Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:56 | 29/06/2015

«Θα επιβιώσουμε.. Ο ήλιος θα ανατέλλει από την Ανατολή, θα έχουμε οξυγόνο. Θα ζήσουμε κανονικά. Με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τους εκβιασμούς» Αυτό σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, για το νέο «ΟΧΙ» των εταίρων στο ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος.

«Το ίδιο είπα και στην κα Μέρκελ και στον κ.Ολάντ. Θα επιβιώσουμε και χωρίς πρόγραμμα. Η Δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο είναι κυρίαρχη αξία, υπήρχε πολύ πριν την Ευρώπη και δεν θα την ενταφιάσουμε εξαιτίας τους» τόνισε ο κ.Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι όποια απόφαση και να προκύψει από το δημοψήφισμα θα γίνει δεκτή και θα εφαρμοστεί .
 
Ο κ.Τσίπρας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν μεγάλα και σοβαρά διλλήματα, επιρρίπτοντας ευθύνες στους εταίρους για τις κλειστές τράπεζες στην Ελλάδα.
 
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι οι δανειστές κατέθεσαν τελεσίγραφο στην Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος εκτίμησε πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ακόμη και στην περίπτωση που ο λαός πει «ΟΧΙ» στις προτάσεις των Θεσμών.
 
Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, η ελληνική κυβέρνηση έκανε τους πέντε τελευταίους μήνες ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να υπάρχει βιώσιμη λύση, αλλά αυτό τελικά δεν επετεύχθη .
 
«Δεν θέλουμε η χώρα να φύγει από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά θέλουμε λύση που να μας βγάζει από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και των δανείων. Διεκδικήσαμε προσαρμογή που αντέχουμε» πρόσθεσε.
 
Ο κ.Τσίπρας επανάλαβε ότι η πρόταση των Θεσμών δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, ενώ εκτίμησε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το «ΟΧΙ» που θα πουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι διαπραγματευτικές μας ικανότητες την επόμενη μέρα.
 
«Στόχος των εταίρων ήταν να υιοθετήσουμε τις δικές τους θέσεις και όχι να γεφυρωθούν οι διαφορές μας» κατήγγειλε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την στάση των εταίρων.
 
«Διεκδικούμε τη ρύθμιση του χρέους και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα», συμπλήρωσε και, αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία των κ. Γιούνκερ και της κ. Μέρκελ, τόνισε ότι δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. «Ίσως να εξέλαβαν ως αδυναμία την προσπάθειά μας να υπάρξει λύση» συμπλήρωσε
 
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός Grexit,  ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το σχέδιο της Ευρώπης δεν περιλαμβάνει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά οι εταίροι θέλουν να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και να σβήσουν την ελπίδα για τον τερματισμό της αποτυχημένης λιτότητας.
 
«Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ και δεν θα το κάνουν. Δεν θα το κάνουν, γιατί το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο. Το κόστος της χρεοκοπίας μιας χώρας που μόνο στην ΕΚΤ έχει άνοιγμα πάνω από 120 δις ευρώ, είναι τεράστιο. Δεν θα συμβεί αυτό. Αυτή είναι η εκτίμηση μου! Δεν είναι το σχέδιο το να μας βγάλουν από το ευρώ, αλλά να τελειώσουν με την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει διαφορετική πολιτική στην Ευρώπη. Θέλουν να αποκλείσουν οποιονδήποτε εναλλακτικό δρόμο στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.
 
«Τα τελεσίγραφα ενίοτε επιστρέφονται, και αυτό γίνεται με μεγαλύτερη δύναμη όταν τα στέλνει πίσω ένας ολόκληρος λαός», πρόσθεσε.
 
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον λαό να απορρίψει την πρόταση των δανειστών, η οποία, όπως εξήγησε, δεν αποτελεί λύση.
 
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, πάλεψε για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά δεν τα κατάφερε.
 

«Αν είχα πετύχει στην διαπραγμάτευση, θα είχαμε συμφωνία. Πάλεψα να το πετύχω και είναι αδιαμφισβήτητο. Το γεγονός ότι κάναμε ο,τι μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια δίκαιη, αμοιβαία επωφελή συμφωνία και κάναμε παραχωρήσεις, είναι αδιαμφισβήτητο! Φτάσαμε την Δευτέρα να δώσουμε μια πρόταση που χαρακτηρίστηκε απ΄όλους μας ως μια πολύ καλή είδηση. Μόλις δώσαμε αυτό ζήτησαν ακόμα παραπάνω. Και μόλις δώσαμε κάτι ακόμα παραπάνω, ζήτησαν και κάτι ακόμα παραπάνω!» είπε χαρακτηριστικά.

http://www.star.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis