Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:54 | 24/11/2020

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πειραιά, προχωρούν σε δύο σημαντικές δράσεις αναβάθμισης της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πρώτη δράση αφορά στην προγραμαμτική συμφωνία συνεργασίας για την ίδρυση της επώνυμης έδρας «Έδρα ΓΕΕΘΑ στην υψηλή στρατηγική Θεμιστοκλής» με το τμήμα διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών του πανεπιστημίου.

Η δεύτερη αφορά στην προγραμματική συμφωνία συνεργασίας του τμήματος διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών του πανεπιστημίου Πειραιά και του ΓΕΕΘΑ ώστε να καταστεί εφικτή η συνεργασία τους στον τομέα των διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών. Ειδικότερα, δε, ώστε να καταστεί εφικτή η συνεργασία στους υποτομείς στρατηγικής της αμυντικής πολιτικής, της πολιτικής πληροφοριών και της κυβερνοασφάλειας.

Οι παραπάνω δράσεις έχουν σκοπό τη δημιουργία πλαισίου συνεργασίας σε επιστημονικές θεματικές ενότητες όπως υψηλή στρατηγική, θεωρία στρατηγικής, διεθνής ασφάλεια - ασύμμετρες απειλές - τρομοκρατία, γεωπολιτική, γεωοικονομία, ενεργειακή ασφάλεια, ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, ελληνική αμυντική στρατηγική, διεθνής πολιτική οικονομία - οικονομικά της άμυνας, ναυτική στρατηγική, αεροπορική στρατηγική, χερσαία στρατηγική, πυρηνική στρατηγική, στρατηγική μικρών κρατών, πληροφόρηση (Intelligence), κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity), διαχείριση κρίσεων, στρατηγική επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος και Μέση Ανατολή.

Τα οφέλη της συνεργασίας είναι πολλαπλά, καθώς εστιάζουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των στρατηγικών σπουδών, με την αλληλεπίδραση σε ζητήματα στρατηγικής μεταξύ του ακαδημαϊκού προσωπικού και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως έγινε γνωστό, με βάση τις παραπάνω συμφωνίες, θα υλοποιηθούν συγκεκριμένες ερευνητικές και επιστημονικές δραστηριότητες σε συνεργασία του πανεπιστημίου Πειραιά με το ΓΕΕΘΑ και τις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η διεξαγωγή διαλέξεων, σεμιναρίων, συνεδρίων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, η ανάληψη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και η έκδοση μελετών και βιβλίων.

Μάλιστα, το παραγόμενο επιστημονικό προϊόν θα δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες του ΓΕΕΘΑ, και του πανεπιστημίου Πειραιά ενώ προβλέπεται η θέσπιση ειδικών ομάδων και επιτροπών για την ενδελεχή μελέτη θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά στον τομέα των μεταπτυχιακών σπουδών, χορηγείται από το τμήμα διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών του πανεπιστημίου Πειραιά, έκπτωση στα στελέχη του ΓΕΕΘΑ για το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στις «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές (MSc in International and European Studies)».

Η διάρκεια της προγραμματικής συμφωνίας για την ίδρυση της «Έδρας ΓΕΕΘΑ στην υψηλή στρατηγική Θεμιστοκλής» είναι πενταετής από την ημέρα της υπογραφής της και μπορεί να ανανεωθεί για πέντε ακόμη έτη, ενώ οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι για την λειτουργία της θα προέλθουν από ιδιωτικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, χωρίς καμία επιβάρυνση του ΓΕΕΘΑ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis