Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:09 | 19/05/2016

Του Αστυνομικού Διευθυντή Ιωάννη Κατσιαμάκα

Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ)

Ως Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας και έχοντας μια συνδικαλιστική υπερεικοσαετή συνδικαλιστική δράση με κοινούς αγώνες με όλες τις Ομοσπονδίες και Ενώσεις των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών και προβληματιζόμενος αρκετά σήμερα για τα συνδικαλιστικά δρώμενα στο χώρο μας, ιδίως σε μια εποχή που έχουν όλα καταρρεύσει και το μεγάλο ζητούμενο είναι η «επανεκκίνηση» σε στέρεες βάσεις, θα ήθελα να διατυπώσω τις σκέψεις μου για τη δική μας συνδικαλιστική πορεία στο μέλλον.

Στο χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας, ως γνωστόν, λειτουργούν έξι συνολικά συνδικαλιστικοί φορείς που καλύπτουν το σύνολο των ενστόλων. Οι φορείς έχουν την αυτονομία στη χάραξη της πολιτικής που ακολουθούν για την επίτευξη των στόχων τους, ωστόσο, τα κοινά προβλήματα μας ωθούν τις περισσότερες φορές στην αναζήτηση κοινών δράσεων με αποτέλεσμα να έχει παγιωθεί μια αγαστή συνεργασία, ένα ενιαίο μέτωπο, θα έλεγα απέναντι σε κάθε κυβερνητικό μέτρο ή απόφαση που θίγει τα συμφέροντά μας.

Οι δράσεις αυτές καθορίζονται μέσω διαβουλεύσεων και κοινών συνεδριάσεων όλων των Προέδρων των Δευτεροβαθμίων συνδικαλιστικών μας φορέων, που συνιστά μια επιτροπή αγώνα ή ένα άτυπο συντονιστικό όργανο όπως το ονομάζουμε κατά καιρούς. Παρά το γεγονός ότι ο συνδικαλιστικός νόμος που ρυθμίζει τη συνδικαλιστική λειτουργία στην Ελληνική Αστυνομία προβλέπει από το 1994 την ίδρυση και τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής έκφρασης, εντούτοις ποτέ μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτή η συνεύρεσή μας σε οργανωτικό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για την οργανωτική συγκρότηση ενός τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου στο οποίο θα εντάσσονται και οι Ομοσπονδίες των συναδέλφων μας από το Λιμενικό Σώμα και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Για την ιστορία να αναφέρω ότι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την ίδρυση Συνομοσπονδίας όλων των ενστόλων, έγινε το 2003 όταν συναντήθηκαν αποκλειστικά για το σκοπό αυτό στη Δράμα, οι πρόεδροι της ΠΟΑΣΥ Δημήτρης Κυριαζίδης, της ΠΟΑΞΙΑ Γιώργος Καμαρινόπουλος, της ΠΟΕΠΛΣ Τάσος Μαυρόπουλος και της ΠΟΕΥΠΣ Γιώργος Πήλιουρας.

Μάλιστα, στην ιστορική εκείνη συνάντηση εγκρίθηκε και μια «διακήρυξη» - ας μου επιτραπεί η έκφραση- που έλεγε τα εξής:

«Εμείς οι εκπρόσωποι των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών οργανώσεων της χώρας, πραγματοποιήσαμε την 1η Περιφερειακή συνδιάσκεψη την 23 και 24 -5-2003 στην πόλη της Δράμας, όπου κοινά και ΟΜΟΦΩΝΑ καταλήξαμε μεταξύ των άλλων στη δρομολόγηση σημαντικών για τους εργαζόμενους στο χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας, δράσεων και ενεργειών.


Συγκεκριμένα:

α) Συμφωνήθηκε η ίδρυση τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, με έδρα την Αθήνα και σκοπό την εξύψωση του ηθικού και υλικού επιπέδου των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας της χώρας.

Στην ιστορική αυτή απόφαση καταλήξαμε ΟΜΟΦΩΝΑ όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων και οικείων κλάδων διότι διαπιστώσαμε ότι πρέπει να στοιχίσουμε τα βήματά μας με αυτά των συναδέλφων μας των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών συνδικάτων, ώστε να ενοποιηθεί η συνδικαλιστική μας δράση στο επίπεδο των κοινών εκπροσωπήσεων και προβλημάτων.

Οι συνθήκες άλλωστε στην εποχή της ύστερης παγκοσμιοποίησης που διανύουμε, με τα κοινά προβλήματα των κοινωνιών, κυρίως των Ευρωπαϊκών (οργανωμένο έγκλημα, λαθρομετανάστευση, φυσικές και οικολογικές καταστροφές κ.λπ.), ενοποιούν το πεδίο δράσης μας και καθιστούν το έννομο αγαθό της ασφάλειας, που όλοι με την ιδιότητά του ο καθένας υπηρετούμε, πρωταρχικό διακύβευμα.

Ιδιαίτερα στο γεωγραφικό χώρο της πατρίδας μας, ενόψει και των συντελούμενων γεωστρατηγικών μεταβολών και ανακατατάξεων,  η καθημερινή μας παρουσία δίδει τον τόνο ύπαρξης της οργανωμένης δημοκρατικής κοινωνίας και την απόφασή της να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στο νέο αιώνα που ήδη διανύουμε.

Η απόφασή μας αυτή συνδέεται ασφαλώς και με τη συνειδητοποίηση των θεσμικών, εργασιακών, εκπαιδευτικών, οικονομικών και οργανωτικών ελλειμμάτων, στρεβλώσεων και διαφορών μεταξύ των επιμέρους κλάδων μας και της αδήριτης ανάγκης ενιαίας αντιμετώπισης και ρύθμισης των κοινών προβλημάτων και της αναβάθμισης και εξίσωσής μας με τους άλλους κλάδους της Δημόσιας Διοίκησης».

Αντιλαμβανόμαστε όλοι, 13 χρόνια μετά, πόσο επίκαιρα εξακολουθούν να είναι όλα αυτά και σήμερα και κυρίως πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη η δική μας για την δρομολόγηση της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην ίδρυση και λειτουργία του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού μας φορέα.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, είναι παρήγορο το γεγονός ότι τόσο η βάση όσο και η κορυφή του συνδικαλιστικού μας κινήματος έχει ανανεωθεί ριζικά αφήνοντας πίσω της τις αιτίες που δεν επέτρεπαν στο παρελθόν να γίνει πράξη αυτή η διακηρυγμένη βούληση σε επίπεδο κορυφής. Φέτος παρατηρούμε ότι συντελείται και πάλι μια κάποια πρόοδος. Θεωρώ ότι είναι στα συν του συνδικαλιστικού μας κινήματος και το γεγονός ότι στις 22 Ιανουαρίου 2016, για πρώτη φορά, το συντονιστικό όργανο προχώρησε στη σύγκληση όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των έξι Ομοσπονδιών σε κοινή συνεδρίαση, όπου συζητήθηκαν οι μορφές αγώνα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων των Μνημονίων και της νέας ασφαλιστικής λαίλαπας.

Επίσης, θέλω να σημειώσω ότι ως Επιτροπή Αγώνα των Ομοσπονδιών, έχουμε καθορίσει ένα μίνιμουν πλαίσιο λειτουργίας, βάσει του οποίου οικοδομούμε τη συνεργασία μας και το οποίο πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει το «σκαλοπάτι» για το επόμενο ιστορικό βήμα, την σύνταξη του Καταστατικού ίδρυσης και λειτουργίας της Συνομοσπονδίας στο χώρο μας.

Για να πάρει ωστόσο σάρκα και οστά αυτό το εγχείρημα, θα πρέπει να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή συμφωνία σε μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως είναι η αμοιβαία αποδοχή της δυναμικής όλων των Ομοσπονδιών χωρίς, μικρομεγαλισμούς ή ηγεμονισμούς και ισότιμη μεταχείριση και διασφάλιση των θέσεων και των απόψεων που εκπροσωπεί κάθε μέλος στο νέο αυτό οργανωτικό σχήμα. Αυτοσκοπός δεν πρέπει να είναι η ηγεμόνευση του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά η γνήσια συνδικαλιστική έκφραση, η συμπόρευση και η ενδυνάμωση της συνδικαλιστικής δράσης.

Γι’ αυτό, πριν από οποιαδήποτε τυπική αποτύπωση του εγχειρήματος, απαιτείται ένας ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος που θα θέτει τα θεμέλια της λειτουργίας του τριτοβάθμιου αυτού οργάνου προκειμένου αυτό να δομηθεί σωστά και να μην διαλυθεί στο πρώτο φύσημα του ανέμου.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis