Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:05 | 11/01/2015

 

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά τη συμβολή των πολιτών στην περαιτέρω... διαμόρφωσή του, κάτι που μπορεί να γίνει με ένα απλό e-mail στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Συντονιστικού των Τμημάτων & ΕΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ:[email protected].

Άλλωστε, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι -όπως αναφέρεται- τα κείμενα «να τεθούν υπό τον εποικοδομητικό, γόνιμο και ρητό έλεγχο του κάθε συντρόφου και της κάθε συντρόφισσας, τη συμβολή κάθε Έλληνα πολίτη που ενδιαφέρεται», όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που στο βασικό του πλαίσιο κάνει λόγο για «μικρότερου σχήματος και υποδομών και μικρότερου κόστους» Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς για το κόμμα μετρά η ποιότητα και όχι η ποσότητα.

Από τις κύριες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου «δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου των ΕΔ», κάτι που σημαίνει τέσσερα πράγματα, δηλαδή: (1) την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου με ουσιαστική ενίσχυση αρμοδιοτήτων, (2) τις Γενικές Επιθεωρήσεις των ΕΔ σε αναβαθμισμένο ρόλο και επιπλέον δύο νέες ανεξάρτητες αρχές, (3) του Συνηγόρου του Στρατιωτικού και (4) του Γενικού Επιθεωρητή Οικονομικών της Άμυνας.

Σύστημα προμηθειών

Οι φορείς αυτοί, μάλιστα, θα παίξουν σημαντικό ρόλο και στο νέο σύστημα προμηθειών, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται για την εμπέδωση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς ολόκληρο το σύστημα των προμηθειών να περνά κάτω «από τον έλεγχο και την επίβλεψη των νέων φορέων δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου των ΕΔ». Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό της Άμυνας, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «επανασχεδιασμό της δομής των ΕΔ από μηδενική βάση. Ενίσχυση της διακλαδικότητας με προοπτική δημιουργίας νέων “υβριδικών" σχημάτων σε μεγάλα στρατόπεδα, αεροδρόμια και ναυτικές βάσεις με τη μορφή πολυδύναμων μονάδων». Σημαντικό ρόλο στον σχεδίασμά του ΣΥΡΙΖΑ παίζει και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, καθώς στις προτάσεις του τονίζεται πως είναι αναγκαίος ο Ενιαίος Φορέας Αμυντικής Βιομηχανίας υπό δημόσιο έλεγχο «για τον καλύτερο συντονισμό, την ενίσχυση της συνεργασίας και τη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης των παραγωγικών δυνατοτήτων των εταιρειών».

«Μάχιμο» προσωπικό

Σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ανταμοιβή των στελεχών πρώτης γραμμής με τη «θέσπιση ειδικών κινήτρων και δέσμης προνομίων για τα στελέχη που υπηρετούν σε προωθημένες επιχειρησιακές θέσεις», υπόσχεται αξιοκρατία για όλους, μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών των στρατιωτικών, όπως η υποχρεωτική υπηρέτηση στη φρουρά συμφερόντων τους, για στελέχη που έχουν συζύγους ή τέκνα με αναπηρία, καθώς και μέτρα προστασίας των μονογονεϊκών οικογενειών. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ακόμα την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των ΕΔ με «ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου για την ανακούφιση της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης - εκπόνηση σχεδίου δράσης για την παροχή στέγης, τροφής και υγειονομικής φροντίδας σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που πλήττονται».

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 10/01/2014 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ)

http://staratalogia.blogspot.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis