Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:44 | 11/12/2017

Μειώσεις από 100 έως 350€ τον μήνα για τους δικαιούχους από το 2019. Μεγάλοι χαμένοι, οι στρατιωτικοί και οι δικαιούχοι του Δημοσίου. Το «τσεκούρι» αναμένεται να φτάσει το 25%, αν συνυπολογιστεί και η κατάργηση των επιδομάτων, αναφέρει δημοσίευμα της Δημοκρατίας.

Μειώσεις που θα αρχίζουν από 100 ευρώ και θα φτάνουν έως και 350 ευρώ φέρνει ο επανυπολογισμός 2.600.000 συντάξεων, που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.

Οι μειώσεις που θα προκύψουν για όλα τα Ταμεία θα φτάνουν έως και 32%, αλλά με το πλαφόν θα σταματήσουν στο 18%. Αυτή η εφιαλτική προοπτική («γέννημα» των πολύ πρόσφατων μνημονιακών δεσμεύσεων που αποτυπώθηκαν στους νόμους 4336/2015 και 4387/2016) θα εμφανιστεί στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων έως τον Μάρτιο του 2018.

Συγκεκριμένα, η αναπροσαρμοσμένη σύνταξη και η προσωπική διαφορά που θα προκύψει θα πρέπει να έχουν αποτυπωθεί στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ έως την 1η Ιανουαρίου 2018.

Αυτό σημαίνει ότι κατά το επόμενο έτος οι «παλαιοί» συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν τα ίδια ποσά, με καταγεγραμμένη την προσωπική διαφορά σε διαφορετικό πεδίο στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Δημοκρατίας σύμφωνα με τον δικηγόρο (με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο) Γιώργο Κουτσούκο, οι διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί κ.λπ.) αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαιτέρως από το 2019, χάνοντας ακόμη και 350 ευρώ τον μήνα από τη σύνταξή τους. Και τούτο διότι ο επανυπολογισμός θα γίνει, αφού πρώτα αθροιστούν οι δύο συντάξεις που ήδη λαμβάνουν.

Οι στρατιωτικοί και οι συνταξιούχοι των Σωμάτων Ασφαλείας, ιδίως εκείνοι με αρκετά έτη υπηρεσίας, αναμένεται να παρουσιάσουν διαφορές παλαιών - νέων συντάξεων που θα υπερβούν με άνεση το όριο των 300 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι στα έτη υπηρεσίας τους δεν θα προσμετρηθούν (ως διπλά) τα χρόνια σε μάχιμες μονάδες, παρά μόνο τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας, για τα οποία και έχουν πληρωθεί εισφορές.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που έχουν συμπληρώσει ασφαλιστικό χρόνο από 30ετία και άνω και έχουν μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 1.200-1.300 ευρώ και άνω, θα χάσουν από 180 έως 240 ευρώ από τον επανυπολογισμό.

Και τούτο διότι η σύνταξή τους είχε υπολογιστεί με ευνοϊκό τρόπο, βάσει του τελευταίου μισθολογικού κλιμακίου ή έστω του Οκτωβρίου του 2011. Εάν δε έχει συμπληρωθεί ασφαλιστικός χρόνος άνω της 35ετίας, η προσωπική διαφορά μπορεί να προσεγγίζει ή ακόμη και να υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

Λιγότερο θιγόμενοι φαίνεται ότι θα είναι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, κατηγορίας ΔΕ και ΥΕ, σε σχέση με τους λοιπούς, κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ.

dimokratianews staratalogia, onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis