Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:10 | 28/11/2014

 

Εγκαινιάστηκε η λειτουργία του γραμμικού επιταχυντή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης (424 ΓΣΝΕ), ενός εξαιρετικά σημαντικού μηχανήματος στην αντιμετώπιση του καρκίνου που ανήκει στο τμήμα ακτινοθεραπείας του. 

Τα εγκαίνια έγιναν από την αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Φώφη Γεννηματά , σε ειδική τελετή.Ενδιαφέρον είναι ότι , όπως τόνισε η κ Γεννηματά, ότι το εξειδικευμένο προσωπικό για την λειτουργία του το εξασφάλισε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), αλλά και η επανάληψη της πρόθεσης αυτό το σημαντικό μηχάνημα να λειτουργεί προς όφελος όλων των πολιτών.



«Δώσαμε σκληρή μάχη όλο αυτό το διάστημα μαζί με τους ανθρώπους του Νοσοκομείου και του επιτελείου στην Αθήνα για να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και να πάρουμε τις αδειοδοτήσεις», επεσήμανε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Αποτελεί ένα σύγχρονο μηχάνημα ακτινοθεραπείας, με απαιτήσεις εξειδικευμένου προσωπικού – το οποίο εξασφαλίσαμε από το ΕΣΥ. Πρόθεσή μας είναι η ανάπτυξη του Ακτινοθεραπευτικού τμήματος του 424 ΓΣΝΕ προς όφελος όλων των πολιτών. Αποτελεί στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα για εμάς η επένδυση στην τεχνολογία στο δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Είχε προηγηθεί μια σκληρή μάχη της υπουργού - μαζί με τους ανθρώπους του νοσοκομείου και του επιτελείου στην Αθήνα - για μεγάλο χρονικό διάστημα με την ''γραφειοκρατία'', για να προχωρήσει το πρόγραμμα, για να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, να ληφθούν οι αδειοδοτήσεις κλπ έγκαιρα.

''Ναι στην περικοπή σπατάλης, όχι στην περικοπή υπηρεσιών υγείας''




Η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας στα πλαίσια της παραμονής της στη Θεσσαλονίκη, κήρυξε επίσης την έναρξη του 25ου Ιατρικού Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων (ΙΣΕΔ), όπου τόνισε την μεγάλη σημασία του ΕΣΥ σε περίοδο κρίσης όπως τώρα, ενώ επισήμανε - δίνοντας το στίγμα της - ότι κόψιμο της σπατάλης δεν μπορεί να σημαίνει περικοπές υπηρεσιών Υγείας :

''Το σύστημα Υγείας είναι το καταφύγιο όλων των πολιτών στις δύσκολες στιγμές που ζούμε.

Μέσα από τη θητεία μου ως Υφυπουργός Υγείας στο παρελθόν όσο και ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας σήμερα, υπεύθυνη για τα θέματα Υγείας στο στράτευμα, πίστευα και πιστεύω ότι η απαραίτητη μείωση της σπατάλης δεν μπορεί να σημαίνει περικοπή υπηρεσιών Υγείας.


"Δεν υπάρχει άλλωστε τίποτα πιο εύκολο από τις τυφλές περικοπές, από το να γκρεμίζεις ένα σύστημα που παρά τα προβλήματα του αποτέλεσε το στήριγμα του Ελληνικού λαού'' είπε στο συγκεκριμένο σημείο επί λέξει.


Διακλαδική Παιδιατρική κλινική και κατ οίκον νοσηλεία


Κατά την ομιλία της η κ. Γεννηματά προανήγγειλε δυο μεγάλα προγράμματα για το 2015:


- Σχεδιάζεται η έναρξη λειτουργίας Διακλαδικής Παιδιατρικής κλινικής στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας

-Προγραμματίζεται λειτουργία διακλαδικής υπηρεσίας κατ’ οίκον νοσηλείας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων:.


Ολόκληρη η ομιλία της κ Γεννηματά:


''Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα η ευκαιρία που μου δίνετε σήμερα να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του 25ου Ιατρικού Συνεδρίου των Ενόπλων Δυνάμεων.


Το σημερινό Συνέδριο δίνει στους στρατιωτικούς λειτουργούς της Υγείας μια σημαντική και μοναδική ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ανταλλάξουν πληροφορίες και εμπειρίες με συναδέλφους τους.


Οι ραγδαίες εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα της Ιατρικής και καθιστούν αναγκαία και απαραίτητη τη συνεχή, συστηματική εκπαίδευση και επιμόρφωση των γιατρών και νοσηλευτών μας. Στόχος μας είναι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών υγείας, αλλά και η παροχή αναβαθμισμένων και ακόμη πιο ποιοτικών υπηρεσιών προς το ένστολο και πολιτικό προσωπικό.


Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως το Συνέδριό μας είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στα ιατρικά και επιστημονικά δρώμενα του τόπου μας.


Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια καλείστε να παρέχετε υψηλής ποιότητας φροντίδα υγείας σε μια εποχή με οικονομικές δυσχέρειες που αποτελούν εμπόδιο στο καθημερινό σας έργο, στο λειτούργημά σας, κάτι που αναγνωρίζεται από όλους μας.


Κυρίες και κύριοι,


Το σύστημα Υγείας είναι το καταφύγιο όλων των πολιτών στις δύσκολες στιγμές που ζούμε.

Μέσα από τη θητεία μου ως Υφυπουργός Υγείας στο παρελθόν όσο και ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας σήμερα, υπεύθυνη για τα θέματα Υγείας στο στράτευμα, πίστευα και πιστεύω ότι η απαραίτητη μείωση της σπατάλης δεν μπορεί να σημαίνει περικοπή υπηρεσιών Υγείας.


Δεν υπάρχει άλλωστε τίποτα πιο εύκολο από τις τυφλές περικοπές, από το να γκρεμίζεις ένα σύστημα που παρά τα προβλήματα του αποτέλεσε το στήριγμα του Ελληνικού λαού.


To δύσκολο είναι να χτυπήσεις την αδιαφάνεια, τη διαφθορά, την κατασπατάληση πόρων και ταυτόχρονα να σχεδιάσεις με σύγχρονη αντίληψη την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, των πόρων και των υποδομών.


Φυσικά αναφέρομαι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα στην πολύπαθη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.


Εμείς κινούμαστε σε αντίθετη κατεύθυνση. Με συγκεκριμένες πολιτικές στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που υπηρετούν τις λογικές της διακλαδικότητας, της εξωστρέφειας και της αποτελεσματικότητας, αναδεικνύουμε το κοινωνικό πρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί στο επίκεντρο όλων των πολιτικών μας επιλογών είναι ο άνθρωπος, που υποφέρει και μας έχει ανάγκη δίπλα του.


Ενδεικτικά αναφέρω:


Σχετικά με θέματα προσωπικού και κοινωνικής μέριμνας, επανακαθορίστηκαν και προπαντός διευρύνθηκαν οι κατηγορίες δικαιούχων υγειονομικής περίθαλψης σε στρατιωτικά νοσοκομεία, όπως: οι ανασφάλιστοι σύζυγοι των στρατιωτικών, τα παιδιά τους εφόσον είναι κάτω από μία συγκεκριμένη ηλικία και είναι άνεργα και άγαμα ή σπουδάζουν ή πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα, ή μέλη των οικογενειών τους που έχουν ειδικές ανάγκες.


Δημιουργήθηκαν και προγραμματίζονται να λειτουργήσουν νέες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας:

Λειτουργεί Εργαστήριο Ιατροδικαστικής στο 251 ΓΝΑ για τα περιστατικά που χρήζουν ιατροδικαστικής εξέτασης.
Εντός του 2015 σχεδιάζεται η έναρξη λειτουργίας Διακλαδικής Παιδιατρικής κλινικής στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, ενώ προγραμματίζεται λειτουργία διακλαδικής υπηρεσίας κατ’ οίκον νοσηλείας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τακτοποιήθηκε η αποπληρωμή του συνόλου των υποχρεώσεών των Στρατιωτικών Νοσοκομείων – Φαρμακείων και του ΝΙΜΤΣ προς τους προμηθευτές.
Εντάχθηκαν τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία στη ρύθμιση που υποχρεώνει τα ασφαλιστικά ταμεία να τους προκαταβάλλουν το 90% του συνόλου των δαπανών νοσηλίων. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η δημιουργία νέων χρεών.

Νέα Ειδικότητα


Προωθήσαμε πρόταση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας για τη θέσπιση νέας ιατρικής ειδικότητας Υπερβαρικής Ιατρικής.


Προβλέφθηκε η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού υγειονομικού προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικό τρόπο οι έκτακτες και εξειδικευμένες ανάγκες των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και γενικά των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και φροντίδας των Ενόπλων Δυνάμεων.
 

  • Δόθηκε δυνατότητα απόκτησης μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στους Αξιωματικούς οικονομικού στον τομέα της διοίκησης υπηρεσιών Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
  • Και ακόμη, φέραμε τους στρατιωτικούς γιατρούς κοντά στους κατοίκους των μικρών νησιών, κοντά στους ακρίτες μας. Ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο πιλοτικά ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας για τους κατοίκους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ».Η επιτυχία ήταν μεγάλη, η υποδοχή από τους νησιώτες θερμή, οι γιατροί μας έχουν εξετάσει πλέον χιλιάδες πολίτες. Το πλοίο βγήκε και ξαναβγήκε από τον Ναύσταθμο, αναδεικνύοντας στην πράξη τον κοινωνικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων.


Σε όλη την Ελλάδα και εδώ στη Θεσσαλονίκη, γίνονται σημαντικές προσπάθειες από τις Ένοπλες Δυνάμεις και στο χώρο της Υγείας

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση εγκαινίασα τη λειτουργία του γραμμικού επιταχυντή στο 424 ΓΣΝΕ, ενός έργου που με μεγάλη προσπάθειά όλων μας ολοκληρώθηκε και παραδίδεται πλέον στο προσωπικό των ΕΔ αλλά και προς όφελος των πολιτών. Η δυσπραγία του συστήματος ξεπεράστηκε, οι διαδικασίες πιστοποίησης, τα προβλήματα προσωπικού και στελέχωσης επιλύθηκαν, ώστε να αδειοδοτηθεί και να λειτουργήσει.

Η φιλοξενία του σημερινού Συνεδρίου στο 424 ΓΣΝΕ, η γεωγραφική του θέση και το υψηλό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης των λειτουργών υγείας, διαμορφώνουν προοπτικές λειτουργίας ως ένα περιφερειακό κέντρο έρευνας και επιστήμης. Μια τέτοια εξέλιξη αναβαθμίζει το κύρος, την αξιοπιστία και αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στο χώρο των Βαλκανίων αλλά και τον ευρύτερο διεθνή χώρο.

Επιδίωξή μας άλλωστε είναι να διατηρήσουμε και να επαυξήσουμε το ήδη υψηλό επίπεδο παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι αυτές θα είναι ανοιχτές στην κοινωνία και θα εξυπηρετούν, κατά το δυνατό, τις ανάγκες του συνόλου των πολιτών'' .

 

ΠΗΓΗ: onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis