Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:31 | 26/01/2017

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναφέρει το θέμα της αποστολής συνοριοφυλάκων της Frontex (που ονομάζεται πλέον Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή) στην ΠΓΔΜ -κάτι που αποτελεί μόνιμο αίτημα της γειτονικής χώρας- καθώς και στη Σερβία. 

Κι αυτό γιατί φοβάται μετακινήσεις των 60.000 εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων προς την Ευρώπη το επόμενο διάστημα, μέσω των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο της ΕΕ να εγκρίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες προκειμένου να επιτραπούν οι επιχειρησιακές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στην επικράτειά τους.

 

Να σημειωθεί ότι έναν χρόνο πριν, η ελληνική κυβέρνηση είχε αντιδράσει στην αποστολή δυνάμεων της Frontex στη γειτονική χώρα, η οποία επιδίωκε να χρησιμοποιήσει το θέμα αυτό πολιτικά. Από την πλευρά του, ο κοινοτικός επίτροπος Μετανάστευσης, Δημ. Αβραμόπουλος, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά επιχειρησιακή.

 

Η Επιτροπή θεωρεί πως ο σημαντικός αριθμός παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο που εξακολουθεί να παραμένει στην Ελλάδα και η εύθραυστη κατάσταση στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων δημιουργούν κίνδυνο «δευτερογενών ροών». «Η σημερινή απόφαση δεν είναι πολιτική, ούτε αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στα κράτη-μέλη. Είναι μια αντικειμενική απόφαση, καθώς παραμένουν 60.000 εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι εύθραυστη» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Η ΕE πρότεινε, επίσης, τη διατήρηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα σε πέντε χώρες της ΕΕ για άλλους τρεις μήνες. Με σύστασή της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει, η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία θα συνεχίσουν να διενεργούν ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα, καθώς «παρά τη σταδιακή σταθεροποίηση της κατάστασης, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν πληρούνται ακόμη στο σύνολό τους οι όροι που καθιστούν δυνατή την επιστροφή στην ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν».

Σε σχέση με τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, στόχος της Επιτροπής ήταν να αρθούν οι έλεγχοι μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου εσωτερικών ελέγχων που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 12 Μαΐου 2016 και πριν από το τέλος του έτους.

Ωστόσο, οι πιέσεις από τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη οδήγησαν στην πρώτη τρίμηνη παράταση, η οποία εγκρίθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2016. Τώρα βρισκόμαστε στην πρόταση για τη δεύτερη 3μηνη παράταση. Η Επιτροπή επισημαίνει, πάντως, πως κατά τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην προστασία και την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που έχει συσταθεί από τις 6 Οκτωβρίου 2016. 

 

Μαρία Ψαρά - Βασίλης Ιγνατιάδης

 

www.ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis