να ανανεωθεί για τρίτο χρόνο η θητεία του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως τονίζει ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «όλοι οι αρχηγοί περιβάλλονται από εμπιστοσύνη από την πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ , στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να εγκριθεί το σχέδιο της νέας δομής των δυνάμεων του Στρατεύματος, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν να ανταποκρίνονται με αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Στο σχέδιο της νέας δομής δυνάμεων προβλέπεται η ενίσχυση του ναυστάθμου Κρήτης ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει ικανό αριθμό πλοίων που θα επιχειρούν έγκαιρα ενδεχόμενες προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Με άλλα λόγια το Πολεμικό Ναυτικό, πέραν του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας αποκτά ένα δεύτερο κέντρο διοίκησης του Στόλου του. Τον Ναύσταθμο της Κρήτης, αναμένεται να χρησιμοποιούν ως βάση οι νέες φρεγάτες  πολλαπλών ρόλων που πρόκειται να αποκτήσει το επόμενο χρονικό διάστημα το Πολεμικό Ναυτικό.

Η νέα φιλοσοφία της δομής δυνάμεων του Στρατεύματος επιφέρει αλλαγές στη διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων. Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στο OnAlert, στη νέα δομή προβλέπεται το αυτοδιοίκητο των Ειδικών Δυνάμεων.

Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων αναδιοργανώνεται και μετονομάζεται  σε Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Η νέα Διοίκηση θα υπάγεται απ’ ευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και θα λειτουργεί ως ενιαίο ξεχωριστό σώμα έχοντας στη διάθεσή της όλα τα μέσα και το προσωπικό που απαιτείται. Θα διαθέτει δηλαδή μοίρες αμφίβιων καταδρομών, μονάδες καταδρομών και ελικόπτερα.  

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis