Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:17 | 09/01/2020

Νέες προκηρύξεις για την πρόσληψη συνοριοφυλάκων προετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 

Το workenter.gr ανοίγει το φάκελο "συνοριοφύλακες" με μια αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.

Διαβάστε τις λεπτομέρειες για τις νέες προκηρύξεις συνοριοφυλάκων που έρχονται, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα τη διαδικασία πρόσληψης, τα προσόντα, τον βασικό μισθό αλλά και τις νέες περιοχές που αναμένονται να ενισχυθούν.

 

Η συνέντευξη με τον κ. Παναγιώτη Χαρέλα, πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, έχει ως εξής:

Ερ. Μετά την προκήρυξη των 400 μονίμων συνοριοφυλάκων, ποιες άλλες θα ακολουθήσουν ; Ισχύει ότι θα εκδοθούν διαδοχικές προκηρύξεις για 800 και πλέον προσλήψεις συνοριοφυλάκων;

Απ. Τις προσεχείς ημέρες αναμένουμε την έκδοση της προκήρυξης των 400 νέων συνοριοφυλάκων που θα υπηρετήσουν μόνιμα στο νομό Έβρου και θα ενταχθούν πολύ γρήγορα στις συνοριακές δυνάμεις που επιχειρούν στην εκεί περιοχή. Αποτέλεσε για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων κύρια διεκδίκηση τα τελευταία χρόνια η ενίσχυση του Έβρου με νέους συνοριοφύλακες και σήμερα πλέον χαμογελάμε καθώς έχουν πλέον ληφθεί αποφάσεις από την πολιτεία που έμπρακτα θα ενισχύσουν τη συνοριακή φύλαξη για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια. Στην κατεύθυνση αυτή η πρόσληψη των 400 αποτελεί το πρώτο δείγμα ενίσχυσης της προσπάθειας μας στην περιοχή του Έβρου από την Πολιτεία. Το καθεστώς των 400 νέων συνοριοφυλάκων στον Έβρο θα είναι το ίδιο που διέπει όλα αυτά τα χρόνια τους συνοριοφύλακες. Οι δαπάνες αυτών θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό δηλαδή θα γίνουν με δαπάνες της χώρας μας, τουλάχιστον από όσο γνωρίζουμε. Ήδη με το ΠΔ 110/2019 από 31/12/2019 έχουν αυξηθεί οι οργανικές θέσεις των συνοριακών φυλάκων κατά 400.

Ερ. Θα υπάρξουν και προσλήψεις συνοριοφυλάκων στα νησιά;

Απ. Ναι βρισκόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Οι εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν ότι θα ακολουθήσει άμεσα η ενίσχυση της νησιωτικής χώρας με νέους συνοριοφύλακες στα νησιά όπου ήδη σήμερα υπάρχουν αυξημένες μεταναστευτικές ροές . Οι προσλήψεις των νέων 800 συνοριοφυλάκων για τα νησιά θα χρηματοδοτηθούν από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και για αυτό το λόγο θεσπίστηκε ήδη νέα κατηγορία συνοριοφυλάκων όπου η σύμβαση εργασίας θα ανανεώνεται ετησίως. Η σχέση εργασίας δηλαδή θα είναι διαφορετική λόγω διαφορετικής χρηματοδότησης. Το λέμε συνεχώς αυτό , καθώς ήδη συγχέονται οι νέες προσλήψεις των 400 και των 800. Ήδη συστήθηκε με νόμο τον περασμένο Δεκέμβριο και η κατηγορία προσωπικού στην ΕΛ.ΑΣ. « συνοριοφύλακες ορισμένου χρόνου» προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις νέες προσλήψεις.

Ερ. Θα υπάρξουν προσλήψεις στην ηπειρωτική χώρα;

Απ. Εκτιμώ πως ναι . Οι εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργείου για την συγκρότηση και νέων δομών στη ηπειρωτική χώρα που αφορά τη διαχείριση μετανάστευσης σε συνδυασμό με τις τεράστιες ανάγκες της συνοριακής φύλαξης στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα (το 2002 οι τελευταίες προσλήψεις συνοριακών φυλάκων ) είναι βέβαιο πως θα οδηγήσουν το Υπουργείο μας σε περαιτέρω ενίσχυση συνοριακών φυλάκων πέραν των 400 και 800. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως από το σύνολο των 4.500 συνοριοφυλάκων που προσλήφθηκαν την τριετία 1999 -2002 σήμερα στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Διαχείρισης Μετανάστευσης υπηρετούν σχεδόν οι μισοί με τις ανάγκες πλέον λόγω μεταναστευτικού να έχουν πολλαπλασιαστεί από τις αρχές του 2000. Επομένως θα αναμένουμε και άλλες νέες προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός σχεδιασμού αντιμετώπισης του μεταναστευτικού που έχει ήδη εξαγγελθεί και απαιτεί νέο προσωπικό συνοριακών φυλάκων. Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων ήδη επεξεργαζόμαστε και θα προτείνουμε πλαίσιο ενίσχυσης και άλλων περιοχών της ηπειρωτικής χώρας με νέους συνοριοφύλακες που είναι αναγκαίοι.

Ερ. Η επόμενη προκήρυξη που θα εκδοθεί ( 800 θέσεις) έχετε εικόνα ποιες περιοχές θα αφορά;

Απ. Η προκήρυξη των 800 θα αφορά την πρόσληψή τους για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου τα οποία διαχειρίζονται έντονες μεταναστευτικές ροές και σήμερα ενισχύονται αυτά κάθε μήνα με την μορφή απόσπασης με προσωπικό από την ηπειρωτική χώρα. Σίγουρα η πρόσληψη θα αφορά τα νησιά Κως, Χίος, Λέσβος, Σάμος όπως επίσης και μικρότερα στα οποία υπάρχουν μικρότερες δομές διαχείρισης μεταναστών. Είναι ακόμη ασαφές όμως ποια νησιά ακριβώς θα στελεχωθούν. Αυτό θα καθοριστεί με την υπουργική απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όταν εκδοθεί η συγκεκριμένη προκήρυξη.

Ερ. Με ποια εργασιακή σχέση θα γίνουν αυτές οι νέες προσλήψεις των «800» ;

Απ. Όπως προανέφερα, η θέσπιση νέας κατηγορίας προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. τον προηγούμενο μήνα, « συνοριοφύλακες ορισμένου χρόνου» βασίστηκε στη διαφοροποίηση της σχέσης εργασίας όπου θα είναι ορισμένου χρόνου και θα ανανεώνεται ετησίως. Για αυτή την κατηγορία, τα προσόντα πρόσληψης, το όργανο, τα κριτήρια, η διαδικασία πρόσληψης, η διαδικασία ανανέωσης και η διαδικασία απόλυσης, θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση του εκάστοτε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Η εκπαίδευση θα είναι τρίμηνη και η παραίτηση θα μπορεί να γίνει για οποίον το επιθυμεί, μετά το πέρας του έτους, αφού εξέλθει από την τρίμηνη εκπαίδευση.

Ερ. Πόσο διαρκεί η εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων και ποιος είναι ο πρώτος μισθός ; Λαμβάνουν το προσωπικό του Σώματος επιδόματα;

Απ. Η εκπαίδευση των νέων συνοριοφυλάκων είναι τρίμηνη και βασίζεται τόσο στο θεωρητικό επίπεδο όσο και στο πρακτικό έξω από τις σχολές της αστυνομίας. Με δεδομένο ότι ο νέος συνοριοφύλακας έχει ήδη υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία, καθιστά τη εκπαίδευση ταχύρρυθμη ώστε να εξέλθει σε μικρό χρονικό διάστημα από τις Σχολές εκπαίδευσης συνδράμοντας άμεσα το υπόλοιπο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. Με το νόμο 4472/2017 θεσπίστηκε το τελευταίο μισθολόγιο των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και αυτών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, και το οποίο εφαρμόζεται έως σήμερα. Με το άρθρο 124 του προαναφερόμενου νόμου οι συνοριακοί φύλακες ανήκουν στη Δ’ μισθολογική κατηγορία μαζί με τους ειδικούς φρουρούς. Όσο λοιπόν κατέχουν το βαθμό του Συνοριακού Φύλακα κατατάσσονται στη Δ κατηγορία η οποία έχει 18 μισθολογικά κλιμάκια. Οι νέοι συνοριοφύλακες ξεκινούν από το 18 κλιμάκιο και αλλάζουν κλιμάκιο ανά δύο έτη (18ο, 17ο , 16ο ,κλπ). Ο αρχικός μισθός του 18ου κλιμακίου ανέρχεται στα 953 € ως μεικτές αποδοχές οι οποίες ενισχύονται με τα επιδόματα της οικογενειακής παροχής και ειδικών συνθηκών. Σε αυτά προστίθεται και το επίδομα για νυχτερινή απασχόληση όπως και για εργασία πέραν του πενθημέρου. Σε κάθε περίπτωση οι μικτές αποδοχές ( καθαρό εισόδημα & κρατήσεις φόρου, ασφαλιστικών ταμείων, κράτηση για σύνταξη ) περιορίζουν αισθητά το αρχικό εισόδημα. Επιπρόσθετα για τους συνοριακούς φύλακες που υπηρετούν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπως επίσης και στον Έβρο, δίδεται μηνιαίο επίδομα παραμεθορίου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης του συγκεκριμένου μισθολογίου καθώς έχουν συρρικνωθεί ιδιαίτερα οι εισοδηματικές απολαβές του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ με το συγκεκριμένο μισθολόγιο.

Ερ. Γιατί να προτιμηθούν νέοι συνοριοφύλακες έναντι αστυφυλάκων για την διαχείριση του μεταναστευτικού ;

Απ. Είναι προφανές πως ο θεσμός του συνοριοφύλακα από την σύσταση του το 1999 είναι ένας πετυχημένος θεσμός με πολλαπλά οφέλη. Καταρχήν με τους συνοριοφύλακες υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για ένα ζήτημα όπως το μεταναστευτικό. Υπάρχει δηλαδή το αναγκαίο προσωπικό όπως ορίζει και η Ε.Ε. για την διαχείριση του μεταναστευτικού και όπως όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν τέτοιο προσωπικό.

Έτσι και αλλιώς η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κατευθύνεται για τέτοιες δράσεις στοχευμένα μόνο για τέτοιο εξειδικευμένο προσωπικό.

Η ταχύρρυθμη εκπαίδευσή του σε συνδυασμό με την στρατιωτική θητεία που έχουν υπηρετήσει - και μάλιστα σχεδόν όλοι στις ειδικές δυνάμεις και ως έφεδροι αξιωματικοί -, διευκολύνουν την γρήγορη και «ασφαλή» εκπαιδευτικά μετάβασή τους στην εργασία.

Το πλαίσιο επιλογής τους μέσα από διαδικασίες μοριοδότησης καθιστούν αδιάβλητη τη διαδικασία της πρόσληψης αλλά και άμεση. Σε αντίθεση με την εισαγωγή αστυφυλάκων που δεν μπορούν να εργασθούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Επομένως είναι σχεδόν μονόδρομος, η κατεύθυνση της πρόσληψης νέων συνοριοφυλάκων όταν μιλάμε για συνοριακή φύλαξη, διαχείριση μετανάστευσης, διευθύνσεις αλλοδαπών, Προαναχωρησιακά Κέντρα (ΠΡΟΚΕΚΑ) και Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Θεωρείται ένας πετυχημένος θεσμός που τα τελευταία χρόνια με την τεράστια έξαρση του μεταναστευτικού, απαιτεί άμεση ενίσχυση από προσωπικό νέο με εξειδίκευση.

Πηγή:  workenter.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis