Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:44 | 13/06/2021

Mια ναυμαχία του 1560 κατά την οποία ο οθωμανικός στόλος καταναυμάχησε μια συμμαχία χριστιανικών χωρών φαίνεται πως αποτελεί την… έμπνευση των τούρκων επιτελών τουλάχιστον όσον αφορά τα πολεμικά σχέδια που καταστρώνουν για να κυριαρχήσουν στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του PowerPoint που εκπονήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, και έχει στη διάθεσή της η ιστοσελδα Nordic Monitor, η Τουρκία εκπόνησε ένα σχέδιο μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία “TSK CERBE Harekât Planlama Direktifi” (TSK [Turkish Armed Forces] Cerbe Operation Planning Directive, στα αγγλικά).

Το σχέδιο έχει ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2014, γεγονός που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα ενημερώθηκε μετά την αυξημένη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και του μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου 2021, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ως αντι-μουσουλμάνους και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι σπέρνει μίσος και μνησικακία εναντίον των Τούρκων. Είπε ότι θα θέσει τα ζητήματα στη σύνοδο κορυφής ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 13 Ιουνίου. Τόνισε, επίσης, ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ βήμα πίσω, αναφερόμενος προφανώς στη θέση της κυβέρνησής του για την ανατολική Μεσόγειο, ένα θέμα που σίγουρα θα τεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Η ύπαρξη του πολεμικού σχεδίου της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο ανακαλύφθηκε σε έναν φάκελο δικαστικής υπόθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα. Προφανώς ο εισαγγελέας είχε ξεχάσει να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα πριν τον καταθέσει στο δικαστήριο. Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα και την Αρμενία, διαπιστώθηκε ότι ανταλλάχθηκαν μεταξύ κορυφαίων διοικητών του Γενικού Επιτελείου μέσω ενός ασφαλούς εσωτερικού συστήματος επικοινωνιών με email. Ο Κοσκούν διέταξε τον στρατό να προωθήσει αντίγραφα όλων των email για τους δύο προηγούμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων, την 1η Αυγούστου 2016.

Πηγή:  newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis