Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:59 | 07/08/2018

Μόλις χθες το πρωί λοιπόν έδωσε την αναμενόμενη παραίτηση του στον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, οποίος άμεσα αντικαταστάθηκε από τον Ιωάννη Ταφύλλη.

Αλώστε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης που ανέλαβε την θέση του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη έπειτα από την παραίτηση του κ. Τόσκα, είχε προαναγγείλει και την απομάκρυνση του Γιάννη Καπάκη λέγοντας χαρακτηριστικά πως άμεσα η Κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Καπάκης είχε συγκεντρώσει τα «βέλη» τις Αντιπολιτεύσεις και όχι μόνο για την πλήρη απουσία της Γενικής Γραμματείας τις επίμαχες ώρες της φωτιάς και κυρίως για την μη έγκαιρη εκκένωση της πληγείσας περιοχής με αποτέλεσμα τους δεκάδες νεκρούς. Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα ο κ. Καπάκης ήταν απών όπως καταγγέλλουν χαρακτηριστικά τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στο σύνολο τους.

Στην θέση του κ. Καπάκη διορίστηκε ο Γιάννης Ταφύλλης ο μέχρι πρότινος Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας ενώ κατά το παρελθόν είχε διατελέσει Γ. Γ. του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Κατά την διάρκεια της θητείας του, του είχε ανατεθεί ο επιχειρησιακός συντονισμός του προσφυγικού έπειτα από την συμφωνία τις Ε.Ε με την Τουρκία για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Των χθεσινών εξελίξεων Είχε προηγηθεί από το ΚΥΣΕΑ έπειτα από μια τυπική συνεδρίαση στην Βουλή η Καρατόμηση των Αρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος και τις Ελληνικής Αστυνομίας με φόντο τις ευθύνες συντονισμού την επίμαχη ημέρα τις φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι

Νωρίτερα είχαν ενημερωθεί οι δυο Αρχηγοί να προσέλθουν στην Βουλή για αυτή την κατά τ’ άλλα τυπική διαδικασία καρατόμησης τους, καθώς την αρχηγία του Πυροσβεστικού Σώματος ο Σωτήρης Τερζούδης απερχόμενος Αρχηγός την παρέδωσε στο μέχρι πρότινος Υπαρχηγό του Σώματος βασίλειο Ματθαιόπουλο και αντίστοιχα ο πρώην Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Κων/νος Τσουβάλας παρέδωσε την αρχηγία στον Υπαρχηγό του Σώματος Αριστείδη Ανδρικόπουλο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τόσο από πολιτικές όσο και από επιχειρησιακές πηγές, στους δυο αρχηγούς η πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα το Μαξίμου καταλόγισε έλλειψη συντονισμού τις επίμαχες ώρες της φωτιάς με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να περάσει την Μαραθώνος και να καταλήξει στο Μάτι.

Οι φράσεις των δυο Αρχηγών στην επίμαχη συνέντευξη τύπου παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, και κυρίως η παραδοχή τους πως πάλι την ίδια τακτική θα χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση της καταστάσεις φαίνεται πως έγειρε την ζυγαριά των ευθυνών προς το μέρος τους.

Τέλος παραμένει άγνωστο εάν οι καρατομήσεις των δυο αρχηγών προκαλέσουν μίνι κρίσεις Αξιωματικών σε Πυροσβεστική και Αστυνομία.

 

Από τον: Θεοδόση Π. Πάνου

newsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis