Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:59 | 08/06/2016

Στα χέρια της σουδανικής αστυνομίας πέρασε ο 35χρονος Μεντάνε Γεντέγκο Μερέντ από την Ερυθραία, ο οποίος είχε απασχολήσει τις ιταλικές αρχές καθώς βρισκόταν πίσω από τη μεταφορά χιλιάδων μεταναστών στις ακτές της χώρας.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο Γεντέγκο Μερέντ συνελήφθη και εκδόθηκε στην Ιταλία, την ώρα που σύμφωνα με την εισαγγελία του Παλέρμο ήταν ένας από τους πλέον δραστήριους διακινητές.

Μάλιστα, σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν καταγραφεί και δημοσιεύθηκαν προ μηνών, ο Γεντέγκο Μερέντ υπερηφανευόταν ότι είχε στείλει στην Ιταλία περίπου 8.000 μετανάστες λέγοντας: «Δούλεψα πολύ καλά». 

Ο Μερέντ συνομιλώντας με έναν άνδρα ακούγεται να του ζητάει λεπτομέρειες για μεταφορά χρημάτων από το Ντουμπάι στη Σουηδία, όπου ζούσε με τη γυναίκα και το παιδί τους και είναι καταγεγραμμένος ως πρόσφυγας. 

Ο 35χρονος στη συνέχεια ενημερώνει τον άνδρα ότι στην Ερυθραία απέκτησε κατοικία αξίας 13 εκατ. δίχως να διευκρινίζει το νόμισμα. 

Η αγορά ακινήτου δε φαντάζει δύσκολη για το δουλέμπορο, καθώς ο ίδιος σε άλλη συνομιλία παραδέχεται ότι το 2014 κέρδισε από την παράνομη μεταφορά μεταναστών 170.000 (χωρίς να διευκρινίζει νόμισμα) που σκεφτόταν να καταθέσει σε τράπεζα του Καναδά.

Εξάλλου, για κάθε μετανάστη ζητούσε 4.000 με 5.000 ευρώ ώστε να διευθετήσει τη μεταφορά του από τις χώρες της Βορείου Αφρικής για χώρες της Βορείου Ευρώπης, περνώντας από τη Λιβύη και την Ιταλία. 

Είχε φροντίσει, μάλιστα, να διατηρεί τις κατάλληλες επαφές με τις αστυνομικές αρχές της Λιβύης που του εξασφάλιζαν άνετη διέλευση με χρηματικά ανταλλάγματα. 



Βέβαια, ο δουλέμπορος δε θα μπορούσε να ολοκληρώσει με επιτυχία το… έργο του αν δεν είχε συνεργάτες και στην Ιταλία. Έτσι, σε μία ακόμα τηλεφωνική επικοινωνία ακούγεται να παραδέχεται ότι διατηρεί δίκτυο συνεργατών στην Ιταλία.

Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτει ότι σε κατοικία στην Κατάνια της Σικελίας μπορεί να φιλοξενήσει δεκάδες ανθρώπων που έχουν φτάσει από τις λιβυκές αρχές.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές ο διακινητής τον Ιούλιο του 2014 άφηνε τους μετανάστες να κοιμούνται όρθιοι στο σπίτι που διατηρούσε, ενώ σε αυτό βρίσκονταν ακόμα και 117 άνθρωποι, από τους οποίους έστειλε 40 στην Ρώμη και 11 στο Μιλάνο.

Από την άλλη, η μεγαλύτερη ανησυχία του «στρατηγού» είναι να φτάσουν σώοι οι μετανάστες στις ιταλικές ακτές καθώς από εκεί θα κερδίσει ακόμα περισσότερα χρήματα μια και το ταξίδι τους θα συνεχίσει στην ιταλική πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις.

Εντούτοις, ο θάνατος των μεταναστών δεν τον συγκλονίζει, καθώς όπως υποστηρίζει δεν ευθύνεται για το υπεράριθμο των πλοιαρίων αλλά οι ίδιοι οι μετανάστες που «θέλουν να φύγουν». Άλλωστε, όπως παραδέχεται «εμείς κάνουμε μία παράνομη δουλειά, δεν είμαστε κυβέρνηση για να τους βοηθήσουμε και να τους ακούσουμε». Όταν, μάλιστα, δεν έχει νεότερα για την άφιξη των μεταναστών λέει ψυχρά «μάλλον πέθαναν».

 

 

www.protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis