Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:59 | 18/09/2016

Με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις 13:00 στο «Ι. Βελλίδης» ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη για την 81η ΔΕΘ.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίσθηκε ότι δεν πάει στις συνομιλίες με τους Θεσμούς ως επαίτης αλλά έχει τους τρόπους να τους πείσει για παράδειγμα να μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση την χαρακτήρισε επικίνδυνη λέγοντας πως μόνο ένας τρόπος υπάρχει να πέσει αυτή η κυβέρνηση και αυτός είναι οι εκλογές για τις οποίες όπως είπε το κόστος είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της παραμονής της στην εξουσία. 

 Εκλογές τώρα και μετά συνεργασίες

Για το αίτημά του για εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι δεν βιάζεται ο ίδιος αλλά η κοινωνία τονίζοντας ότι θα ζητήσει μια ισχυρή εντολή από το εκλογικό σώμα. Για το ενδεχόμενο συνεργασιών είπε ότι και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ θα επιδιώξει την επίτευξη ευρύτερων συνεργασιών. 

Στο σημείο αυτό επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για την καθυστέρηση όπως είπε στην αξιολόγηση λέγοντας ότι συνέπεια αυτής της καθυστέρησης είναι ο δημοσιονομικός κόφτης. «προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα, δεν έχει την πολυτέλεια να ξαναμπεί η χώρα στην περιπέτεια της αέναης διαπραγμάτευσης. Οφείλει μια ώρα αργότερα να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση την οποία ο ίδιος συμφώνησε».

Για τον τηλεοπτικό διαγωνισμό για τις νέες άδειες επανέλαβε ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και αναρωτήθηκε γιατί δεν έγινε πόθεν έσχες των υπερθεματιστών. Παράλληλα επανέλαβε την πρόταση της ΝΔ να έρθουν οι 4 υπερθεματιστές στην επιτροπή της Βουλής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια». Απαντώντας για το θέμα του διαγωνισμού για το ψηφιακό σήμα που έγινε επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είπε ότι η θέση του είναι πως όσο περισσότεροι συμμετέχουν σε κάθε διαγωνισμό τόσο καλύτερο. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΝΔ έχει θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας για το νόμο Παππά βάσει του οποίου έγινε η δημοπρασία. «Προσέξτε εγώ δεν πρόκειται να πω όπως ο Τσίπρας ότι αυτά δεν γίνονται να ακυρωθεί ο νόμος στο ΣτΕ αλλα την άποψή μας θα την εκφράζουμε. Εγείρονται πολλά θέματα για το πόθεν έσχες των καναλαρχών» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Θα καταργήσουμε το νόμο Παππά, θα επιστρέψουμε τον έλεγχο στο ΕΣΡ. Επί των δικών μας ημερών δεν θα υπάρξει αριθμητικός περιορισμός στον αριθμό των καναλιών που θα εκπέμπουν στη χώρα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ολιγοπώλιο που έχει μέσα του το σπέρμα της διαπλοκής».

Περάσαμε απο το σανό στα βοσκοτόπια


Σε επόμενη ερώτηση για το αν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για το θέμα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πράγματι αυτά που ακούμε θα ήταν αστεία αν δεν ήταν τραγικά. Εμείς ζητήσαμε να καταθέσουν οι νέοι καναλάρχες τα πόθεν έσχες τους στη Βουλή. Περάσαμε απο το σανό στα βοσκοτόπια. Κάποιοι προφανως όχι μόνο δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουν αυτή την υποχρέωση αλλά προσπαθούν να δείξουν οτι μπορούν με κινήσεις που κινούνται στα όρια της γελοιότητας. Δεν πρόκειται εμείς ως μεγάλη παράταξη να επιτρέψουμε τον ευτελισμό αυτής της διαδικασίας. Δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε στην εποχή Κοσκωτά και της Τράπεζας Κρήτης».

Σε άλλη ερώτηση παρατήρησε, δε, ότι «δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες εκτός κι αν αλλάξαμε τα ευρώ με... βοσκοτόπια».

Για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ είπε ότι είναι στη δικαιοσύνη και ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει κάποια άλλη δήλωση. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι για το θέμα του ελλείμματος ευθύνης έχουν όλες οι κυβέρνησης αλλά υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε ζητήσει εθνική συνεννόηση για το θέμα, αίτημα που έπεσε στο κενό. «Δεν θέλω μια Ελλάδα που θα είναι απέραντο δικαστήριο για το χθες αλλά εργοτάξιο για το μέλλον», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Μητσοτάκη.

 Δεν είναι υγιές για τη Δημοκρατία να αφήνει υπονοούμενα για την σύλληψή μου

Σχολιάζοντας την ομιλία Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΕ σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας είναι προβληματισμένος από τα όσα είπε χθες ο ίδιος στη ΔΕΘ χωρίς να θελήσει να κάνει περαιτέρω σχόλια, κάλεσε όμως τους πολίτες να συγκρίνουν την ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ με τη δική του. «Δεν είναι πολύ υγιές για τη Δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για τη σύλληψη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης». 

Ο Τσίπρας φορά κοστούμι μεταρρυθμιστή αλλά διώχνει τις επενδύσεις

«Ο Κ. Τσίπρας φοράει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή αλλά στην ουσία διώχνει τις επενδύσεις. Η Ελλάδα διαθέτει στελεχιακό δυναμικό και έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα για να προσελκύσει επενδύσεις».

Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε ότι θα υπάρξουν πολλά νέα πρόσωπα -όχι κατ' ανάγκην από άλλα κόμματα- σε μια κυβέρνηση της ΝΔ. Το πρώτο κριτήριο, είπε, είναι η αποτελεσματικότητα με μένα πρώτο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των Εξαρχείων αναρωτήθηκε γιατί το θέμα του άβατου στην περιοχή θεωρείται δεξιά ατζέντα. «Η ασφάλεια», είπε, «είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να συγκρουστεί με τους μπαχαλάκηδες. Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν». 

 Τι είπε για την υπόθεση Στουρνάρα

Για την υπόθεση του κ. Στουρνάρα έκανε λόγο για υπονοούμενα που προήλθαν από την κυβέρνηση τα οποία συνέδεσαν την εισαγγελική έρευνα στη σύζυγο του κ. Στουρνάρα με τις εξελίξεις στην Attica Bank. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι πρέπει να υπάρχουν και μη συστημικές τράπεζες. Ωστόσο για την Attica Bank είπε ότι είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία  και ζήτησε ότι το πόρισμα της ΤτΕ για τη συγκεκριμένη τράπεζα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα. «Δεν θα σχολιάσω τις παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης αλλά οποιαδήποτε παρέμβαση στην ΤτΕ είναι απαράδεκτη και θα στηλιτεύεται από τη ΝΔ».

Θα γίνει αξιολόγηση στο Δημόσιο

Σε ερώτηση για τους Δημοσίους Υπαλλήλους επανέλαβε ότι με κυβέρνηση ΝΔ δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, αλλά υπεραμύνθηκε της αξιολόγησης στο Δημόσιο λέγοντας ότι είναι αντίθετος στις προσλήψεις. Για τους συνταξιούχους είπε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δεσμευθεί ότι θα αποκαταστήσει τις αδικίες που υφίστανται.

Για τις τράπεζες είπε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχουν και να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία, ώστε να υπάρξει και μια αναδιάταξη του επιχειρείν στην Ελλάδα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν κεφάλαια που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα». 

Σε ερώτηση για τους δύο αντιπροέδρου της ΝΔ απάντησε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε δημόσια αξιολόγηση στελεχών του κόμματός του, ότι εμπιστεύεται απόλυτα την Κ.Ο του κόμματός και ότι οι πάντες αξιολογούνται.

«Ο δικός μας ρόλος είναι ένας: να δημιουργούμε ένα περιβάλλον επιχειρηματικής δράσης. Δεν είναι δουλειά των επιχειρηματιών να συναναστρέφονται με την πολιτική ηγεσία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερευνα από εξεταστική για τους χειρισμούς Τσίπρα-Βαρουφάκη για τις τράπεζες

Σε ερώτηση για τον αφελληνισμό των τραπεζών μίλησε για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης προαναγγέλοντας ότι θα πρέπει να ζητηθούν απαντήσεις από εξεταστική επιτροπή για τους χειρισμούς Τσίπρα-Βαρουφάκη στο θέμα των τραπεζών. 
Όσο για το θεμα των κόκκινων δανείων είπε ότι πρέπει να προχωρήσει η εκκαθάρισή τους προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να απελευθερώσουν κεφάλαια και να προχωρήσουν σε νέες χορηγήσεις.

Για την προσφυγική κρίση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν επιτρέπω φωνές ρατσισμού και ξενοφοβίας στη ΝΔ», αλλά συνέχισε λέγοντας ότι «η διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση είναι εντελώς λανθασμένη». Απαντώντας σε ερώτηση της «Αυγής» για το θέμα του Ωραιόκαστρου είπε ότι διαφωνεί με τις δηλώσεις του Δημάρχου, «αδειάζοντας» και όσα στελέχη της ΝΔ έσπευσαν να συναντηθούν μαζί του.  

Για την εργασιακή μεταρρύθμιση δήλωσε ότι την θεωρεί απαραίτητη, όχι όμως τη συζήτηση για τις ομαδικές απολύσεις. Για την κατάσταση στο ασφαλιστικό είπε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και ότι όταν η ΝΔ έχει στα χέρια της τα πραγματικά δεδομένα θα προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση αν και όπως είπε το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Επίσης τάχθηκε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό.  

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είπε πως είναι θέμα της ελληνικής Βουλής ενώ για τον νέο εκλογικό νόμο επανέλαβε ότι αμέσως μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ θα καταθέσει στη Βουλή μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αλλαγή του αφού πρώτα διαβουλευθεί και με άλλα κόμματα.

Για τη διαπραγμάτευση ανέφερε και πάλι ότι χρειάζεται μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ότι ο ίδιος έχει απόλυτη αίσθηση του πόσο περίπλοκο είναι το ευρωπαϊκό σύστημα σήμερα.

Σε ερώτηση για περίπτωση συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή απάντησε με ένα «όχι».

«Δεν μπορώ να δεσμευθώ για τίποτε περισσότερο απ' όσα είπα χθες (στη ΔΕΘ)», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.  

Η ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου

Κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση. Ο ίδιος παρουσίασε τον οδικό άξονα για την έξοδο από την κρίση αλλά τα περισσότερα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε τελούν υπό την αίρεση της τρόικα, καθώς προϋποθέτει συμφωνία της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέθεσε ένα, κατά τον ίδιο κοστολογημένο, πλαίσιο μέτρων που όμως έχει στον πυρήνα του, τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% με παράλληλη ανάπτυξη 4%, ένα στόχο που πρέπει να δεχθούν οι θεσμοί που όμως έχουν αντίθετη άποψη και το έχουν διαμηνύσει σχετικά εδώ και καιρό και στην παρούσα κυβέρνηση.  

Παρά το γεγονός ότι η αρχική σκέψη στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν το καλάθι του να είναι μικρό στη ΔΕΘ, τελικά τα…«δώρα» αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και πέρα από τον μικρό αριθμό μέτρων άμεσης εφαρμογής, αναπτύχθηκαν μέτρα και σε βάθος τετραετίας, όπως π.χ. για τη δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας το χρόνο, καθώς κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ. οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι της τάξης του 4% από το 2018 και μετά. 
 
 
 
www.thetoc.gr
 
 

 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis