Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:14 | 05/04/2019

Τη Χώρα μας επισκέφθηκε, τέλη Μαρτίου, κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη των Βασανιστηρίων και Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία Επιτροπή μεταξύ άλλων θα επισκεπτόταν και κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών.

Για το λόγο αυτό το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. απέστειλε προς όλες της υφιστάμενες υπηρεσίες, σχετική διαταγή προκειμένου γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε οι χώροι των κρατητηρίων να είναι καθ’ όλα έτοιμοι κατά την επίσκεψη της εν λόγω Επιτροπής και ειδικότερα:

[custom:google-ads]

  • Καθαριότητα και ευπρεπισμό των χώρων κράτησης.

  • Απολύμανση των χώρων (ιδιαίτερα των τουαλετών και των κλινοστρωμνών), σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και κανόνες υγιεινής του Υγειονομικού Κανονισμού.

  • Ατομική υγιεινή και καθαριότητα των κρατουμένων.

  • Υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες Υγείας.

  • Επαρκή αερισμό των κρατητηρίων.

  • Επαρκή παροχή σίτισης.

  • Υγειονομικό έλεγχο των χώρων κράτησης από την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία.

Και μεταξύ άλλων διατάσσει την πιστή εφαρμογή – τήρηση των διατάξεων του Π.Δ.45/2008 (το οποίο Π.Δ. έως και σήμερα είναι ανενεργό και εφαρμόζεται από την Φυσική Ηγεσία μόνο στα χαρτιά, εννοείται για αποποίηση ευθυνών)

Και κάπου εδώ διερωτόμαστε…

Πώς ακριβώς θα υλοποιηθούν τα παραπάνω και από ποιους;

Όλα αυτά για τα οποία διατασσόμαστε, αφορούν κυρίως την καθαριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Τόσο η Πολιτική Ηγεσία όσο και η Φυσική Ηγεσία, δεν γνωρίζουν ότι οι Αστυνομικές Υπηρεσίες δεν έχουν συμβάσεις με συνεργεία καθαριότητας και ότι οι περισσότερες απ’ αυτές δεν έχουν γίνει ακόμα χωματερές, εξαιτίας του φιλότιμου κάποιων Συναδέλφων.

Διαχρονικά οι αρμόδιοι Υπουργοί γνωρίζουν γι’ αυτά τα πρωτίστης σημασίας προβλήματα, πλην όμως η κατάσταση παραμένει πάντα η ίδια. Είναι γνωστό ότι κάποιοι πολιτικοί από διάφορα κόμματα πριν οριστούν σε κυβερνητικές – υπουργικές θέσεις θίγουν μεταξύ άλλων και αυτά, και μετά τον ορισμό τους παραμένουν αδρανείς. Έχουμε πια αντίληψη ότι αν και γνωρίζουν τα μεγάλα προβλήματά μας, ανεξάρτητα από το ποια είναι η Κυβέρνηση κάθε φορά, μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα σ’ εμάς.

Μήπως επειδή είμαστε για αυτούς αναλώσιμοι;

Δεν αξίζουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας;

Ως πότε θα εργαζόμαστε σε κτίρια κακοσυντηρημένα, μισογκρεμισμένα, χωρίς υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε βρώμικα και κακοσυντηρημένα περιπολικά – μοτοσικλέτες και λεωφορεία, μέσα στη δυσωδία, την ακαθαρσία, με κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, σε συνθήκες γαλέρας; Αλήθεια τα γραφεία των Υπουργών και Υφυπουργών είναι σε παρόμοια κατάσταση;

Συνάδελφε, φτάνει πια… Δεν πρέπει να ανέχεσαι πλέον αυτή τη κατάσταση. Είναι καιρός να διεκδικήσεις μαζί μας τα δίκαια αιτήματά σου, όσο και εάν έχεις πικραθεί από τους δήθεν ανεξάρτητους συνδικαλιστές, οι οποίοι απαρτίζουν τις Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Συνδικαλιστικές μας Ενώσεις, και το μόνο που κατάφεραν με το πέρασμα των χρόνων, είναι να απαξιώσεις τον Συνδικαλισμό. Πολλοί από αυτούς τους «ανεξάρτητους» συνδικαλιστές, ενήργησαν ανάλογα με τις κομματικές σκοπιμότητες που υπηρετούσαν. Τί και εάν πολλοί απ’ αυτούς έλεγαν προ κρίσης, ότι εμάς δεν θα μας πειράξουν, μιας και είμαστε «το μαστίγιο των Κυβερνήσεων», για την επιβολή των μέτρων τους.

Πόσα χρόνια ακούμε από αυτούς τους δήθεν «ανεξάρτητους βολεψάκηδες», ότι το επάγγελμά μας πρέπει να αναγνωριστεί ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό; Πόσα χρόνια ακούμε για απεργία στα Σώματα Ασφαλείας; Πόσα χρόνια ακούμε ότι ο Αστυνομικός δεν έχει δουλειά στα γήπεδα, δηλαδή στις επιχειρήσεις κάποιων; Απόδειξη, εξ άλλου, για το πόσο ανεξάρτητοι είναι, αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί απ’ αυτούς μετά το τέλος του εργασιακού τους βίου, στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων που υπηρέτησαν ή τα Γραφεία Βουλευτών και κομματαρχών.

Και κάπου εδώ σου λέμε: «Δεν πρέπει μαζί με τα ξερά και καίγονται και τα χλωρά».

Μην περιμένεις να λυθούν τα προβλήματα μας από αυτούς, από μόνα τους ή από μεμονωμένες κινήσεις κάποιων. Πρέπει να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε μαζικά.

Με την αδράνεια και τον εφησυχασμό, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να έρθουν ακόμα χειρότερες ημέρες.

Διεκδίκησε μαζί μας, καλύτερες και με αξιοπρέπεια συνθήκες εργασίας.

Ως Πρωτοβουλία Αστυνομικών απαιτούμε:

Παράλληλα με το Π.Δ.45/2008 «Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας», να εφαρμοστούν στην ΕΛ.ΑΣ. και ο Ν.1568/1986 «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων» και το Π.Δ.16/1996«Ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας και υγείας στου χώρους εργασίας».

Να αναγνωριστεί επιτέλους το επάγγελμά μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό και όχι μόνο στα λόγια.

Άμεσα να επιλυθούν τα προβλήματα καθαριότητας των Υπηρεσιών (εννοείται και τα κρατητήρια), ώστε να μην χρειάζεται να έρχονται Επιτροπές από την Ευρώπη για να μας ζητάνε τα αυτονόητα, ποιος δεν θέλει το εργασιακό του περιβάλλον καθαρό; Ποιος θέλει να βλέπει κρατούμενους, μέσα σε βρώμικα κελιά, χωρίς επαρκή φωτισμό και αερισμό, κρατητήρια που έχουν να απολυμανθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα; Περιπολικά που δεν έχουν απολυμανθεί ποτέ;

Πρέπει πλέον η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία εκτός από τις δικές μας υποχρεώσεις, να ξεκινήσουν να βλέπουν και τις δικές τους απέναντι σε μας, και Συνάδελφε να γνωρίζεις, εάν δεν αντιδράσεις δεν πρόκειται ποτέ να τις δουν.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

protast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis