Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:14 | 05/10/2015

Στη σύλληψη ενός Αφγανού, ο οποίος φέρεται να είναι ενταγμένος στο κύκλωμα διακίνησης των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, προχώρησε στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας η ελληνική αστυνομία, ανοίγοντας «παράθυρο», προκειμένου να ξεδιπλώσει το κουβάρι ολόκληρου του μηχανισμού διακίνησης και εκμετάλλευσης του δράματος εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που προέρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής.



Είναι δεδομένο πως μία ομάδα ανθρώπων πλουτίζει από το δράμα των προσφύγων που μετακινούνται κατά χιλιάδες στην ευρωπαϊκή ήπειρο από την εμπόλεμη ζώνη – κυρίως – της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και τη; Αφρικής. Τα «πλοκάμια» του ανθρώπινου δικτύου διακίνησης απλώνονται σε όλο το φάσμα της διαδρομής τους μέχρι τον τελικό προορισμό. Οι διακινητές δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, ενώ μέρος της όλης διαδικασίας είναι και η συνοδεία των «καραβανιών».

Ο Αφγανός διευκόλυνε τη διαμονή και την έξοδο από την Ελλάδα μεταναστών, τους οποίους κρατούσε διά της βίας σε διαμέρισμά του στην περιοχή που συνελήφθη. Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται πέντε συνεργοί του, τέσσερις Αφγανοί υπήκοοι και ένας Αιγύπτιος! Η αστυνομία ξεκίνησε την έρευνα μετά από καταγγελίες Αφγανών, οι οποίοι είχαν αφιχθεί στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες. Στο διαμέρισμά του βρέθηκαν 34 μετανάστες από το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες και 12 ανήλικα παιδιά.

Ο ρόλος του συγκεκριμένου Αφγανού ήταν πιο πολύπλοκος, καθώς, μεταξύ άλλων, αναζητούσε καθημερινά μετανάστες στην Πλατεία Βικτωρίας, με την υπόσχεση παροχής προσωρινού καταλύματος και διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα με τη χρήση κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των συνεργών του και με απειλές και χρήση βίας, απαιτούσε από αυτούς χρήματα για τη διαμονή τους, διαφορετικά δεν τους επέτρεπε να φύγουν.

Τα μέλη της σπείρας προσέφεραν στους μετανάστες κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα, εισιτήρια για ΚΤΕΛ και τουριστικά λεωφορεία, καθώς και υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων εκτός τραπεζικού συστήματος. Στην κατοχή του 34χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: το χρηματικό ποσό των 1.720 ευρώ, δύο τηλεφωνικές συσκευές, ηλεκτρονικές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων και εισιτηρίων ΚΤΕΛ, μία κάρτα ασύλου Γερμανικών Αρχών, αυτοσχέδιες επαγγελματικές κάρτες, με αναγραφή των παρεχόμενων «υπηρεσιών». Παράλληλα, στην τηλεφωνική συσκευή του, βρέθηκε αποθηκευμένο πλήθος φωτογραφιών κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ο 34χρονος Αφγανός, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

 

http://www.protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis