Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:31 | 07/12/2014

 

Ήταν 7.30 το πρωί της 3ης Νοεμβρίου στην οδό Φειδίου 34 στην Πεντέλη. Ο επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος αστικού δικαίου στη Νομική Αθηνών, Γιώργος Αντωνόπουλος, έβγαινε από την αυλόπορτα του σπιτιού. Με το ένα χέρι κράταγε τσάντα στην οποία είχε βιβλία και εργασίες φοιτητών. Στο άλλο ένα τσαντάκι με 30.000 ευρώ σε μετρητά. Οι δύο άνδρες που τον περίμεναν τον απείλησαν με πιστόλι που είχε σιγαστήρα και ένα καλάσνικοφ και του είπαν «δώσε μας τα λεφτά!». Αφού τους έδωσε το τσαντάκι με τα μετρητά, ο άνδρας που κρατούσε το πιστόλι τον πυροβόλησε στο κεφάλι με «ανθρωποκτόνο πρόθεση», όπως αναφέρει η αστυνομία. Μία σφαίρα πέρασε την κάτω γνάθο και αφού «διέσχισε» το κεφάλι του βγήκε από την πίσω πλευρά του τραχήλου χωρίς να βλάψει τον προμήκη μυελό για ελάχιστα εκατοστά.Σύμφωνα με τις σκηνές που αποτυπώθηκαν από κάμερα γειτονικού ακινήτου, το περιστατικό διήρκεσε 8 δευτερόλεπτα.

ΠΟΛΥΜΕΣΑ

Στο σημείο του συμβάντος η αστυνομία βρήκε ένα κάλυκα από σφαίρα διαμετρήματος 9 mm και 5 γόπες που στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ ελήφθησαν αποτυπώματα από όλη τη γύρω περιοχή.

Την έρευνα για το συμβάν διενήργησε η ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής.

   


Για τους αστυνομικούς της υπηρεσίας η επίθεση κατά του 60χρονου δικηγόρου ήταν καθαρή περίπτωση ληστείας, για την οποία συνελήφθησαν ως δράστες (την 22 Νοεμβρίου) δύο ομογενείς από το Καζαχστάν ηλικίας 27 και 29 ετών.

Ο Αντωνόπουλος τους αναγνώρισε αρχικά με απόλυτη βεβαιότητα από φωτογραφίες που του επέδειξε η ΕΛ.ΑΣ. στις 18 Νοεμβρίου. Στις 22 Νοεμβρίου εκλήθη να τους αναγνωρίσει και διά ζώσης -πίσω από το γνωστό τζάμι της αστυνομίας- πράγμα που έκανε με ποσοστό βεβαιότητας 95% και 70% αντίστοιχα.

Οι δύο αναγνωρισθέντες ως δράστες προφυλακίσθηκαν. Αρνούνται ωστόσο την εμπλοκή τους στην υπόθεση, ενώ υποστήριξαν ότι μία μέρα μετά την επίθεση είχαν χαρακτηριστικά προσώπου που διέφεραν σημαντικά από εκείνα που είχε περιγράψει το θύμα.

Ο δικηγόρος είχε πει για τους δράστες ότι μιλούσαν σπαστά ελληνικά καθώς και ότι ήταν «κοντοκουρεμένοι» και «φρεσκοξυρισμένοι».

Στην απολογία του στον ανακριτή ωστόσο, ο 29χρονος κατηγορούμενος είπε: «Όπως βλέπετε μιλάω πολύ καλά ελληνικά και έχω τελειώσει σχολείο στην Ελλάδα. Διατηρούσα πάντοτε το μούσι που έχω σήμερα, το οποίο δεν το ξυρίζω».

Παρέδωσε δε στον 27ο τακτικό ανακριτή Αθηνών CD με φωτογραφίες και βίντεο από κάμερα καφετέριας στο Μενίδι, όπου την 4η Νοεμβρίου - ένα ένα 24ωρο μετά την ένοπλη επίθεση στην Πεντέλη- εμφανίζεται να έχει μακριά μούσια

 
 

Ταυτόχρονα, ο δεύτερος κατηγορούμενος περιέγραψε στην απολογία του όσα συνέβησαν στη διαδικασία αναγνώρισης:

«Μας έβαλαν στη σειρά μαζί με τρεις αστυνομικούς. Πίσω από έναν καθρέφτη ήταν ο δικηγόρος μαζί με δυο τρεις άλλους αστυνομικούς. Άκουγα καθαρά τι λέγανε. Του ζήτησαν να δείξει τους δράστες αν τους αναγνωρίζει και όπως καθόμασταν και οι πέντε στη σειρά ο παθών κατέθεσε αρχικά ότι αναγνωρίζει το νούμερο 1 και το νούμερο 4, δηλαδή τον αστυνομικό και τον Παναγιώτη Ε (σ.σ. τον συγκατηγορούμενό του). Μόλις το είπε αυτό ένας από τους αστυνομικούς που καθόταν δίπλα του του είπε, “για κοιτάξτε καλά μήπως είναι το νούμερο 2 και όχι το νούμερο 1” και ο δικηγόρος απάντησε “όχι, είναι το νούμερο 1”. Ο αστυνομικός τον ξαναρώτησε “για κοιτάξτε καλά μήπως είναι το νούμερο 2” και ταυτόχρονα με διέταξε να κάνω δύο βήματα μπροστά».



Τα 30.000 ευρώ που, κατά την αστυνομία, ο Αντωνόπουλος είχε πάρει από τον λογαριασμό του ένα μήνα νωρίτερα, δεν βρέθηκαν. Ούτε το γενετικό υλικό των δύο συλληφθέντων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ταιριάζει με εκείνο που βρέθηκε στα αποτσίγαρα στον τόπο του εγκλήματος. Επιπλέον, από την άρση του απορρήτου στα τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων για το τελευταίο τετράμηνο δεν προέκυψε κάποια επικοινωνία σχετική με την ένοπλη επίθεση ή κάποια στιχομυθία που να «δείχνει» τον πιθανό εντολέα.

Αντίθετα μάλιστα, στον μαντρότοιχο του σπιτιού του Αντωνόπουλου βρέθηκε γενετικό υλικό άνδρα που ταυτίζεται με αποτύπωμα DNA, που η ΕΛ.ΑΣ. είχε εντοπίσει σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Μικρολίμανο όπου κατέλυσε ο Αλβανός Αλμπερ Μπάκο και η συμμορία του. Το εύρημα περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα δεδομένα ενώ, το θύμα της επίθεσης απέδωσε το περιστατικό σε «πληρωμένο συμβόλαιο» αποκλείοντας ταυτόχρονα τη ληστεία ως κίνητρο της επίθεσης.


Τρεις υποψίες

Η αστυνομία επισκέφθηκε τον Αντωνόπουλο στο Γενικό Κρατικό όπου νοσηλεύτηκε ζητώντας του να υποδείξει υπόπτους. Από τις εκτιμήσεις του και τις πληροφορίες που συγκέντρωσε προέκυπταν υποψίες για τρία άτομα:

• Έναν συνεργάτη εφοπλιστικής οικογένειας του Πειραιά με τον οποίο είχε νομική αντιδικία. Αυτός καταδικάστηκε τον Ιούνιο για υπεξαίρεση 9 εκατ. ευρώ σε ποινή 20 ετών και καταζητείται.

• Τον Γεωργιανό οικιακό βοηθό που απασχολούσε το θύμα μέχρι τον Μάιο του 2014. Ο τελευταίος προσήχθη καθώς σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. υπήρχαν πληροφορίες ότι «ανέφερε στους άλλους δύο συλληφθέντες ότι ο παθών διακονούσε καθημερινά μεγάλα χρηματικά ποσά». Τελικά, δεν προέκυψαν στοιχεία εμπλοκής του και αφέθηκε ελεύθερος.

• Έναν από τους δύο βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων σε βάρος του δημοσίου και του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Τον τελευταίο τον υποδεικνύει ως ηθικό αυτουργό σε κείμενο που έστειλε στα μέλη του ΔΣ του ΛΑΓΗΕ.

Που όμως στηρίζει αυτή την υπόθεση; Μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι δύο μήνες πριν από το περιστατικό, στις 19 Σεπτεμβρίου, άγνωστος τηλεφώνησε στις 9.15 μ.μ στην Άμεση Δράση και κατήγγειλε ότι ο Αντωνόπουλος είχε πυροβολήσει άτομο στην οδό Μαυρομιχάλη.

Έγγραφο της Άμεσης Δράσης που έχει στη διάθεσή της η «Κ» αναφέρει ότι «περί ώρα 9.14 μ.μ. από άτομο που δήλωσε πως ονομάζεται “Κωστής Καραχάλιος” , «για επικίνδυνο άτομο που οπλοφορεί, άνδρας εντός του υπ’ αριθμ ΙΡ... Ι.Χ.Ε. μάρκας BMW, σύμφωνα με τον καλέσαντα φέρει όπλο και προ ολίγου πυροβόλησε ένα άτομο, δεν γνωρίζει περισσότερα» στον αριθμό 38 της οδού Μαυρομιχάλη».

Το όνομα «Καραχάλιος», με το οποίο συστήθηκε ο άγνωστος είναι και το επώνυμο δικηγόρου που εκπροσωπούσε, μαζί με τον Αντωνόπουλο, τον ΛΑΓΗΕ εναντίον των εταιρειών Energa και Hellaspower.

 


Η είσοδος του κτιρίου της εταιρείας Energa στην λεωφόρο Κηφισίας, φωτογραφημένη τον Ιανουάριο 2012. (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ)


Η αγωγή και οι δύο εταιρείες

Το γραφείο του Αντωνόπουλου είχε εκπροσωπήσει τον ΔΕΣΜΗΕ σε αγωγή που είχε καταθέσει κατά των εταιρειών που ήλεγχε -σύμφωνα με την εισαγγελία- ο κ. Άρης Φλώρος.

Η διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ είχε δεχθεί να «παραπεμφθεί» ένα ποσό 8,5 εκατ. ευρώ στην διαιτησία της ΡΑΕ έχοντας προηγουμένως συμφωνήσει να εισπράξει ένα σημαντικό μέρος των οφειλομένων (16 εκατ.). Ανάλογη ρύθμιση με την δεύτερη εταιρεία δεν ολοκληρώθηκε καθώς η έρευνα της Αρχής για το «ξέπλυμα» αποκάλυψε ότι πολλά εκατομμύρια από τις εισπράξεις των δύο εταιρειών είχαν διοχετευθεί σε προσωπικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό προσώπων συνδεδεμένων με τους παλιούς ιδιοκτήτες.

 

Ο πρώην Γραμματέας του Υπουργικου Συμβουλίου δικηγόρος Τάκης Μπαλτάκος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ιούλιο 2012. (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ)

Λίγο πριν από το περιστατικό του Σεπτεμβρίου, ο δικηγόρος Τάκης Μπαλτάκος είχε ζητήσει για λογαριασμό του Άρη Φλώρου ραντεβού με τον Αντωνόπουλο. Δικηγόρος του κ. Φλώρου είναι ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος που όμως εκείνη την μέρα κωλυόταν. Ο κ. Μπαλτάκος που γνωρίζει δεκαετίες τον κ. Αντωνόπουλο και είναι κουμπάρος του, προσφέρθηκε να εξυπηρετήσει τον κ. Δημητρακόπουλο.

Στόχος της συνάντησης ήταν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε απόσυρση αγωγών που έχουν καταθέσει και να προχωρήσουν σε διαιτησία συμβάλλοντας στην μετατροπή της ποινικής κατηγορίας για υπεξαίρεση κατά του κ Φλώρου σε αστική υπόθεση.

Ο Αντωνόπουλος είπε στον Φλώρο ότι για να γίνει αυτό θα έπρεπε τα οφειλόμενα στον ΛΑΓΗΕ να κατατεθούν σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με ενέχυρο υπέρ του οργανισμού. Ο Αντωνόπουλος υποστηρίζει σε επιστολή του στη ΛΑΓΗΕ ότι ο «Φλώρος εξεμάνη και δήλωσε ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν και η εμμονή μου στη λύση αυτή είναι επειδή θέλω να τον δω να καταδικάζεται. Αποχώρησε σε έξαλλη κατάσταση...».

Η πλευρά Φλώρου -Μπαλτάκου συμφωνεί ότι ο Φλώρος διαφώνησε έντονα και αποχώρησε χωρίς να απειλήσει.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος λέει ότι «ο Φλώρος δεν θα επιβάρυνε τον εαυτό του παραμονή της εκδίκασης μιας υπόθεσης με μία τόσο βαριά κατηγορία ...» (σ.σ.: η κατηγορία με τον ν. 1608/50 επισύρει ισόβια).

Η δίκη για την υπόθεση που σηματοδότησε την κατάρρευση των δύο ιδιωτικών εταιρειών αρχίζει στις 16 Ιανουαρίου 2015.
 

Ρεπορτάζ: ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Για την Kαθημερινή της Κυριακής και το Kathimerini.gr.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis