Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:58 | 21/10/2015

«Ορφανή» από επικεφαλής παραμένει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς από τα τέλη Αυγούστου ο κ. Τάσος Μαυρόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του για να ενταχθεί στη Λαϊκή Ενότητα.  

 
Πριν από μια εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας απαντώντας σε σχετική ερώτηση από «Το Βήμα» για το πότε θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου Γενικού Γραμματέα είχε πει ότι «θα καλυφθεί εντός της εβδομάδος» χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες ως προς το όνομα και την διαδικασία επιλογής του.
 
Εν τούτοις η εβδομάδα αυτή παρήλθε και τόσο τα στελέχη της Πυροσβεστικής, όσο και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ακόμα περιμένουν να μάθουν ποιος θα καθίσει στη καρέκλα του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ξεκινήσουν οι συσκέψεις και να ακολουθήσει η έγκαιρη προετοιμασία όλων των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών του χειμώνα και να ξεκινήσει σταδιακά και ο σχεδιασμός της επόμενης αντιπυρικής περιόδου.

Ονόματα για τον διάδοχο του κ. Μαυρόπουλου τόσο στους διαδρόμους του υπουργείου όσο και του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής έχουν ακουστεί αρκετά και μάλιστα κάποια από αυτά έχουν προκαλέσει και αντιδράσεις.
 
Επίσης αυτό που συζητείται είναι εάν ο νέος Γενικός Γραμματέας θα είναι τελικά εισήγηση του κ. Τόσκα ή του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ή τελικά θα προέλθει μετά από κοινή απόφαση. Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για έντονο παρασκήνιο ως προς την τελική επιλογή του προσώπου.
 
Προεκλογικά πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει «αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα, της Γ.Γ.Π.Π ως Σχεδιαστικού - Συντονιστικού- επιχειρησιακού βραχίονα του ΠΣ. και ενσωμάτωσής του στο φυσικό του χώρο, αυτό της πολιτικής προστασίας μέσω της υπαγωγής του στην κεντρική διακυβέρνηση της χώρας».
 
Αλλαγές στην Πυροσβεστική
 
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τόσκας έχει προαναγγείλει την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής, δηλαδή αλλαγές στις ρυθμίσεις που είχαν προωθήσει οι κ.κ.Νίκος Δένδιας και Βασίλης Κικίλιας χωρίς ωστόσο να δοθεί χρονοδιάγραμμα των αλλαγών και τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν. Σε κάθε περίπτωση στελέχη της Πυροσβεστικής επισημαίνουν πως θα πρέπει να «τρέξουν» άμεσα οι διορθωτικές κινήσεις ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει ο σχεδιασμός της αντιπυρικής περιόδου του 2016.
 
Κατά τη πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στην Πυροσβεστική είχε πει ότι «σε ό,τι αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο θα πρέπει να γίνει αποδοτικότερο γιατί, ξέρετε κάτι, πριν λίγα χρόνια την Πυροσβεστική την θυμόμαστε μόνο το καλοκαίρι για τις πυρκαγιές. Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών μας επέβαλε λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος 365 μέρες, γιατί τα κλιματολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει, οι καταστροφές είναι πλέον τεράστιες και το χειμώνα και άρα πρέπει να μπούμε σε άλλες δομές, άλλες λειτουργίες διαφορετικές».
 
Σημειώνεται πως στο αρμόδιο Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ στο τομέα με τις θέσεις ανά Σώμα σχετικά με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ  άλλων: «Ο εκσυγχρονισμός του Π.Σ. με μέσα και υλικά, η κατάργηση του νόμου 4249/2014 περί αναδιάρθρωσης- εκσυγχρονισμού του Π.Σ, με κατάθεση στη Βουλή νέου Νομοσχεδίου, μετά από ουσιαστική διαβούλευση, η αναβάθμιση - ανωτατοποίηση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και δημιουργία Εθνικής σχολής Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με τα Ευρωπαικά πρότυπα, νέο θεσμικό πλαίσιο, για την έκδοση Π.Δ όπου η πρόσληψη των μονίμων Πυροσβεστών απο το 2016 θα πραγματοποιείται σε ετήσια, συνεχή και σταθερή βάση με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, επανακαθορισμός του ρόλου και ανασχεδιασμός της δομής, οργάνωσης και λειτουργίας του Α.Π.Σ., αποκέντρωση των δομικών λειτουργιών των υπηρεσιών του Π.Σ και επικαιροποίηση-αναδιάρθρωση του Π.Δ 305 για τις κρίσεις -προαγωγές των Αξιωματικών του Π.Σ -σύνταξη νέου βαθμολογίου αποκλειστικά για τους κατώτερους».
 
Έχει εξαγγείλει επίσης η επιλογή του Αρχηγού να γίνεται από διακομματική επιτροπή, την κατάργηση της θέσης του ενός από τους δύο Υπαρχηγούς, με ταυτόχρονη αντικατάστασή του από δύο Επιθεωρητές κ.α.
http://www.tovima.gr/
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis