Συνεργάτης Παπακωνσταντίνου «δείχνει» το γραφείο Βενιζέλου για την νόθευση της λίστας Λαγκάρντ

ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ: ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ
Συνεργάτης Παπακωνσταντίνου «δείχνει» το γραφείο Βενιζέλου για την νόθευση της λίστας Λαγκάρντ

Τι κατέθεσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλαος Αλιβιζάτος για την παραγραφή των αδικημάτων - Νικηφόρος Διαμαντούρος: «Δεν παίζει παιχνίδια. Εχει έντονο αίσθημα ευθύνης» -  Η συνεργάτιδα του τέως υπ. Οικονομικών Σοφία Ρίτσου υποστηρίζει ότι δεν ήταν δικός της ο κωδικός «Σοφία» από τον οποίο έγινε η επεξεργασία στο «στικάκι», αλλά της γραμματέως του Ευάγγελου Βενιζέλου Σοφίας Μπέλπα

Το μπαλάκι για τη νόθευση της επίμαχης λίστας έμμεσα πλην σαφώς η μάρτυς Σοφία Ρίτσου το πέταξε στην γραμματέα του Ευάγγελου Βενιζέλου Σοφία Μπέλπα.

Ειδικότερα, η δέυτερη μάρτυς που κατέθεσε, η κυρία Σοφία Ρίτσοτ, εξειδικευμένη σε θέματα ληξιπρόθεσμων οφειλών, ήταν στο γραφείο του τότε γενικού γραμματέα του υπ. Οικονομικών Πλασκωβίτη, αλλά εργαζόταν και ως επιτελικό στέλεχος του κυρίου Παπακωνσταντίνου σε θέματα που είχε ειδικευθεί. Μάλιστα, είχε διατελέσει και συνεργάτης τους τέως υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Την γνώση της για την λίστα που στάλθηκε από τη Γαλλία, την είχε το 2012 από ακούσματα, όπως κατέθεσε, ενώ προσέθεσε ότι στο υπουργείο δεν γινόταν λόγος για την επίμαχη λίστα. 

Ακόμη, η απάντηση σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου εάν συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον κύριο Παπαπκωνσταντίνου για την αξιοποίηση του περιεχομένου του επίμαχου cd, ήταν αρνητική. 

Η μάρτυς, κατόπιν σχετικής ερώτησης του Εισαγγελέως ανέφερε ότι πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι την 1/10/2012, κάποιος«μπήκε» στο γνωστό στικάκι με τον κωδικό «Σοφία». Η κυρία Ρίτσου ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν ο δικός της κωδικός, καθώς ο κωδικός που χρησιμοποιούσε ήταν το επώνυμό της. 

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, η «Σοφία» είναι γραμματέας του κυρίου Βενιζέλου. 

Το δικαστήριο αποφάσισε να κλητεύσει την κυρία Μπέλπα να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα.
 

Νικόλαος Αλιβιζάτος: Δεν είχε σχέσεις με τις εξαδέλφες του, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Αλιβιζάτος ήταν ο τρίτος μάρτυρας της σημερινής συνεδρίασης του Ειδικού Δικαστηρίου και αναφέρθηκε στις σχέσεις του τέως τυπουργού με τις εξαδέλφες του, αλλά και στο νομικό ζήτημα της παραγραφής.
Ο καθηγητής είπε ότι οι σχέσεις του πρώην υπ. Οικονομικών με τις εξαδέλφες του ήταν «αδιάφορες» και «οι συναντήσεις τους ήταν μια φορά το χρόνο, βρισκόντουσαν στις βαπτίσεις». 

Σε ερώτηση της εισαγγελέως από πού γνωρίζει τις σχέσεις με τις εξαδέλφες του υπουργού,  ο μάρτυς απάντησε ότι η πηγή πληροφόρησης είναι ο αείμνηστος Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, θείος του τέως υπ. Οικονομικών.

Σε παρατήρηση του αναπληρωτή εισαγγελέα Γεώργιου Μπομπόλη επισημάνθηκε ότι ο υπουργός με τις εξαδέλφες του γειτονεύουν στη Σκόπελο. 

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του τέως υπ. Οικονομικών είπε ότι πήρε πολλά ρίσκα την περίοδο της υπουργίας του και δεν θα ρισκάριζε για το συγκεκριμένο γεγονός (της αφαίρεσης των ονομάτων) τίποτα. 

Ακόμα ο κύριος Αλιβιζάτος ανέφερε ότι έχει επέλθει παραγραφή των αδικημάτων.
 

Διαμαντούρος: Δεν παίζει παιχνίδια, έχει έντονο αίσθημα ευθύνης

Τελευταίος μάρτυρας κατέθεσε ο κύριος Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εντιμότητα και το ήθος του τέως υπουργού Οικονομικών, τα οποία τον έχουν ακολουθήσει σε όλη του τη ζωή και τόνισε χαρακτηριστικά ότι αδύνατον να έχει διαπράξει αυτά που του αποδίδονται.

Σε ερώτηση του προέδρου για το αν έχει κάνει συνομιλίες με τον κατηγορούμενο για αυτά που του αποδίδονται ο κ. Διαμαντούρος είπε ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών δεν αποδέχεται τις κατηγορίες.

Σε ερώτηση της εσαγγελέως της έδρας ότι ο κατηγορούμενος ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του τη λίστα και έκανε τα πάντα για να την πάρει, αλλά την κρατά έξι μήνες και δεν την παραδίδει στον επόμενο υπουργό πώς το σχολιάζει ο μάρτυρας, απάντησε «δεν γνωρίζω τι έκανε και δεν έκανε. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Δεν ξέρω, δεν απαντώ». Πάντως, πρόσθεσε «δεν παίζει παιχνίδια. Εχει έντονο αίσθημα ευθύνης».

Πηγή:protothema.gr