Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:29 | 07/02/2018

Απόδραση ποινικών κρατουμένων της Greek Mafia και κάποιων εγκλείστων της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, με την ομηρία σωφρονιστικών υπαλλήλων, φοβήθηκαν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας έχοντας «ακούσματα» πως αυτή θα εξελιχθεί με… αντιπερισπασμό το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό ζήτημα, στο οποίο θα ήταν απασχολημένος μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων.

Η πληροφόρηση έκανε λόγο για ένα πιστόλι και δύο χειροβομβίδες που είχε στο κελί του ο Αλβανός βαρυποινίτης Φάμπιο Ντούσκο, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για την παροχή «υποβοήθησης» στην εφαρμογή του σχεδίου «Γοργοπόταμος», των Πυρήνων και του δραπέτη -τότε- Χριστόδουλου Ξηρού, για την ανατίναξη του μαντρότοιχου των φυλακών Κορυδαλλού, τον Ιανουάριο του 2015. Τον οπλισμό, σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις, θα τον χρησιμοποιούσαν για την ακινητοποίηση σωφρονιστικών υπαλλήλων, την πρόσκαιρη ομηρία, έως το άνοιγμα των θυρών για την τελική έξοδο, όπως είχε επιχειρηθεί αποτυχημένα στις 12 Δεκεμβρίου 2011 από τον Παναγιώτη Βλαστό και πέντε μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο αστυνομικών εκτιμήσεων, αποφασίστηκε η έρευνα στο κελί του συγκεκριμένου κρατουμένου στην Α πτέρυγα των φυλακών τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, με τη χρησιμοποίηση στελεχών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Από την έρευνα δεν εντοπίστηκε τέτοιος οπλισμός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχε και πιθανόν να κρύφτηκε, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας, ωστόσο «διαλύθηκε» το… γραφείο που διατηρούσε ο Αλβανός κρατούμενος, για να συντονίζει μέσω SKYPE τις… εξωτερικές εργασίες, καθώς κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής on line συνδεδεμένος στο διαδίκτυο με στικάκια, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και αυτοσχέδια σουβλιά και μαχαίρια.

Στην Α’ πτέρυγα

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξέφραζαν την απορία τους πώς ένας βαρυποινίτης με αυτό το ποινικό παρελθόν βρισκόταν στην Α’ πτέρυγα, η οποία δεν εξασφαλίζει τις απαιτούμενες συνθήκες ασφαλείας για κρατουμένους με πολυετείς ποινές κάθειρξης.

Ο Φάμπιο Ντούσκο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης «Γοργοπόταμος», είχε δώσει εντολή μέσα από τις φυλακές σε έναν 29χρονο ομοεθνή του, με τον κωδικό «Στέλιος» (Μπουχάρ Μέμα), προκειμένου εκείνος να γίνει ο οδηγός και βοηθός της Αγγελικής Σπυροπούλου για την εξέλιξη του σχεδίου απόδρασης, και να τεθεί κάτω από τις «διαταγές» της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αστυνομικοί κατάφεραν να "αναχαιτίσουν" 200 αντιεξουσιαστές

Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε για ποιους και για ποιο σκοπό ενεργούσε η Αγγελική Σπυροπούλου.

Ο Αλβανός βαρυποινίτης, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της αστυνομίας, φέρεται να είναι ο «διεκπεραιωτής» διαφόρων… υποθέσεων για λογαριασμό της Greek Mafia. Για την υπόθεση του σχεδίου «Γοργοπόταμος», τον Ιούλιο του 2017, ο Φάμπιο Ντούσκο είχε καταδικαστεί σε 8 χρόνια φυλάκισης.

«Συμπαράσταση από Πυρήνες»

Ο Φάμπιο Ντούσκο, στις 8 Νοεμβρίου 2015, είχε τύχει της συμπαράστασης των «αλληλέγγυων των Πυρήνων», οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη μεταγωγή και κράτησή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όταν είχε κληθεί ως μάρτυρας από μέλος της Συνωμοσίας, για τη δίκη της υπόθεσης του Χαλανδρίου. Αντίστοιχης συμπαράστασης είχε τύχει και στις 29 Φεβρουαρίου 2016, όταν κατά τη διάρκεια μεταγωγής του στις φυλακές Κορυδαλλού για την εκδίκαση της υπόθεσης, σύμφωνα με την καταγγελία, «απήχθη» από άνδρες της ΕΚΑΜ και μεταφέρθηκε στο Μεταγωγών κάτω από άθλιες συνθήκες.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που αποφάσισαν την έρευνα του περασμένου Σαββάτου στο κελί του, θυμίζουν πως το απόγευμα στις 12 Δεκεμβρίου 2011 ο Παναγιώτης Βλαστός και οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», Γιώργος Πολύδωρος, Χρήστος Τσάκαλος, Μιχάλης και Γιώργος Νικολόπουλος, Θ. Μαυρόπουλος, χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι και αυτοσχέδια μαχαίρια, επιχείρησαν να αποδράσουν κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου από την Α’ πτέρυγα των φυλακών.

Σε ομηρία

Οι κρατούμενοι δεν κατάφεραν στο… παρά πέντε να περάσουν την τελευταία πόρτα, κράτησαν εγκλωβισμένους για περισσότερες από 6 ώρες επισκέπτες κρατουμένων, όταν αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα κείμενο με τα αιτήματά τους αναφορικά με τις άθλιες συνθήκες κράτησης και να εγκαταλείψουν την προσπάθεια.
Μερικά χρόνια αργότερα, η προστατευόμενη μάρτυρας «Λίτσα», συγγενής του Π. Βλαστού, είχε καταθέσει πως το όπλο που είχε χρησιμοποιήσει ο βαρυποινίτης σε εκείνη την απόπειρα είχε «περάσει» στη φυλακή σωφρονιστικός υπάλληλος, ενώ η ίδια είχε αναλάβει να βιντεοσκοπήσει για λογαριασμό του την απόδραση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis